Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Η Ελλάδα δεν είναι απρόσβλητη από την ύφεση στην Ευρώπη - Εξοπλισμένες οι ελληνικές τράπεζες, αγκάθι τα DTC

S&P: Η Ελλάδα δεν είναι απρόσβλητη από την ύφεση στην Ευρώπη - Εξοπλισμένες οι ελληνικές τράπεζες, αγκάθι τα DTC
Ο οίκος προβλέπει περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού λόγω της δομής του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών
Οι οικονομικές προοπτικές "σκοτεινιάζουν" σε όλη την Ευρώπη λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμούτης ενέργειας και των απότομων αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής.
Η Ελλάδα δεν είναι απρόσβλητη, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος αναφέρει πλέον σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης το 2023.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα εξοπλισμένες από ό,τι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσουν μια ύφεση.
Μέχρι το τέλος του 2022, οι τράπεζες είχαν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας μετασχηματισμού τους και διαθέτουν πλέον πιο υγιείς ισολογισμούς, με αυξημένη εστίαση στις βασικές δραστηριότητες και πιο ισορροπημένο προφίλ χρηματοδότησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, τα κεφάλαια των τραπεζών θα παραμείνουν βασική αδυναμία, λόγω του υψηλού μεριδίου των παλαιών αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC).
Στιγμιότυπο_2023-01-24_10.28.14_πμ.png
Βελτιώνεται η κερδοφορία

Όσον αφορά το μέλλον, ο οίκος βλέπει κάποια ανοδική πορεία για την κερδοφορία λόγω της αύξησης των περιθωρίων, καθώς τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αυξάνονται, αλλά λόγω της συνεχούς επέκτασης των χορηγήσεων που υποστηρίζεται από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Κατά την άποψη του S&P, η πλεονάζουσα ρευστότητα στο σύστημα θα περιορίσει την ανατιμολόγηση των καταθέσεων, αν και η μεταβλητότητα της αγοράς και οι αλλαγές πολιτικής της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της απόσυρσης των νομισματικών κινήτρων (ιδίως οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης [TLTRO]) θα καταστήσουν τα μακροπρόθεσμα μέσα χρηματοδότησης της αγοράς οικονομικά μη ελκυστικά, επιβαρύνοντας την κερδοφορία των τραπεζών.
Ειδικότερα, η δημιουργία της ελάχιστης απαίτησης για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις τους (MREL) θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση.
Προβλέπει περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού λόγω της δομής του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Οι τράπεζες διέθεσαν τα πιο αδύναμα δάνεια στα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης και το υψηλό ποσοστό των μεταβιβαζόμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υποδηλώνει ότι τα ποσοστά αθέτησης ενδέχεται να είναι χαμηλότερα από ό,τι στο παρελθόν.
Στιγμιότυπο_2023-01-24_10.28.42_πμ.png
Βασικοί κίνδυνοι

- Οι εκτιμήσεις μπορεί να διαψευστούν

Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού και επιτοκίων, ο οίκος S&P 500 βλέπει αυξημένη πιθανότητα πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και γεωπολιτικούς κινδύνους.

- Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω

Η ανθεκτικότητα της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων παραμένει ο βασικός κίνδυνος για το βασικό σενάριο του S&P.
Ειδικότερα, η ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας και τόκων και να αντέξουν την υποτονική οικονομική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

- Η ανατιμολόγηση είναι υψηλότερη στην πλευρά των υποχρεώσεων

Αντιμέτωπες με πολιτικές πιέσεις και αυξημένο ανταγωνισμό, οι τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να μετακυλήσουν τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων στους πελάτες.
Επιπλέον, η επίτευξη των στόχων MREL μπορεί να αποδειχθεί πιο δαπανηρή από ό,τι ανέμεναν οι τράπεζες.

- Οι κυβερνητικές δράσεις θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση

Οι κυβερνητικές ενέργειες για τον περιορισμό των παροχών των τραπεζών θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην αναθεώρηση του βασικού σεναρίου.
Οι πιθανές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την ώθηση προς τα πάνω των επιτοκίων καταθέσεων των πελατών, τον περιορισμό των αμοιβών και των προμηθειών ή τη θέσπιση πρόσθετων φόρων ή μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών.
Στιγμιότυπο_2023-01-24_10.28.53_πμ.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης