Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι σύμμαχοι εγκατέλειψαν την Ουκρανία - Παιχνίδια με τους Patriot - Στο κενό η έκκληση της Γερμανίας

Οι σύμμαχοι εγκατέλειψαν την Ουκρανία - Παιχνίδια με τους Patriot - Στο κενό η έκκληση της Γερμανίας
Υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί έχουν προτρέψει τους συμμάχους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
Η Γερμανία ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Ουκρανίας για ενίσχυσης της αεράμυνας, υποσχόμενη να στείλει κάποια από τα δικά της συστήματα και συγκεντρώνοντας βοήθεια από άλλους συμμάχους - αλλά σχεδόν κανείς άλλος δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Βερολίνου, σύμφωνα με το Politico.
Το Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί τρεις από τις 11 αμερικανικές συστοιχίες Patriot μαζί με πάνω από 50 συστήματα αεράμυνας μικρότερου βεληνεκούς Gepard και πυραύλους αέρος-αέρος, ικανά να αντιμετωπίσουν τη βροχή των βαλλιστικών πυραύλων, των βομβών και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σφυροκοπούν τις πόλεις και τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.
Εδώ και εβδομάδες, υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί -κυρίως η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius - έχουν προτρέψει τους συμμάχους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να παραδώσουν στην Ουκρανία συστοιχίες αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας Patriot.
Η αποστολή είναι «απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε η Baerbock κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Κίεβο την Τρίτη, όπου δήλωσε ότι το Βερολίνο συνέβαλε στη συγκέντρωση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη στήριξη της εναέριας προστασίας της Ουκρανίας.

Στο κενό η γερμανική πρωτοβουλία

Όμως η ανταπόκριση από άλλες χώρες παραμένει στο κενό.
Η Γερμανία έχει περάσει τον τελευταίο μήνα μιλώντας για την πρωτοβουλία της «Άμεση δράση για την αεράμυνα», όπως ανέφερε πρώτο το POLITICO, αλλά τα κράτη-εταίροι δεν είναι πρόθυμα να στείλουν τις απελπιστικά αναγκαίες μπαταρίες στην Ουκρανία, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Ενώ η γερμανική πρωτοβουλία καλύπτει επίσης εναλλακτικές λύσεις όπως τα συστήματα αεράμυνας SAMP/T, NASAMS, HAWK, IRIS-T ή S-300, είναι τα Patriots που αναπτύχθηκαν από την Raytheon και είναι πιο αποτελεσματικά κατά των επιθέσεων.
Τα οφέλη των Patriots είναι ξεκάθαρα, με τα ουκρανικά στρατεύματα να έχουν ήδη εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν το σύστημα εκτοξευτών που τοποθετείται σε φορτηγά μαζί με τα ραντάρ και τα αναχαιτιστικά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ήταν ξεκάθαρος ότι «υπάρχουν συστήματα που μπορούν να διατεθούν στην Ουκρανία».
Αλλά ο συντονισμός του τρόπου με τον οποίο θα φτάσουν στα χέρια των Ουκρανών στρατιωτών δεν είναι εύκολος.
«Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή ηγεσία και καμία ενότητα», τόνισε ο Nico Lange, πρώην επιτελάρχης στο υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας και τώρα συνεργάτης στο think tank CEPA.
«Η αίσθηση του επείγοντος δεν έχει αυξηθεί, υπάρχει περισσότερο μια αίσθηση ανακούφισης τώρα που οι Αμερικανοί παραδίδουν και πάλι».
Αν και δεν στέλνονται πολλά πυραυλικά συστήματα ανατολικά, οι χώρες προχωρούν σε μικρότερες δεσμεύσεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Ολλανδία έχουν δεσμευτεί για χρηματοδότηση και η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, το Βέλγιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχονται να συνεισφέρουν υλικά και πυραύλους.
Η Λετονία θέλει επίσης να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, δήλωσε το υπουργείο.

Παιχνίδια με τους Patriot

Ένας από τους λόγους για την απροθυμία αποστολής των Patriots είναι ότι είναι ακριβοί - περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ανά μονάδα - και κάθε πύραυλος αναχαίτισης που εκτοξεύει κοστίζει εκατομμύρια.
Επιπλέον, οι χώρες δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν το πλήγμα στη δική τους αεράμυνα που είναι απαραίτητο για να πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Fabian Hoffmann, ερευνητής που ασχολείται με την πυραυλική τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.
«Η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κενό δυνατοτήτων εξαιτίας της υποστήριξής της στην Ουκρανία», δήλωσε ο Hoffman.
«Οι χρόνοι παραγγελίας είναι όλο και πιο μεγάλοι για τις μπαταρίες Patriot».
Από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν συστοιχίες, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να αναδιατάξουν τα συστήματά τους, αν και η Μαδρίτη στέλνει πυραύλους.
Η Πολωνία, ένας κρίσιμος αγωγός για τα όπλα που κατευθύνονται στην Ουκρανία, είπε επίσης όχι στη δωρεά μιας από τις μονάδες της, καθώς ο πρωθυπουργός Donald Tusk επιμένει ότι δεν υπάρχει εφεδρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης