Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταιγιστικές εξελίξεις – Προς διάλυση το κόμμα Macron – Ποιος είπε στον Γάλλο πρόεδρο… «σταμάτα να μιλάς, θα συντριβούμε»

Καταιγιστικές εξελίξεις – Προς διάλυση το κόμμα Macron – Ποιος είπε στον Γάλλο πρόεδρο… «σταμάτα να μιλάς, θα συντριβούμε»
Στελέχη του συνασπισμού του Macron εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους ότι η απόφαση Macron θα μπορούσε να οδηγήσει τον πολιτικό χώρο, που συνέστησε ο Γάλλος πρόεδρος στην απόλυτη καταστροφή
Σχετικά Άρθρα
Απίστευτες καταστάσεις εκτυλίσσονται στον πεντακομματικό συνασπισμό του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron μετά την παράτολμη απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου 2024 ως αντίδραση στην ταπεινωτική ήττα των ευρωεκλογών (9/6).
Ο συνασπισμός Besoin d'Europe του Macron δέχτηκε ένα συγκλονιστικό πλήγμα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μετά βίας απέσπασε το 14,6% των ψήφων, έναντι 31,37% της Εθνικής Συσπείρωσης της Marine Le Pen.
Στελέχη του συνασπισμού του Macron εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους ότι η απόφαση Macron θα μπορούσε να οδηγήσει τον πολιτικό χώρο, που συνέστησε ο Γάλλος πρόεδρος στην απόλυτη καταστροφή, γράφει το Politico.
Ο Macron διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να αποσπάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων από την ακροδεξιά αλλά τα μέλη του κόμματός του και του συνασπισμού φοβούνται τώρα ότι θα πληρώσουν για αυτό το λάθος.

«Όσο περισσότερο μιλά, τόσο περισσότερο χάνουμε πόντους»


«Μας πετούν έξω από το λεωφορείο για ένα λάθος δικό του», δήλωσε στο Politico ένας σύμβουλος στο κόμμα της Αναγέννησης του ίδιου του Macron, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Όσο περισσότερο μιλάει, τόσο περισσότερο χάνουμε πόντους», είπε ένας άλλος σύμβουλος ενός βουλευτή του γαλλικού κοινοβουλίου από το κόμμα του Macron.

«Σταμάτα να μιλάς, θα συντριβούμε»

Τα βαριά χαρτιά του συνασπισμού του Macron φέρονται να παροτρύνουν τον Γάλλο πρόεδρο να βγει από το κάδρο της προεκλογικής εκστρατείας για να τους δώσει μία ευκαιρία να κερδίσουν.
Ο Francois Bayrou, ο βασικός σύμμαχος του Macron και ηγέτης του κόμματος Modem που συμμαχεί με την Αναγέννηση, μετέβη στο προεδρικό μέγαρο τη Δευτέρα για να πει στον Macron ότι «δεν πρέπει να εμπλακεί πολύ στην εκστρατεία», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος επικαλούμενος κεντρώο βουλευτή.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και η ουσία της παρότρυνσης Bayrou στον Macron ήταν: Σταμάτα να μιλάς, θα συντριβούμε στις εκλογές (30/6 – 7/7).
macron_bayrou.jpg
Σκληρό χτύπημα

Άλλοι βουλευτές του συνασπισμού φέρεται να έχουν αποστασιοποιηθεί από τον Macron καθώς προετοιμάζονται για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
«Δεν θα δείτε το πρόσωπο του Macron στις αφίσες της προεκλογικής μου εκστρατείας, μπορώ να σας το πω αυτό», δήλωσε στο Politico μέλος του Κοινοβουλίου από τον συνασπισμό του προέδρου.
Ένας αξιωματούχος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αναγέννησης του Μακρόν κατηγόρησε τον 46χρονο πρόεδρο ότι αγνοεί τις «αντιπροεδρικές» διαθέσεις της Γαλλίας.
Το Politico ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μacron και ο πολιτικός του χώρος βρίσκονται σε καθεστώς διάλυσης.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηλυσίων ο Macron το τελευταίο διάστημα με τη συνεχή εμπλοκή του στο ουκρανικό ζήτημα φαινόταν να αδιαφορεί για την απήχηση που είχαν οι πολιτικές του στη Γαλλία.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα σκληρό χτύπημα για τον ίδιο, είπε η πηγή στο Politico.
Πάντως παρά τις εκκλήσεις από φίλους και συμμάχους του, ο Macron σχεδιάζει να εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην προεκλογική εκστρατεία, την οποία οι εταίροι του στο συνασπισμό αντιμετωπίζουν ως τεράστιο κίνδυνο.
Οι εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης θα είναι συνεχείς προς εκνευρισμό των συμμάχων στην Αναγέννηση.

«Τα κλειδιά της εξουσίας»

O Macron συνεχίζει να υπεραμύνεται της απόφασής του για πρόωρες εκλογές, λέγοντας πώς η καταφυγή στον «κυρίαρχο λαό» είναι η απαραίτητη δημοκρατική απάντηση στην παρούσα πολιτική κρίση.
«Οι ψήφοι (στις ευρωεκλογές) ανεβάζουν τις ακροδεξιές δυνάμεις σχεδόν στο 40% και τα άκρα (δεξιά και αριστερά) σχεδόν στο 50%.
Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί», σημείωσε.
Ο Macron, προέτρεψε όλα τα κόμματα να σχηματίσουν συμμαχία ενάντια στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Le Pen και να αντισταθούν στο «πνεύμα της ηττοπάθειας» αφού ανακοίνωσε αιφνιδιαστικές πρόωρες εκλογές ως απάντηση στα μεγάλα κέρδη της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Υποστηρίζει ότι «δεν θέλει να δώσει τα κλειδιά της εξουσίας στην ακροδεξιά στις προεδρικές εκλογές του 2027».
Ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τις μετριοπαθείς πολιτικές ομάδες να δημιουργήσουν μια κεντρώα δύναμη για να νικήσουν την ακροδεξιά και την ακροαριστερά.
«Ελπίζω ότι όταν έρθει η ώρα, άνδρες και γυναίκες που κατάφεραν να πουν όχι στα άκρα, θα έρθουν σε θέση να οικοδομήσουν ένα κοινό, ειλικρινές έργο που είναι χρήσιμο για τη χώρα» επισήμανε.
Πάντως πολλοί αναλυτές τόσο στη Γαλλία, όσο και στο εξωτερικό εκτιμούν ότι ο Macron θα είναι ένας πρόεδρος χωρίς νομιμοποίηση εάν συντριβεί και στις βουλευτικές εκλογές και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.

Οι δημοσκοπήσεις δικαιώνουν τους επικριτές του Macron

Η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Lepen θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 35%, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές.
Το κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron θα έπαιρνε 18% εάν τα αριστερά κόμματα σχηματίσουν συμμαχία ή μόλις 16% εάν κινηθούν ανεξάρτητα, έδειξε η έρευνα του Ifop-Fiducial για τους LCI, Le Figaro και Sud Radio.
Η δημοσκόπηση αφορούσε 1.089 ενήλικες στο διαδίκτυο και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (10/6) και την Τρίτη (11/6), με περιθώριο σφάλματος μεταξύ 1,4 και 3,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Η δημοσκόπηση δείχνει μια συμμαχία τεσσάρων αριστερών κομμάτων που συγκεντρώνει το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ωθώντας το κόμμα του Macron στην τρίτη θέση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι θεωρούν τον Macron πως τους περιφρονεί και πως είναι αυταρχικός - όπως φάνηκε στην αντίδραση του στην εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων και στην πανδημία του covid – καθώς και ότι είναι απόμακρος και εκτός πραγματικότητας, με ελιτιστική και αλαζονική διάθεση, όπως διαπιστώθηκε από την απροθυμία του να αλλάξει πολιτική παρά τις μαζικές διαδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης