Τελευταία Νέα
Διεθνή

Radoslaw Sikorski (Πολωνός ΥΠΕΞ): Χρειαζόμαστε ένα παιχνίδι κλιμάκωσης με τη Ρωσία

Radoslaw Sikorski (Πολωνός ΥΠΕΞ): Χρειαζόμαστε ένα παιχνίδι κλιμάκωσης με τη Ρωσία
«Πρέπει να μάθουμε ξανά πώς να χρησιμοποιούμε το παιχνίδι της κλιμάκωσης: μπορούμε να δεσμεύσουμε όλα τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος
Η Δύση χρειάζεται να κλιμακώσει σκόπιμα τις σχέσεις με τη Ρωσία, για παράδειγμα, κατάσχοντας τα περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ, έγραψε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski στο κοινωνικό δίκτυο X.
«Πρέπει να μάθουμε ξανά πώς να χρησιμοποιούμε το παιχνίδι της κλιμάκωσης: μπορούμε να δεσμεύσουμε όλα τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ.
Περίπου 200 δισεκατομμύρια βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στους λογαριασμούς του βελγικού Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο διεθνής θεματοφύλακας Euroclear ανέφερε ότι στο 9μηνο του 2023 κέρδισε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους από επενδύσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η Ρωσία δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε κλοπή το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν όχι μόνο στα κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και στα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης