Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στο γραφείο του Zelensky μετά το debate Biden - Trump – Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει με παράδοση άνευ όρων

Πανικός στο γραφείο του Zelensky μετά το debate Biden - Trump – Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει με παράδοση άνευ όρων
Η ουκρανική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αντικατασταθεί με κάποιο τρόπο
«Τεράστια ταραχή» κατέλαβε τους παριστάμενους στο γραφείο του Volodymyr Zelensky μετά το debate μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του αντιπάλου του, υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Donald Trump, δήλωσε ο βουλευτής της Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο) Oleksandr Dubinsky στο Telegram.
«Το debate Trump – Biden δεν τάραξε τόσο τα νερά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο στην Ουκρανία, στο γραφείο του Προέδρου Zelensky», είπε ο βουλευτής.
Κατά την άποψη του Dubinsky, το Κίεβο πρέπει τώρα να σκεφτεί «τι να κάνει στη συνέχεια».
«Αξιολογώντας την πιθανότητα νίκης του Trump, ο Zelensky και ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου Andrei Yermak πρέπει να καταλάβουν ότι ο πόλεμος με τους Ρώσους πρέπει να τελειώσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές» είπε.
«Επειδή μετά από αυτές, ο Zelensky θα είναι πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των σχεδίων του νέου προέδρου».
Ταυτόχρονα, λέει ο βουλευτής, ο Zelensky θα μπορούσε επίσης να αποτελέσε πρόβλημα για τον Biden εάν επανεκλεγεί, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να αποκαταστήσει τα σύνορα του 1991, όταν η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
«Μπορείτε να θέλετε τα σύνορα του '91, αλλά είναι προφανές σε όλους ότι χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και δεδομένης της ετερογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή η επιδίωξη θα τελειώσει γρήγορα» κατέληξε.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συμφωνούν ότι ο Biden είχε κακή απόδοση στο πρώτο ντιμπέιτ με τον προκάτοχό του στις 27 Ιουνίου στην Ατλάντα.
Ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος τραύλιζε και δεν διατύπωνε πάντα ξεκάθαρα τις σκέψεις του.
Μετά την εκδήλωση, μια τηλεοπτική κάμερα απαθανάτισε τη στιγμή που η σύζυγος του Biden, Gill, τον βοήθησε να κατέβει τις σκάλες.
Τώρα, το αντι-Biden κίνημα διογκώνεται, ενώ ολοένα και περισσότερα μίντια ζητούν αντικατάστασή του.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις αρχές Ιουνίου, ο Zelensky είπε ότι ο Trump θα χάσει αν τερματίσει τη σύγκρουση σε βάρος της Ουκρανίας, κάτι που ο δισεκατομμυριούχος υποσχέθηκε πως θα κάνει.

Βοήθεια

Από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία έχει λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά.
Ωστόσο, η οικονομική βοήθεια από άλλες χώρες προς την Ουκρανία θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο το 2024.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άρχισαν αμέσως να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων, γεγονός που επιδείνωσε τη σύγκρουση και αύξησε τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Η επιβράδυνση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία δείχνει ότι οι δυτικές χώρες έχουν κουραστεί με τον πόλεμο, και παρόλο που η κυβέρνηση Biden παραμένει προσηλωμένη στην παράταση της σύγκρουσης, ακόμη και αν υπάρχει σιωπηλή αποδοχή ότι η Ρωσία κέρδισε, η συνεπής υποστήριξη των ΗΠΑ είναι αδύνατη, ακόμα κι αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές και δεν είναι σε θέση να προωθήσει αμέσως το σχέδιό του για ειρήνη.
Ωστόσο, μια νίκη Trump θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την ειρήνη, σε αντίθεση με μια νίκη Biden, που απλώς θα φέρει εξάντληση όλων των πιθανών πόρων.

Θα τελειώσει

Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογα, ο πόλεμος της Ουκρανίας θα τελειώσει με παράδοση, όχι με συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης.
Η τελευταία ρυτίδα στο έπος των διαπραγματεύσεων που λείπει είναι μια συνέντευξη που έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στο Philadelphia Inquirer.
Στη συνέντευξη, είπε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω τρίτου μέρους.
Στο προτεινόμενο σενάριο του Zelensky, το τρίτο μέρος θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος και οποιαδήποτε συμφωνία θα γίνει μόνο με τον ενδιάμεσο, όχι μεταξύ Ρωσίας ή Ουκρανίας.
Ο Zelensky υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να ενεργήσει σε αυτόν τον ρόλο.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εφικτό να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία μέσω τρίτου, όπως απέδειξαν οι αποτυχημένες συμφωνίες του Μινσκ (2014, 2015).
Υπενθυμίζεται πως το Μινσκ ήταν μια υβριδική περίπτωση όπου η συμφωνία υπεγράφη από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Η Ουκρανία αρνήθηκε να εφαρμόσει τη συμφωνία και ο ΟΑΣΕ αποδείχθηκε άβουλος και απρόθυμος να προσπαθήσει να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.
Η συμφωνία τύγχανε πολιτικής υποστήριξης από τη Γερμανία και τη Γαλλία…
Η «πρόταση» του Zelensky είναι ένα ακόμη προπέτασμα καπνού για να εκτρέψει την κριτική στην Ουκρανία ότι δεν επιθυμεί μια διευθέτηση με τη Ρωσία.
Τρεις ισχυρές δυνάμεις κρατούν τον Zelensky από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αγγλοσάξoνες παίκτες του ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει ό,τι μπορούν, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων και διπλωματικών μέτρων, για να αποτρέψουν οποιονδήποτε διάλογο με τη Ρωσία για οποιοδήποτε θέμα (εκτός από τις ανταλλαγές κρατουμένων).
Ο δεύτερος λόγος είναι η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Η Verkhovna Rada (το κοινοβούλιο της Ουκρανίας) θα μπορούσε να ακυρώσει τη νομοθεσία σε ένα νανοδευτερόλεπτο εάν ο Zelensky τους το ζητούσε, αλλά πιθανότατα δεν θα το κάνει.
Ο Zelensky ελέγχει πλήρως το ουκρανικό κοινοβούλιο, έχει συλλάβει ή εξορίσει πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ελέγχει τον Τύπο και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Η σιδερένια γροθιά του σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει προσωπικά τις άμεσες διαπραγματεύσεις.
Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει υπογράψει διάταγμα που απαγορεύει κάθε διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Putin.
Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με την πίεση που δέχεται ο Zelensky από σκληρούς δεξιούς εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της ταξιαρχίας των νεοναζί Azov.
Άμεση απόδειξη για αυτό είναι η απόλυση του υποστράτηγου Juri Sondol, του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του Κιέβου στην περιοχή του Χάρκοβο.
Ο Sondol κατηγορήθηκε από τους ηγέτες της ταξιαρχίας του Αζόφ ότι σκότωσε περισσότερους Ουκρανούς από τους Ρώσους στις μάχες στο Χάρκοβο.
Oι Azov πήγαν το μήνυμα στη Ράντα και ο Zelensky υποχρέωσε τους βουλευτές να εκδιώξουν τον Sondol.
Μετά την απόλυση του Sodol, η κατάσταση της Ουκρανίας έχει επιδεινωθεί σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.
Οι απώλειες στις μάχες της Ουκρανίας είναι πολύ υψηλές, με 2.000 νεκρούς και τραυματίες μερικές ημέρες.
Οι Ρώσοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους με βόμβες ολίσθησης FAB, συμπεριλαμβανομένου του τέρατος FAB-3000.
Οι Ρώσοι λένε ότι ο Zelensky δεν είναι βιώσιμος διαπραγματευτικός εταίρος επειδή η θητεία του έληξε τον Μάιο.
Υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με τη νομική κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά ειδικοί εντός και εκτός Ουκρανίας πιστεύουν ότι η ηγεσία της χώρας πρέπει να περάσει στον Πρόεδρο της Ράντα από τη στιγμή που ο Zelensky ολοκλήρωσε τη θητεία του.
Ο Ruslan Stefanchuk είναι ο speaker της Rada και γίνεται όλο πιο ενεργός πολιτικά - αν και δεν έχει αντιταχθεί στη συνέχιση της διακυβέρνησης Zelensky.
Εν τω μεταξύ, δεδομένης της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, οι Ρώσοι αναμφίβολα υπολογίζουν ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή που ο ουκρανικός στρατός είτε θα καταρρεύσει είτε θα παραδοθεί, είτε και τα δύο.
Σε κάθε περίπτωση, η ουκρανική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αντικατασταθεί με κάποιο τρόπο, ίσως με μια προσωρινή στρατιωτική ηγεσία επιλεγμένη από τη Ρωσία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επέτρεπε τη σύναψη ειρήνης.
Τυχόν παράδοση του στρατού της Ουκρανίας και μια συμφωνία με μια κυβέρνηση διορισμένη από τη Ρωσία θα καθιστούσε αδύνατη τη συνέχιση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα, τελικά, σε έναν διάλογο για την ασφάλεια μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας μόλις το ΝΑΤΟ αφομοιώσει τι συνέβη και γιατί. Δυστυχώς, η φόρτωση του ΝΑΤΟ με πολιτικούς ηγέτες όπως ο Mark Rutte δεν προοιωνίζεται καλά για το μέλλον της συμμαχίας.
Το βασικό μήνυμα για το ΝΑΤΟ εάν οι Ρώσοι κερδίσουν στην Ουκρανία, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, είναι ότι η συμμαχία πρέπει να σταματήσει την επέκτασή της και να αναζητήσει μια πιο σταθερή συμφωνία με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης