Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ικανοποίηση της Wood για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά βλέπει κινδύνους να χαλούν... το πάρτι

Ικανοποίηση της Wood για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά βλέπει κινδύνους να χαλούν... το πάρτι
Κατά την άποψη της Wood, η πρόβλεψή της για 2,8% για φέτος έχει 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κινδύνου καθοδικού κινδύνου
Στο 2,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 και στο 3% το 2025 η Wood, αλλά τηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση καθώς οι αναφορές για πυρκαγιές έχουν επανέλθει φέτος.
Όπως εξηγεί, πέρυσι, οι εκτεταμένες πυρκαγιές και μια σημαντική πλημμύρα τον Σεπτέμβριο επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και υπάρχει κάποιος κίνδυνος να συμβεί ξανά φέτος.
Συνολικά, οι δείκτες των ερευνών έδειξαν ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη στην αρχή του έτους, αλλά έκτοτε επιταχύνεται.
Κατά την άποψή της, η πρόβλεψή της για 2,8% ανάπτυξη φέτος έχει 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κινδύνου καθοδικού κινδύνου.
Ωστόσο, δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα, η Wood δηλώνει ότι επιλέγει να περιμένει, για να έχει περισσότερα εισερχόμενα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, πριν προσαρμόσει τις προβλέψεις της.
3_321.JPG
Προσδοκίες για το επόμενο έτος

Όπως υπενθυμίζει η Wood, η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010.
Όσον αφορά το δυναμικό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, η Wood το υπολογίζει σε περίπου 3% επί του παρόντος, υποστηριζόμενο από τους βελτιωμένους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία στηρίζει το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 20.920 ευρώ το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το 2022.
Αλλά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι 2% χαμηλότερο από αυτό που ήταν το 2009.
Το ποσοστό φτώχειας διαμορφώθηκε στο 26,1% το 2023 , μειώνεται αργά, από 32,4% το 2015.
Το μερίδιο των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 38,1% το 1ο τρίμηνο του 24 (σε πραγματικούς όρους) – κινείται πλάγια τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει βελτιωθεί αισθητά από 24% του ΑΕΠ το 2010.

Οι ανοδικοί καταλύτες

Το 2024, η οικονομία επωφελείται από την ανάπτυξη των κεφαλαίων της ΕΕ, τις ραγδαίες εισροές ΑΞΕ και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις εταιρείες.
Έτσι, κατά την Wood παραμένει ένα έτος μετάβασης κατά κάποιο τρόπο.
Πρώτον, τα στοιχεία καταθέσεων δείχνουν ότι οι εταιρικές καταθέσεις αυξάνονται, αλλά με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό.
Ο δανεισμός προς τις NFC είναι ζωηρός, αλλά ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Οι έρευνες των νοικοκυριών αναφέρουν υψηλό αντιληπτό και επίμονο πληθωρισμό, που συνεπάγεται περιορισμένη αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μισθολογικών συμβάσεων συνάπτεται χωρίς αύξηση μισθών, αφήνοντας τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κέρδη που προέρχονται από υπερωρίες, πληρωμές μπόνους ή αλλαγές θέσεων εργασίας.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι…

Η αγορά εργασίας ήταν κάπως άτονη πρόσφατα.
Η διάθεση για προσλήψεις μειώθηκε τον Ιούνιο, αν και το κλίμα του επιχειρηματικού τομέα βελτιώθηκε.
Το ποσοστό ανεργίας αγωνίζεται να μειωθεί περαιτέρω σε σταθερή βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη πραγματικά ισχυρή, κατά την άποψη της Wood.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο του 24, από 13,8% κατά μέσο όρο πέρυσι και 11,9% σε ετήσια βάση το 2022.
Η τουριστική περίοδος φαίνεται να είναι ισχυρή.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2023 και ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι επιταχύνεται περαιτέρω καθώς προχωρά το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, οι αναφορές για πυρκαγιές έχουν επανέλθει φέτος.
Πέρυσι, οι εκτεταμένες πυρκαγιές και μια σημαντική πλημμύρα τον Σεπτέμβριο επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και υπάρχει κάποιος κίνδυνος να συμβεί ξανά φέτος.
Συνολικά, οι δείκτες των ερευνών έδειξαν ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη στην αρχή του έτους, αλλά έκτοτε επιταχύνεται.
Κατά την άποψη της Wood, η πρόβλεψή της για 2,8% για φέτος έχει 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κινδύνου καθοδικού κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης