Τελευταία Νέα
Διεθνή

H επιλογή τρόμου της Δύσης για F-16 - Οι Ρώσοι μπορούν να τα διαλύσουν από 300 χλμ με R-37M

H επιλογή τρόμου της Δύσης για F-16 - Οι Ρώσοι μπορούν να τα διαλύσουν από 300 χλμ με R-37M
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη 4 μαχητικά F-16 έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία και κάνουν δοκιμαστικές πτήσεις
Η Δύση αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τρομερό δίλημμα και η επιλογή που θα κάνει, θα καθορίσει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και ενδεχομένως… και του πλανήτη.
Τη στιγμή που ήδη 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 φέρονται - σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ - να έχουν ήδη μεταφερθεί από τη Δύση στην Ουκρανία και συγκεκριμένα, στην περιοχή της Οδησσού όπου και πραγματοποιούν δοκιμαστικές πτήσεις, το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα υπάρξει τελικά εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις αυτών των μαχητικών και εάν αυτό θα σηματοδοτήσει επέκταση και διεύρυνση του πολέμου ανάμεσα πλέον σε πυρηνικές δυνάμεις.

Τα 4 F-16

Βάσει πληροφοριών, είναι πολύ πιθανό τα τέσσερα αυτά μαχητικά F-16 να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές κατά της Κριμαίας.
Επιπλέον, αναφέρεται πως η στρατηγική του ΝΑΤΟ ενδεχομένως να θέλει τα αεροσκάφη αυτά να επιχειρούν σε περιοχές όπου υπάρχει «νερό τριγύρω», έτσι ώστε σε περίπτωση που κάποιο F-16 καταρριφθεί, να πέσει στη θάλασσα όπου είναι και πιο εύκολο να οργανωθεί μια επιχείρηση διάσωσης και κυρίως ανάσυρσης του, πριν αυτό πέσει στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι θα έχουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μελετήσουν εξονυχιστικά τις τεχνολογίες του μαχητικού.

Ρίσκο άμεσης συμπλοκής

Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Alexey Kochetkov υποστήριξε ότι η Δύση, από τη στιγμή που σχεδιάζει να μεταφέρει F-16 στην Ουκρανία, αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Όπως λέει, ήδη αυτό το σενάριο εξετάζεται από άλλα κράτη.

Το σχέδιο

Κατά τον Kochetkov, τα F-16 θα απογειώνονται από την Πολωνία και θα προσγειώνονται σε αεροδρόμια στην Ουκρανία.
Εκεί θα εφοδιάζονται με καύσιμα και θα οπλίζονται και αφού ολοκληρώσουν την αποστολή τους, τότε θα επιστρέφουν στην Πολωνία.
Όπως λέει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, είναι βέβαιο ότι αυτό το σενάριο θα ακολουθηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό.

Η δύσκολη επιλογή της Δύσης

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kochetkov, οι υποδομές των Ουκρανών θα καταστραφούν και τα ουκρανικά αεροδρόμια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Και τότε η Δύση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή.
Είτε δηλαδή θα πρέπει να αποσύρει από το πεδίο της μάχης τα F-16 είτε να επιτρέψει σε αυτά να χρησιμοποιούν υποδομές και αεροδρόμια που βρίσκονται στο έδαφος κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα της Μόσχας

«Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι σε αυτήν την περίπτωση τα ουκρανικά αεροδρόμια θα καταστραφούν.
Και τότε η Δύση θα πρέπει να αποφασίσει: είτε να πολεμήσει άμεσα με τη Ρωσία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται είτε να υποχωρήσει» ανέφερε ο Ρώσος επιστήμονας, ο οποίος τόνισε ότι η τακτική της Δύσης είναι να αποδυναμώσει τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο χρησιμοποιώντας… τα χέρια κάποιου τρίτου, έτσι ώστε να προλάβει να ετοιμάσει την υλικοτεχνική υποδομή για μια πιθανή άμεση σύγκρουση μαζί της.
«Η Ουκρανία είναι απλώς… η εμπροσθοφυλακή μιας μελλοντικής μεγάλης σύγκρουσης» τόνισε ο Kochetkov.

Στόχος τα F-16 με πυραύλους R-37M από… 300 χλμ

Σύμφωνα με τον Dmitry Kornev, Ρώσο δημοσιογράφο από την ιστοσελίδα MilitaryRussia, τα ρωσικά αεροσκάφη είναι σε θέση να μεταφέρουν πυραύλους αέρος – αέρος R-37M που μπορούν να πλήξουν από μεγάλη απόσταση τα F-16.
Σε συνέντευξη του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia o Kornev υποστηρίζει ότι οι πύραυλοι R-37M μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιόμετρα, όταν η εμβέλεια του πυραύλου AIM-120 AMRAAM του F-16 είναι τα 120 χιλιόμετρα.
Επιπλέον, αναφέρεται πως το ρωσικό μαχητικό Su-35S είναι ανώτερο από το F-16 σε κλειστή αεροπορική μάχη.

Cyril de Lattre (Γάλλος ειδικός): Καταδικασμένα τα F-16 στο ουκρανικό μέτωπο

Ένα αμερικανικό F-16 σε περίπτωση αερομαχίας με ρωσικό μαχητικό στο ουκρανικό μέτωπο είναι καταδικασμένο υποστηρίζει ο Γάλλος ειδικός αναλυτής Cyril de Lattre.
«Σε περίπτωση αερομαχίας, το F-16 δεν έχει καμία πιθανότητα εναντίον ενός ρωσικού μαχητικού, ό,τι τύπου κι αν είναι, δεδομένου ότι ο πιλότος θα παίξει μεγάλο ρόλο.
Οι Ουκρανοί πιλότοι δεν έχουν μαχητική εμπειρία στη χρήση του F-16, και η εκπαίδευσή τους δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να διορθώσει αυτή την ανεπάρκεια» αναφέρει ο de Lattre.
Όπως λέει, το F-16 είναι ένα γρήγορο και αρκετά ευέλικτο μαχητικό πολλαπλών ρόλων, το οποίο ταυτόχρονα είναι κατώτερο σε ευελιξία από την τελευταία γενιά ρωσικών αεροσκαφών.

Στόχος των Ουκρανών… η απόσπαση των Ρώσων για δέκα λεπτά

Σύμφωνα με τον de Lattre, η ουκρανική πολεμική αεροπορία αυτό που θα επιχειρήσει με τα F-16 είναι να προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσει για να αποσπάσει την προσοχή των ρωσικών μαχητικών από τις ενέργειες των άλλων αεροσκαφών της.
Όπως επισημαίνει, σε αυτό το στάδιο, η Δανία και η Ολλανδία θα μεταφέρουν μόνο έξι μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γραμμή του μετώπου είναι μεγάλη, πάνω από 1.000 χλμ.
Επομένως, είναι απίθανο τα F-16 να παραμείνουν συνεχώς στον αέρα εν αναμονή μιας αεροπορικής μάχης με ένα ρωσικό μαχητικό.
Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό εάν η τακτική της Ουκρανίας συνίσταται στην απόσπαση της προσοχής των ρωσικών μαχητικών για περίπου 10 λεπτά, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε άλλο ουκρανικό αεροσκάφος να ολοκληρώσει την αποστολή του» τονίζει ο Γάλλος ειδικός.
Όσον αφορά τα όπλα που θα μπορούν να φέρουν τα F-16 o Γάλλος ειδικός υποστηρίζει πως αυτό θα εξαρτηθεί από την αποστολή τους: επίθεση επίγειων στόχων στην πρώτη γραμμή από χαμηλό ύψος, καταπολέμηση εναέριων στόχων ή χτυπήματα στο βάθος της Ρωσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης των πιλότων για τη χρήση διαφόρων οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ.
«Σίγουρα θα δούμε τουλάχιστον τον πύραυλο AIM-120 αέρος-αέρος» επισημαίνει ο de Lattre.

Gallagher Fenwick (Γάλλος ειδικός): Έρχεται ταπείνωση για τη Δύση

Η μεταφορά των μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τη Δύση και μάλιστα να εξελιχθεί σε ταπείνωση για αυτήν υποστηρίζει ο Γάλλος ειδικός στον τομέα των διεθνών σχέσεων Gallagher Fenwick.
«Η εμφάνιση ενός αεροσκάφους F-16 στην Κόκκινη Πλατεία θα μπορούσε πραγματικά να είναι ταπεινωτικό για τη Δύση», δήλωσε ο Fenwick μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI αναφερόμενος στο σενάριο αναχαίτισης και ... έκθεσης του αμερικανικού μαχητικού.
Επιπλέον, ο Fenwick σημείωσε ότι η Δύση θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμη και για άλλες αρνητικές συνέπειες, όπως ότι εάν τα μαχητικά αναχαιτιστούν, τότε οι ειδικοί θα μπορούν να μελετήσουν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του F-16.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης