Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη NYT: Ψευδοδημοκρατία η Ουκρανία, η Βουλή αχρηστέυθηκε και ο Zelensky περνάει νόμους με τους ... φιλορώσους

Αποκάλυψη NYT: Ψευδοδημοκρατία η Ουκρανία, η Βουλή αχρηστέυθηκε και ο Zelensky περνάει νόμους με τους ... φιλορώσους
Σε αυτή τη φάση ο Volodymyr Zelensky δεν διαθέται καν τη ... δεδηλωμένη στη Verkhonva Rada
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας βρίσκεται σε κατάσταση αταξίας αλλά και ... απαξίας αποκαλύπτουν σε σημερινή τους δημοσίευμα οι New York Times.
Με το στρατιωτικό νόμο σε πλήρη ισχύ και με τη χώρα σε πόλεμο, δεν είναι δυνατές εκλογές για την αντικατάσταση μελών που άλλαξαν δουλειά, πήγαν στο στρατό, εγκατέλειψαν τη χώρα ή απλώς παραιτήθηκαν.
Το Κοινοβούλιο συγκεντρώνεται με περισσότερο από το 10% των βουλευτών του να απουσιάζει.
Αν και νομικά υποχρεωμένοι να παρίστανται στις ακροάσεις όταν κληθούν, οι υπουργοί μερικές φορές δεν εμφανίζονται, χωρίς επιπτώσεις.
Το κόμμα του προέδρου Volodymyr Zelensky, που κάποτε ήταν ... en bloc, έχασε στην πραγματικότητα την πλειοψηφία και έχει διαλυθεί σε πολλές μικρές φράξιες.
Για να περάσει βασικά νομοσχέδια, αναγκάζεται να βασιστεί στην υποστήριξη βουλευτών που ανήκαν σε ένα απαγορευμένο πλέον φιλορωσικό κόμμα, τονίζουν οι ΝΥΤ.
Η συνολική εικόνα, είπε ο Volodymyr Fesenko, ένας Ουκρανός πολιτικός αναλυτής, είναι ότι η Rada παραγκωνίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου και ξεφεύγει από τον άλλοτε ισχυρό της ρόλο στην ουκρανική δημοκρατία.

Κίβδηλη η πλειοψηφία του κόμματος Zelensky στη Verkhovna Rada

Λίγοι κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος.
Ένα σημαντικό μέρος των Ουκρανών εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Zelensky, αν και ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί, και ακόμη και οι επικριτές του παραδέχονται ότι ο πόλεμος απαιτεί έναν κάποιο συγκεντρωτισμό στη λήψη αποφάσεων.
Σε ένα παράδειγμα, περίπου 20 μέλη του Κοινοβουλίου έχουν σχηματίσει μια παράταξη που αντιτίθεται στον Ουκρανό πρόεδρο.
Ωστόσο, 15 από αυτούς παραμένουν επίσημα στο κόμμα του προέδρου.
Επί του παρόντος, τέσσερα κόμματα εκπροσωπούνται στην αίθουσα των 450 εδρών: ο Υπηρέτης του Λαού του κ. Zelensky, η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, η Πατρίδα και το Holos.
Ο «Υπηρέτης του Λαού» κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές του 2019 που ευθυγράμμισαν το Κοινοβούλιο με την προεδρία.
Εξακολουθεί να κατέχει μια ονομαστική πλειοψηφία 235 εδρών, αλλά στην πραγματικότητα η ηγεσία του κόμματος σπάνια συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους για να περνάει νόμους και διατάξεις.
Στις περισσότερες από 5.000 ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο το 2022 και το 2023, το κόμμα εξασφάλισε μόνο του την πλειοψηφία σε μόνο 17 περιπτώσεις, ή λιγότερο από το 1%, σύμφωνα με την Chesno, μια ουκρανική αναλυτική ομάδα.
Αντίθετα, το κόμμα έχει σχηματίσει μια παράδοξη πολιτική συνεργασία με τα απομεινάρια ενός κόμματος που ονομάζεται Μπλοκ της Αντιπολίτευσης που διαλύθηκε επίσημα το 2022 για δεσμούς με τη Ρωσία.
Μαζί ψήφισαν νομοθεσία για την επέκταση του σχεδίου, κρίσιμης σημασίας για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, και για τη διαμόρφωση της εποπτείας των υπηρεσιών και των κανόνων που προορίζονται για τη διαφύλαξη της ξένης βοήθειας.
Οι επικριτές αυτής της συμμαχίας λένε ότι έχει αποδυναμώσει την ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου, επειδή οι πρώην φιλορώσοι πολιτικοί κινδυνεύουν να διωχθούν για προδοσία και δύσκολα μπορούν να παράσχουν αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

νυτ_ραδα.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης