Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινη κόλαση στο Σοφικό Κορινθίας - Αγωνιώδης μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες σε δύο μέτωπα, τρεις τραυματίες

Πύρινη κόλαση στο Σοφικό Κορινθίας - Αγωνιώδης μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες σε δύο μέτωπα, τρεις τραυματίες
Πολύ δύσκολη φωτιά σε πυκνή βλάστηση
(upd) Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Κορινθία και συγκεκριμένα η περιοχή του Σοφικού (στον Άγιο Βλάσση), με τη φωτιά να φωτιά καίει γεωργικές και μεγάλες δασικές εκτάσεις –προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί.
Το πύρινο μέτωπο κινείται πλέον προς δύο κατευθύνσεις, το ένα προς την Επίδαυρο και το δεύτερο προς Κόρφο και Αγγελόκαστρο -η περιοχή έχει ουκ ολίγες φορές καεί στο παρελθόν, από τις Κεχριές έως το Σοφικό. 
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα επιχειρούν στο σημείο και συγκεκριμένα 140 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 37 οχήματα και από αέρος 10 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η εικόνα στο πύρινο μέτωπο είναι σαφώς καλύτερη ενώ έχει μειωθεί και η ένταση του ανέμου.
Επισημαίνεται πως η πυρκαγιά δεν «πέρασε» από το δημοφιλές Ράντσο (The Ranch) στο Σοφικό. «Η φωτιά που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Σοφικού βρίσκεται μακριά από τις δικές μας εγκαταστάσεις, δεν κινδυνεύουμε δεν υπάρχει καπνός και έχουν μεταβεί εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ράντσου.

Τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο διακομίστηκε εποχικός Πυροσβέστης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, όταν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που μαίνεται στο πευκόδασος του Σοφικού, εγκλωβίστηκε τόσο ο ίδιος όσο και συνάδελφοι του από τις φλόγες. Έπειτα από λίγη ώρα μεταφέρθηκε και δεύτερος πυροσβέστης στο νοσοκομείο.



«Πολύ δύσκολη φωτιά σε πυκνή βλάστηση»
 
«Είναι μια πυρκαγιά πάρα πολύ δύσκολη. Εξελίχθηκε σε πυκνή βλάστηση, κυρίως δασική έκταση, με πεύκα, με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε ένα πεδίο που χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση, όπως και των εναέριων μέσων», δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
«Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον Άγιο Βλάση, στην περιοχή του Σοφικού», ανέφερε από την πλευρά του -μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, επικαλούμενος την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης «με τις ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, προσπαθούμε να “μαζέψουμε” τη φωτιά και υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικά ο στόχος θα επιτευχθεί».
Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κάποια κατοικημένη περιοχή, ούτε και την κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή του Σοφικού, αφού οι εγκαταστάσεις βρίσκονται μακριά από τη φωτιά».



Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα της λεωφόρου Επιδαύρου

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η διακοπή της κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης έως τη διασταύρωση της Δήμαινας.
Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών.

Καταγραφή_189.JPG

Στις 42 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σε 42 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο (18:00 16/7 έως 18:00 17/7) σε όλη τη χώρα.
Από αυτές σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 12.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Πέμπτη σε Αττική, Στερεά και δυτική Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο στις περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Ειδικότερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

• Περιφέρεια Κρήτης

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης