Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Οι 5 μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών – Ευκαιρίες ανάπτυξης από εξαγορές

Fitch Ratings: Οι 5 μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών – Ευκαιρίες ανάπτυξης από εξαγορές
Η Fitch αναμένει πως οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν από την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν αστερίσκοι...
Η Fitch Ratings προειδοποιεί ότι, παρά τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερή κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου, 5 κρίσιμοι κίνδυνοι αρχίζουν να ασκούν πιέσεις στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό έως τις προκλήσεις στη λιανική πίστη και την πορεία των
Ειδικότερα, η Fitch αναμένει πως οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν από την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και τη συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση διά της χορήγησης επιχειρηματικών δανείων…
Όπως επισημαίνει, «αναμένουμε σταδιακή αύξηση στις λιανικές χορηγήσεις, που θα υποστηριχθεί από τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών.
Επίσης, οι αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος από διαχειριστές μπορεί να ωθήσουν τις τράπεζες να επαναγοράσουν δάνεια που επανήλθαν σε εξυπηρέτηση.
Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω τα σχέδια ανάπτυξής τους».
Κατά τη Fitch, το λειτουργικό κέρδος των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών θα παραμείνει ισχυρό κοντά στο 3,5% επί των RWA, υποστηριζόμενο από την ανάπτυξη χορηγήσεων, σταθερά επιτόκια, αυξημένα έσοδα και μειωμένες προβλέψεις (LICs).
Τα επίπεδα κεφαλαίου θα μειωθούν μέτρια λόγω της πιστωτικής ανάπτυξης, των αυξημένων διανομών κεφαλαίου και των επιπτώσεων από σχεδιαζόμενες εξαγορές.
Αναμένουμε ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης και η πρόσβαση στις αγορές θα παραμείνουν ευνοϊκές λόγω των βελτιωμένων πιστωτικών προφίλ του κλάδου και του ελληνικού Δημοσίου.
Οι ανάγκες έκδοσης θα είναι μικρές και κυρίως στοχευμένες στη διατήρηση των αποθεμάτων MREL, καθώς ο κλάδος επωφελείται από μεγάλες, σταθερές και χαμηλού κόστους καταθέσεις.

Διαφοροποίηση

Το επιχειρηματικό προφίλ των τραπεζών αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται, υποστηριζόμενο από ανάπτυξη δραστηριότητας και αυξημένες ψηφιακές δυνατότητες.
Οι τράπεζες αυξάνουν σταθερά τη συμμετοχή τους σε διεθνή κοινοπρακτικά δάνεια ώστε να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητες χρηματοδότησής τους και να εξισορροπήσουν το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα.
«Αναμένουμε εξαγορές συμπληρωματικού χαρακτήρα, κυρίως στον τομέα του wealth management και των ασφαλειών, ώστε να ενισχύσουν τη διαφοροποίηση, η οποία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» σημειώνει η Fitch και συμπληρώνει:
«Μικρής κλίμακας εξαγορές σε γνωστές ξένες αγορές θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν καθώς μερικές τράπεζες έχουν πλεονάζον κεφάλαιο, αλλά αναμένουμε ότι η εστίαση του κλάδου θα παραμείνει εγχώρια».
Ένα setback στην ικανότητα των τραπεζών να αξιοποιήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης σε δραστηριότητες παραγωγής προμηθειών ή ο έντονος ανταγωνισμός στη λιανική που αποδεικνύεται μη βιώσιμος θα μπορούσε να αλλάξει τις προοπτικές μας για τον κλάδο.

Μείωση στις προβλέψεις (LICs) και 

Σύμφωνα με τη Fitch, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις μεγαλύτερες τράπεζες θα παραμείνει περίπου στο 3% στο τέλος του 2026, ενώ οι προβλέψεις (LICs) θα μειωθούν περίπου κατά 55 μ.β. των ακαθάριστων δανείων (σε σχέση με 65 μ.β. το 2025) λόγω μειωμένων πωλήσεων χαρτοφυλακίων και πιθανώς χαμηλότερου κόστους υπηρεσιών.
Χειρότερος του αναμενόμενου αντίκτυπος μπορεί να προκύψει από:

1. αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τα ελληνικά νοικοκυριά,
2. πιέσεις από τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων,
3. αυξημένο πληθωρισμό, επιδείνωση του θεσμικού πλαισίου
4. αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου.
5. τέλος, αναμένεται ότι οι κίνδυνοι κυβερνητικής παρέμβασης στον τομέα θα επιμείνουν, με μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2024–2025, όπως πιέσεις για μείωση προμηθειών, αυξημένες κοινωνικές εισφορές και πρωτοβουλίες προστασίας δανειοληπτών.

Αυτά τα μέτρα είχαν σημαντικό αντίκτυπο, αν και δεν απέτρεψαν τις τράπεζες από το να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.
Ωστόσο, σημαντικά ενισχυμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη θετική μας προοπτική για τον κλάδο, καταλήγει ο οίκος.
Capture_351.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης