Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΕΚΤ: «Πράσινο φως» για την επόμενη φάση υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ

ΕΚΤ: «Πράσινο φως» για την επόμενη φάση υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ

Η δεύτερη φάση αποκαλείται «φάση έρευνας» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων σχεδιασμού και διανομής του ηλεκτρονικού ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Το επόμενο βήμα προς το ψηφιακό ευρώ έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ενέκρινε τη φάση της «έρευνας», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφαρμογή ενός ψηφιακού νομίσματος έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας (από το 2025 και έπειτα), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021.
Η επόμενη φάση, η οποία αποκαλείται «φάση έρευνας», θα είναι διάρκειας 24 μηνών και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων σχεδιασμού και διανομής του ηλεκτρονικού ευρώ.

Παράλληλη κυκλοφορία

Η σημερινή έγκριση, όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ πάντως, δεν προδικάζει την μελλοντική απόφαση για έκδοση του ψηφιακού νομίσματος και σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα αντικαταστεί το «πραγματικό» ευρώ.
Άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει, το ηλεκτρονικό ευρώ θα κυκλοφορεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το σημερινό ευρώ προκειμένου να μην προκληθούν αναταράξεις στη λειτουργία των εμπορικών τραπεζών και κυρίως στον τομέα των καταθέσεων.

Στα βήματα της Κίνας

Εφόσον η Φρανκφούρτη υιοθετήσει τελικά το ψηφιακό νόμισμα, τότε είναι πιθανό να ακολουθήσει τα βήματα της Κίνας, η οποία ήδη εφαρμόζει πιλοτικά το ψηφιακό γουάν σε ορισμένες πόλεις.
Προς την ίδια κατεύθυνση πορεύονται και οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας οι οποίες επίσης εξετάζουν τις πιθανές εναλλακτικές για την έκδοση ενός ψηφιακού εθνικού νομίσματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών διαφέρουν σημαντικά από τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ether, καθώς διαθέτουν κεντρική δομή όσον αφορά τη λειτουργία τους στο πεδίο των ηλεκτρονικών πληρωμ΄λων, ελέγχονται από τις εποπτικές αρχές, εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες και χαρακτηρίζονται από διαφάνεια προκειμένου να αποφευχθεί «ξέπλυμα» εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όπως έχει επισημανθεί από πολλές πλευρές κατά την άσκηση κριτικής στο ρόλο των κρυπτονομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης