Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Πώς το ψηφιακό γιουάν θα καταστεί το κινεζικό υπερόπλο κατά της Δύσης - Γιατί είναι η μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων 50 ετών

Πώς το ψηφιακό γιουάν θα καταστεί το κινεζικό υπερόπλο κατά της Δύσης - Γιατί είναι η μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων 50 ετών

Το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας της Κίνας μπορεί διαμορφώσει σύστημα παγκόσμιας επιτήρησης

Σχετικά Άρθρα

Η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία συσκοτίζει μια πολύ ανησυχητική απειλή που θέτει το κινεζικό καθεστώς: η απόλυτη ψηφιοποίηση των νομισματικών συναλλαγών, προειδοποίησε ο διαχειριστής hedge fund Kyle Bass.
«Είναι, νομίζω, η μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση τα τελευταία 50 χρόνια, σημείωσε ο Bass κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στο πρόγραμμα «American Thought Leaders» του EpochTV.

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC)

Το κινεζικό ψηφιακό νόμισμα, γνωστό ποικιλοτρόπως ως ψηφιακό γουάν, ψηφιακό ρενμίνμπι, e-CYN και e-yuan — αναπτύσσεται επί του παρόντος από το κινεζικό καθεστώς μέσω της κεντρικής του τράπεζας.
Δεδομένου ότι το e-yuan υποστηρίζεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), είναι ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) ή απλώς η ψηφιακή έκδοση του νομίσματος fiat της Κίνας (σ.σ. του επίσημου νομίσματος).

Οι πιλοτικές δοκιμές

Μέχρι στιγμής, οι πιλοτικές δοκιμές του e-yuan πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 20 διαφορετικές κινεζικές πόλεις και τα χρήματα διατέθηκαν σε ξένους επισκέπτες μέσω μιας εφαρμογής για κινητά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου φέτος.

Γεω-εντοπισμός και διαφθορά 

«Δεν πρόκειται για μια απλή εφαρμογή ψηφιακών πληρωμών.
Αυτή είναι μια εφαρμογή που παρακολουθεί πού βρίσκεστε, ποιο είναι το όνομά σας, ποιος είναι ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης [και] ποια είναι όλα τα στοιχεία σας.
Έχει τη δυνατότητα γεωεντοπισμού»
, εξήγησε.
Ο Bass εξήγησε ότι μόλις αναπτυχθεί πλήρως το κινεζικό ψηφιακό χρήμα και γίνει διαθέσιμο σε όλους εκτός Κίνας, το κινεζικό καθεστώς θα μπορούσε να αναζητήσει ορισμένους χρήστες του e-yuan, όπως εκείνους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, και να τους διαφθείρει.

Ο αλγόριθμος και το πρόβλημα εθνικής ασφάλειας

«Φανταστείτε αν η κινεζική κυβέρνηση είχε πρόσβαση σε κάθε πολίτη στην Αμερική, στην Ευρώπη και στον Καναδά», σεμείωσε.
«Φανταστείτε αν μπορούσαν να διασταυρώσουν έναν αλγόριθμο που λέει, ας ψάξουμε για κυβερνητικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ που έχουν το Tinder που δεν διαθέτουν μετρητά —και ίσως είναι παντρεμένοι— και μπορούμε να τους διαφθείρουμε αμέσως».
«Τους δίνει τη δυνατότητα να διαφθείρουν οποιονδήποτε  σε όλο τον κόσμο -  κάτι που είναι πραγματικό πρόβλημα εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε.
 «Έτσι, είναι ένας τρόπος που μπορούν να εξάγουν ψηφιακά τον αυταρχισμό του κεθστώτος»

Η κινεζική ατζέντα στις ψηφιακές συναλλαγές

Η παγκόσμια κυκλοφορία του e-yuan της Κίνας έχει μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα, δημείωσεο Bass: είναι να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο ΗΠΑ.
«Περίπου το 87 % των παγκόσμιων συναλλαγών που διακανονίζει η Κίνα διενεργούνται σε δολάρια», είπε επισημαίνοντας πόσο η χώρα είναι εξαρτημένη από το δολάριο για την κάλυψη ποικίλων αναγκών των πολιτών.
Can China's digital yuan really challenge the dollar? - Atlantic Council
Οι εννέα χώρες με ψηφιακό νόμισμα

Περισσότερες από 80 χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, διερευνούν την έκδοση CBDC, σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης Atlantic Council με έδρα την Ουάσινγκτον.
Μέχρι στιγμής, η Νιγηρία είναι μεταξύ των εννέα χωρών που έχουν κυκλοφορήσει ψηφιακές μορφές των νομισμάτων τους.

Το ψηφιακό δολάριο

Τον Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ένα draft του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Joe Biben για τα ψηφιακά δολάρια.
Ο πρόεδρος χαρακτήρισε «επείγουσα» στην έρευνα και την ανάπτυξη ενός CBDC των ΗΠΑ και η έκδοση toy «θεωρήθηκε ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον».
Yuan Pay Group Official Website 2022 | Yuanpaygroup.org™
Στη Γερουσία

Αρκετοί αμερικανοί γερουσιαστές έχουν εντοπίσει την απειλή που εκρποσωπεί το e-yuan.
Τον Μάιο του περασμένου έτους, οι French Hill και Jim Himes  εισήγαγαν τον νόμο για το δολάριο του 21ου αιώνα (H.R.3506), ο οποίος θα απαιτούσε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να συμπεριλάβει σε μια έκθεση για το Κογκρέσο οποιαδήποτε κινδύνους για το δολάριο από το ψηφιακό γουάν.
Τον Μάρτιο, η γερουσιαστής Marsha Blackburn και οκτώ ακόμη Ρεπουμπλικάνοι εισήγαγαν το νομοθέτημα Say No To the Silk Road Act (S.3784).
Εάν θεσπιστεί, η νομοθεσία θα απαιτούσε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ να υποβάλλουν αναφορές για το e-yuan.

Προειδοποιήσεις

Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να τοποθετήσει μια προειδοποίηση στον ιστότοπό του, προειδοποιώντας τους πολίτες των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στην Κίνα «για τους κινδύνους του ψηφιακού γιουάν», σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου.
«Υπάρχουν κάποιοι γερουσιαστές που θα δείτε τις επόμενες εβδομάδες θα προτείνουν νομοθεσία για να απαγορεύσουν τη χρήση του.
Και πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις», είπε ο Bass.
«Η Δύση πρέπει να συνεδριάσει και πρέπει να το απαγορεύσουμε αμέσως», πρόσθεσε.
«Δεν μπορείς να έχεις λίγο καρκίνο - είτε έχεις καρκίνο είτε δεν έχεις καρκίνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης