Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος: Πυρετός διαβουλεύσεων για την τελική μορφή του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις - Τέσσερα «όχι» από την τρόικα

Κύπρος: Πυρετός διαβουλεύσεων για την τελική μορφή του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις - Τέσσερα «όχι» από την τρόικα
Το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί την Παρασκευή για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής
Σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, το οποίο θα οδηγηθεί την Παρασκευή για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.
Ειδικότερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις θέσεις της τρόικας επί των τροπολογιών.
Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα, φέρεται να έχει υποδείξει δίκην τελεσιγράφου, ότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 436 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο η τρόικα εξέφρασε τη διαφωνία της με κάποιες από τις προωθούμενες τροπολογίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έδωσαν θετική απάντηση για αλλαγές στο κυβερνητικό νομοσχέδιο στα εξής σημεία: Την παραχώρηση νομικής αρωγής, το δικαίωμα των δανειοληπτών, αν επιθυμούν, να επιλέξουν την εκτίμηση του Κτηματολογίου αντί του εκτιμητή, να μην υπόκεινται σε εκποιήσεις ακίνητα που έχουν εξοφληθεί και εκκρεμεί ο τίτλος ιδιοκτησίας.
Επίσης, οι δανειστές δέχονται ενημέρωση της Βουλής για την πορεία αναδιαρθρώσεων από την ΚΤΚ σε τριμηνιαία βάση, να μην συμμετέχουν στον πλειστηριασμό οι μέτοχοι της τράπεζας και να ισχύσουν για τα ξένα ταμεία που θα αγοράσουν δάνεια οι υποχρεώσεις των εμπορικών τραπεζών.
Ωστόσο η τρόικα διαφωνεί με τα ακόλουθα:
- Διασύνδεση της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με το πλαίσιο αφερεγγυότητας
- Προστασία της επαγγελματικής στέγης
- Συμπερίληψη τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας
- Κατηγοριοποίηση των δανείων.
Για το θέμα της διαγραφής του υπολοίπου ενός δανείου για το οποίο γίνεται εκποίηση, οι δανειστές θεωρούν ότι αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο αφερεγγυρότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης