Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρέμβαση Lew με εντολή Obama για να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα - Ζητά ευελιξία από τους θεσμούς

tags :
Παρέμβαση Lew με εντολή Obama για να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα - Ζητά ευελιξία από τους θεσμούς
Με εντολή του προέδρου Barack Obama, ο Jack Lew ζητά από ΕΕ, ΔΝΤ και Ελλάδα να καταλήξουν άμεσα σε ρεαλιστική λύση, με ορίζοντα την 5η Ιουνίου
(upd)Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις συνέπειες μιας ελληνικής κρίσης, διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ευρώπη ότι είναι λάθος η θεωρία που υποστηρίζει ότι ενδεχόμενο Grexit δεν θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.
Με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama να παρέμβει προκειμένου να κλείσι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, ο κ. Lew υποστήριξε ότι «είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μια αποτυχία της Ελλάδας δεν θα είχε επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι ένας «εσφαλμένος υπολογισμός», θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κρίση» στην Ελλάδα.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι λάθος υπολογισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Απευθυνόμενος σε Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ δήλωσε ότι θεσμοί όπως το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αποφυγή μιας κρίσης στην Ελλάδα.
Είναι προς το συμφέρον όλων το ελληνικό ζήτημα να επιλυθεί χωρίς κρίση, τόνισε ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ.
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα δυσκόλευαν οποιαδήποτε κυβέρνηση, σημείωσε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Παρέμβαση για να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ στη σύνοδο των G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας.
Με εντολή του προέδρου Barack Obama, ο υπουργός Οικονομικών Jack Lew θα ζητήσει από ΕΕ, ΔΝΤ και Ελλάδα να καταλήξουν άμεσα σε ρεαλιστική λύση, με ορίζοντα την 5η Ιουνίου, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου. 
Παράλληλα το Reuters επικαλείται αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για συμφωνία.
«Οι ΗΠΑ δέχονται πίεση λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων και επιδιώκουν λύση, καθώς δεν επιθυμούν να τεθεί σε κίνδυνο η Ευρώπη και η Ευρωζώνη, λόγω της Ελλάδας», τόνισε ο αξιωματούχος.
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι αν δεν ξεκλειδώσει γρήγορα η βοήθεια, η Αθήνα θα αναγκαστεί να στραφεί στη Μόσχα, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Δύσης να ελέγξουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, σχολιάζει ο Guardian.
Στη Δρέσδη συναντώνται από σήμερα έως την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (G7) - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά- με οικοδεσπότες τους Wolfang Schaeuble και Jens Weidmann,  καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την Προεδρία της Ομάδας.
Από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αναμένεται να είναι και η Ελλάδα αν και, όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα.
Στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde , ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, του ΟΟΣΑ Angel Gurriaκαι του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, αλλά και ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Pierre Moscovici, ο Νομπελίστας και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Keneth Rogoff και Larry Summers
Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.

Το χθεσινό ρεπορτάζ
Τον γόρδιο δεσμό για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της θα επιχειρήσουν να λύσουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Παρουσιάζοντας το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, τα Νέα αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν παρέμβαση προς το ΔΝΤ για να κάμψουν τις αντιστάσεις του στη διαπραγμάτευση και να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας.
Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Νέων, φέρεται να διαβεβαίωσε τον έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους την Παρασκευή, δηλαδή αμέσως μετά την τριμερή της Ρίγας, όπου η Angela Merkel έθεσε ως προϋπόθεση συμφωνίας τη συναίνεση του Ταμείου, ότι θα αναληφθούν από αμερικανικής πλευράς οι δέουσες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Υπονοήθηκε δε ότι ο ίδιος επιδιώκοντας να βοηθήσει προτίθεται να ανοίξει το θέμα της Ελλάδας κατά την επικείμενη Σύνοδο του G7 που αρχίζει αύριο, Τετάρτη, στη Γερμανία, που έχει και την προεδρία.
Το νέο τηλεφώνημα Τσίπρα – Lew δημοσιοποιήθηκε από το ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το Σάββατο επιβεβαιώθηκε και από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση που έγινε στο Μαξίμου από τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, ο Jack Lew εμφανίστηκε να πείστηκε μετά την επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα για την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης λύσης και συμφωνίας.
Και αυτό διότι αμέσως μετά έγινε follow up του περιεχομένου του τηλεφωνήματος και ο βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Σινγκ ενημέρωσε αρμοδίως ότι «ανεξαρτήτως των όσων διαδραματίζονται στο Brussels Group, η Ουάσιγκτον θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το ΔΝΤ να μη σταθεί εμπόδιο σε διαφαινόμενη συμφωνία».
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως οι Αμερικανοί που βρίσκονται, όπως είπαν, σε διαρκή επαφή με ανώτατα κλιμάκια και των τριών θεσμών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για τη σκληρή στάση του ΔΝΤ απέναντι στη χώρα μας, η ηγεσία του Ταμείου δεν είναι αρνητική απέναντι στην προοπτική της συμφωνίας.
Αντιθέτως, το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που έφτασε ξημερώματα Σαββάτου στο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα Αλέξη Τσίπρα και Jack Lew , εμφανίζει την ίδια τη διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde να προτίθεται «να συνεισφέρει, καθ' ο μέτρο τής είναι επιτρεπτό, σε θετική κατάληξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης