Τελευταία Νέα
Οικονομία

Yves Mersch (ΕΚΤ): Η Ευρώπη να επιμείνει στους κανόνες της για τη διάσωση των τραπεζών

tags :
Yves Mersch (ΕΚΤ): Η Ευρώπη να επιμείνει στους κανόνες της για τη διάσωση των τραπεζών
Ο σεβασμός των κανόνων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο οποίο η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγαλύτερη πρόοδο
«Η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθεί τους δικούς της κανόνες όταν πρόκειται για τη σωτηρία των ιταλικών τραπεζών», υποστήριξε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Yves Mersch, υπογραμμίζοντας οτι η Ευρώπη θα πρέπει να επιμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης τους.
«Εάν η Ευρώπη καθορίζει τους κανόνες της θα πρέπει και να τους τηρεί» δήλωσε ο Mersch δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg σε Φόρουμ στο Cernobbio της Ιταλίας.
«Ο σεβασμός των κανόνων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο οποίο η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγαλύτερη πρόοδο».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει διαδικασίες για την αποτυχία των τραπεζών να αποφύγουν τις μαζικές εκροές κεφαλαίων αλλά και την αποπληρωμή δανείων των καταθετών, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να επέμβουν για τη σωτηρία των τραπεζών δίνοντας σχεδόν 2 τρις ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα από το 2008 να 2014», υπογράμμισε ο Yves Mersch.
Αναφορικά με την Monte Paschi di Siena SpA και άλλες δύο μικρές ιταλικές τράπεζες που ζήτησαν ανακεφαλαιοποίηση και προστασία από το κράτος, το μέλος της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι «οι νέοι τραπεζικοί κανόνες έχουν ως στόχο να σταματήσει η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα όπου το κράτος διοχετεύει τα χρήματα της κυβέρνησης σε αφερέγγυες τράπεζες χωρίς να τις ελέγχει».
«Η ΕΚΤ συμμετέχει, από την άποψη της εποπτείας, αλλά έχουμε ένα αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ της εποπτικής πλευράς και της πλευράς που καθορίζει τη νομισματική πολιτική» υποστήριξε.
Η πολυπλοκότητα του νέου ρόλου της κεντρικής τράπεζας έχει καταστεί σαφές τους τελευταίους μήνες.
Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κήρυξε την Monte Paschi ως πτωχευμένη το Δεκέμβριο του 2016, ώστε να ξεκινήσει η κρατική χρηματοδότηση διάσωσης, ορισμένα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου δεν συμφωνούσαν με αυτή την πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης