Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευάγγ. Βενιζέλος (υπ. Εξωτερικών) - Το 2014 θα είναι έτος νέας αρχής για την Ελλάδα

Ευάγγ. Βενιζέλος (υπ. Εξωτερικών) - Το 2014 θα είναι έτος νέας αρχής για την Ελλάδα
Τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η εθνική ανασυγκρότηση
Χρονιά νέου ξεκινήματος για την Ελλάδα χαρακτήρισε το 2014 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε τη βούληση της χώρας να επιστρέψει σε πολιτική και οικονομική κανονικότητα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλόφωνο κανάλι του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου France 24, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «εθνική προτεραιότητα είναι να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης που θα το λέγαμε "Η Ελλάδα μετά την κρίση"» και πρόσθεσε ότι «τώρα μπορούμε να εφαρμόσουμε την τελευταία φάση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε ενώπιον της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης μια αφήγηση που είναι συγκεκριμένη και αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, την επιστροφή στις αγορές – αλλά όχι μόνο στις αγορές – η οποία έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος «χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «για να πετύχουμε αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή πήραμε πολύ σκληρά μέτρα, εφαρμόσαμε μια πολιτική λιτότητας, γιατί υπάρχουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς όροι και δεν είμαστε εμείς που έχουμε την ευχέρεια των δικών μας επιλογών».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η υψηλή ανεργία αποτελεί μείζον πρόβλημα κυρίως για τη νέα γενιά, ενώ αναφερόμενος στο κούρεμα του χρέους σημείωσε ότι είναι πρόβλημα πολιτικό, γιατί πρέπει να παρουσιάζονται ιδέες αποδεκτές από τα κοινοβούλια, τις κοινωνίες και τα Συνταγματικά Δικαστήρια των άλλων κρατών - μελών.
Όσον αφορά την τρόικα και την πολιτική λιτότητας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το ΔΝΤ ήταν αυτό που είπε ότι «ναι, κάναμε λάθη μεθοδολογικά σε ό,τι αφορά την ύφεση, την ανεργία» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν λάθη επιστημονικά, θεωρητικά, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της λιτότητας και, ως Ευρωπαίοι ηγέτες δημοκρατικών θεσμών, οφείλουμε να σεβαστούμε τις αντοχές και τις θυσίες της κοινωνίας μας και τους ελληνικού λαού».
Επίσης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό πρόγραμμα, αλλά μόνο εθνικό σχέδιο, που να είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο.
Τέλος, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή σημείωσε ότι η λιτότητα, η κρίση, η ύφεση και η ανεργία δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αντιπαραγωγική για τον πολιτικό ρασιοναλισμό και πρόσθεσε ότι «είναι ιστορικό, πολιτικό και δημοκρατικό καθήκον, όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού, αλλά και κάθε πολίτη, να σκεφθεί τι γίνεται με τον εξτρεμισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης