Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε καμία ευρωομάδα το ΚΚΕ - Αποχώρησε από την «Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά»

Σε καμία ευρωομάδα το ΚΚΕ - Αποχώρησε από την «Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά»
Το ΚΕΑ στο οποίο πρωτοστατούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το γερμανικό Die Linke παραβιάζει το συνομοσπονδιακό χαρακτήρα της ευρωομάδας
Εκτός της ομάδας «Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς» (GUE/NGL) στο ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να μείνει το ΚΚΕ.
Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη ομάδα, στην οποία συμμετείχε από το 1994 έως σήμερα, χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο πρωτοστατούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το γερμανικό Die Linke.
Ειδικότερα το ΚΚΕ αναφέρει: «Η συμμετοχή του Κόμματος στην ομάδα αυτή από το 1994, σε διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διευκόλυνσης της παρέμβασης των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και την αξιοποίηση κάποιων δυνατοτήτων που υπήρχαν για το συντονισμό με άλλα ΚΚ. Από την αρχή η συγκρότηση της GUE/NGL έγινε σε συνομοσπονδιακή βάση, χωρίς κοινή ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα ή προγραμματικές συγκλίσεις, με τη διατήρηση της ιδεολογικοπολιτικής αυτοτέλειας κάθε κόμματος και συνεννόηση για τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν τις παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλη αυτή την 20ετία και πιο έντονα μετά τη δημιουργία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) υπήρξε, μέσα στην GUE/NGL, μια συνεχής διαπάλη του ΚΚΕ με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, οι οποίες επιδίωκαν να επιβάλλουν τις θέσεις τους ως θέσεις της Ομάδας, ενώ με κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να παραβιάζουν το συνομόσπονδο χαρακτήρα της Ομάδας. Σε αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατούσαν τα κόμματα του ΚΕΑ και κυρίως η Die Linke της Γερμανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Αυτή η εικόνα και κατάσταση έχει χειροτερεύσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «ο συνομόσπονδος χαρακτήρας της GUE/NGL έχει στην πράξη αλλοιωθεί, αφού τα κόμματα του ΚΕΑ εμφανίζονται με ενιαία γραμμή, ομαδοποιημένα, μιλούν στις επιτροπές και τις ολομέλειες στη βάση κοινής πλατφόρμας, προβάλλοντας τις πολιτικές θέσεις του ΚΕΑ σαν θέσεις της GUE/NGL. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η ΕΕ, στο πλαίσιο της περαιτέρω αντιδραστικοποίησής της, δίνει προτεραιότητα στη λειτουργία των ευρωκομμάτων, που διασφαλίζουν την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της Κομισιόν και των πολυπλόκαμων μηχανισμών της.
Εκδηλώνονται επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ και επιχειρείται η διαστρέβλωση και αποσιώπηση των θέσεών του.
Προωθούνται "κοινές θέσεις" για σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την πολιτική της ΕΕ και τις διεθνείς εξελίξεις, παρά τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, οι θέσεις της οποίας σε αρκετές περιπτώσεις αποσιωπούνται»
Παράλληλα η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τονίζει ότι «η μη ένταξη των ευρωβουλευτών του σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική ομάδα από τις υπάρχουσες, αλλά και το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, δεν μπορούν να εμποδίσουν την παρέμβαση του ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα συνεχίσουν, χωρίς καμία δέσμευση, την πάλη για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, σε αντίθεση με την ΕΕ και την πολιτική της, αντιπαλεύοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην αυτοτελή, αποτελεσματικότερη ιδεολογική-πολιτική δράση του ΚΚΕ. Θα συνεχίσουν να αποκαλύπτουν το χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και τον επιζήμιο ρόλο των κομμάτων που συσπειρώνονται στο ΚΕΑ, των κομμάτων που έχουν εγκαταλείψει την πάλη ενάντια στην ΕΕ και την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στη χώρα τους και γενικότερα».
Το ΚΚΕ καταλήγει ότι «θα συνεχίσει ακούραστα τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα Κομμουνιστικά Κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, με δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης