Τελευταία Νέα
Πολιτική

Associated Press: Ο φόβος πρόωρων εκλογών εξαναγκάζει την κυβέρνηση να προβεί σε ορισμένες… ελαφρύνσεις

Associated Press: Ο φόβος πρόωρων εκλογών εξαναγκάζει την κυβέρνηση να προβεί σε ορισμένες… ελαφρύνσεις
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια
Ως σχέδιο ανακούφισης των Ελλήνων χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, το Associated Press σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να «ανακουφίσει» τους Έλληνες δανειολήπτες, προσφέροντας σημαντικές ελαφρύνσεις στα επιτόκια των δανείων.
«Λίγες ώρες πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εθνικής άμυνας, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα πως το τελικό σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα» αναφέρει το πρακτορείο.
Παράλληλα, υπενθυμίζει πως η Αθήνα έχει ήδη προβεί στη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
«Ο φόβος προκήρυξης πρόωρων εκλογών εξαναγκάζει την κυβέρνηση να παράσχει ορισμένες… πραγματικές ελαφρύνσεις στους Έλληνες πολίτες» επισημαίνει υπαινιχτικά το Associated Press.
Καταλήγοντας, σημειώνει πως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων συνιστά… βραχνάς για την ελληνική οικονομία, καθώς ο αριθμός των NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) ξεπερνούσε το 2013 το 40%.

Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τη διαίρεση των κόκκινων δανείων σε δύο μέρη, με στόχο την ταχύτερη διευθέτηση και αποπληρωμή τους, πρότεινε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας πρότεινε να χωριστεί το δάνειο σε ένα τμήμα που μπορεί να εξυπηρετηθεί και θα αποπληρώνεται με τα τρέχοντα επιτόκια και σε ένα δεύτερο κομμάτι που θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά από 15 χρόνια, σε περίπτωση που αρχίσουν να ανακάμπτουν και πάλι οι άξιες, μέχρι να φτάσουν στα σημερινά επίπεδα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Δένδιας εισηγήθηκε την αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων μέχρι και 30% σε σχέση με τη μείωση της άξιας που έχουν υποστεί τα ακίνητα το τελευταίο διάστημα.
Να σημειωθεί εδώ πως τα εν λόγω ζητήματα παραπέμπονται στον διάδοχο του Ν. Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα.
Σε ό,τι αφορά τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως περισσότερες από 350.000 θέσεις εργασίας θα σωθούν με τις ρυθμίσεις των χρεών για 180.000 επιχειρήσεις προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.
Η επίμαχη τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια φέρει τον τίτλο "Μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενίσχυση της απασχόλησης, κίνητρα για ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών".
Η τροπολογία είναι 20 σελίδες και φέρει την υπογραφή των υπουργών Ν. Δένδια, Γκ. Χαρδούβελη, Γ. Βρούτση, αλλά και την υπογραφή του Χ. Αθανασίου, καθώς ενσωματώνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στην αμοιβαία αναγνώριση ποινικών αποφάσεων.
Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το πιθανότερο Δευτέρα ή Τρίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης