Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Θέλω να πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα - Δεν κάνει διαπραγμάτευση, αλλά παιχνίδι εντυπώσεων

Βενιζέλος: Θέλω να πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα - Δεν κάνει διαπραγμάτευση, αλλά παιχνίδι εντυπώσεων
Δεν θέλω να εξηγηθώ ή να απολογηθώ εγώ για τον Σαμαρά - Φεύγω από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ - Το μνημόνιο έληξε στις 31/12/2014 - Προέβλεψε μετονομασία της τρόικας -
(upd10)Την ανάγκη η Ελλάδα να εμφανίζεται ενωμένη στο εξωτερικό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
"Η Ελλάδα έχει νέα κυβέρνηση, την εξέλεξε ο λαός και έχουμε υποχρέωση να την στηρίξουμε στις διεθνείς επαφές της", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Star και την εκπομπή "στον ενικό".
"Εύχομαι να πάει καλά η νέα κυβέρνηση", ανέφερε για να επαναλάβει πως "προς τα έξω πρέπει να είμαστε ενωμένοι".
Κληθείς να σχολιάσει τις μέχρι στιγμής δράσεις και παρεμβάσεις του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως "ο Juncker έχει ευρωπαϊκή συνείδηση και είναι φιλέλληνας".
Ερωτηθείς για το εάν τελικά η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε πραγματική διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά:
"Είναι άλλο να διαπραγματεύεσαι από το 2010 έως το 2012 και διαφορετικό το 2015.
Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάπτυξη και οι ελληνικές τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές", διεμήνυσε.
"Το μνημόνιο έχει λήξει ουσιαστικά στις 31/12/2014", σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δεν δίστασε να παραδεχθεί πως από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις ευρωεκλογές άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.
Εγώ θέλω να πετύχει η κυβέρνηση του Τσίπρα προς όφελος της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο κατέστησε σαφές πως "δώρα από τους εταίρους και την τρόικα δεν υπάρχουν".
Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν κομματικές κυβερνητικές πολιτικές, συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως "τώρα δεν γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, αφού όλα είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων".
"Εμείς κάναμε το μεγαλύτερο κούρεμα και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους διεθνώς", σημείωσε.
"Παράταση του προγράμματος σημαίνει παράταση του μνημονίου", υποστήριξε, στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος.
Ασκώντας μάλιστα κριτική στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως "είναι λάθος της κυβέρνησης να απορρίπτει τις δόσεις".
"Το νέο πρόγραμμα για το οποίο μιλά η νέα κυβέρνηση είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή και αυτό δεν γίνεται χωρίς αξιολόγηση", τόνισε.
Εγώ είπα πρώτος πως δεν συζητώ με υπαλλήλους και εγώ έδιωξα πρώτος την τρόικα, δεν δίστασε να δηλώσει επίσης ο κ. Βενιζέλος.
Πρέπει να τελειώσει το μνημόνιο, για να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, επανέλαβε.
Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε πως στο μέλλον θα γίνει μετονομασία της τρόικας, αφού δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.
"Η Γερμανία είναι εκείνη που ήθελε και θέλει το ΔΝΤ.
Η ΕΚΤ σε πολλές περιπτώσεις ταυτίστηκε με το ΔΝΤ και έτσι η Κομισιόν βρέθηκε μόνη της στην τρόικα.
Η Κομισιόν είναι προσβεβλημένη από την ύπαρξη του ΔΝΤ στην καρδιά της τρόικας", αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε υπαλληλικό θεσμό το ΔΝΤ, χωρίς πολιτικές αναφορές, αφού δεν υπάρχει πολιτικό αφεντικό στο Ταμείο.
Κλιμακώνοντας την κριτική του προς τη νέα κυβέρνηση, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μη εφαρμόσιμο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
"Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί να γίνει.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας γυρίσει πίσω και θα εκτροχιάσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας", εξήγησε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε αποστάσεις από τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό του εταίρο, τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά.
"Δεν θέλω να εξηγηθώ ή να απολογηθώ εγώ για τον Σαμαρά", τόνισε για να προσθέσει πως "Τον Δεκέμβριο τις τελευταίες επαφές τις έκανα μόνος μου".
"Δεν θυμάμαι και δεν ξέρω αν πήγε ο Σαμαράς στη Merkel και της είπε να φύγει το ΔΝΤ από την τρόικα", δεν δίστασε να δηλώσει ο Ευ. Βενιζέλος!
"Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ του 1981", διεμήνυσε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης.
Κληθείς να αναφερθεί στις σκοτεινές ημέρες του περιβόητου δημοψηφίσματος, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε πως "ο Γ. Παπανδρέου δεν με είχε ενημερώσει για το δημοψήφισμα".
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε γελοιότητα τον ισχυρισμό ότι έριξε τον Παπανδρέου.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε πως "Θα ψηφίσουμε την εξεταστική για τα μνημόνια 1,2 και ενδεχομένως 3".
Στη συνέχεια ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε πως αποχωρεί από τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος.
Υπάρχει ανάγκη για συναινετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ερωτηθείς για το ποια είναι η άποψή του για το όνομα που ακούγεται περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, ήτοι του Δημ. Αβραμόπουλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης