Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεν αποδέχθηκε τον διορισμό της στο ΔΝΤ η Ε. Παναρίτη μετά την πολιτική θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν αποδέχθηκε τον διορισμό της στο ΔΝΤ η  Ε. Παναρίτη μετά την πολιτική θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ
Η επιστολή της κ. Παναρίτη παραδόθηκε στον υπουργό Οικονομικών
(upd 11) Δεν αποδέχεται τον διορισμό της στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει σε επιστολή της, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr. 

Η επιστολή της κυρίας Παναρίτη αναφέρει:
Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του. 
Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 
H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές.
Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Επιστολή παραίτησης ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του υπουργείου Οικονομικών η άτυπη σύμβουλος και συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την τοποθέτησή της ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν, πως η επιστολή θα δοθεί σήμερα στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα κάνει και δεκτή την παραίτηση, με την Έλενα Παναρίτη να φέρεται ότι ακύρωσε την αναχώρησή της για αύριο στην Ουάσινγκτον που είναι και η έδρα του Διεθνούς Οργανισμού.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Τσίπρα να ζητά από τον Γ. Βαρουφάκη την απεμπλοκή από το θέμα, επικαλούμενος όχι μόνο τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, - που καταγράφηκαν σε επιστολή – αλλά και του συνόλου των στενών συνεργατών του και του οικονομικού επιτελείου.
Παρότι ο πρωθυπουργός φέρεται να διαμήνυσε στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι το πόστο που θα αναλάμβανε η κυρία Παναρίτη αφορά έναν από τους τρεις θεσμούς που κρατάει την πιο σκληρή στάση και πως θα υπάρχουν δυσλειτουργίες με τα στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης και του οικονομικού επιτελείου, ο Αλέξης Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου, θα κρατήσουν αποστάσεις από την κίνηση παραίτησης, την οποία θα χειριστεί εξ ολοκλήρου το υπουργείο Οικονομικών και ο Γ. Βαρουφάκης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να υποστήριξε την επιλογή του, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν προέβαλε άλλα επιχειρήματα, αποδεχόμενος το αίτημα του πρωθυπουργού να μην δοθεί συνέχεια για να υπάρξει μια «βελούδινη» λύση και η προσοχή να στραφεί στη συμφωνία.

Το χθεσινό ρεπορτάζ:
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση της Ε. Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς πέρα από τις αντιδράσεις σε επίπεδο κομματικό, και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη υπάρχουν 41 υπογραφές κάτω από το κείμενο με το οποίο ασκείται σκληρή κριτική και ζητείται η ανάκληση αυτής της απόφασης.
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειες, το κείμενο μέχρι αργά αύριο το βράδυ αναμένεται να υπογράφεται τουλάχιστον από τη μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς αναζητείται τρόπος για να χαμηλώσουν οι τόνοι και να υπάρξει απεμπλοκή.
Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την κ. Παπαρίτη να οδηγείται σε παραίτηση, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.
Αφορμή για τη στάση και τις αντιδράσεις κατά της κ. Παναρίτη είναι αυτό καθ΄ αυτό το βιογραφικό της, καθώς έχει υπηρετήσει μνημονιακά προγράμματα από τη θέση που κατείχε στην Παγκόσμια Τράπεζα και τους χειρισμούς της στο πρόγραμμα του Εκουαδόρ.

Ακολουθεί το κείμενο με τις υπογραφές:
"Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκϕράζει τη σημερινή κυβέρνηση.
Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό.
Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της".

Γιώργος Ακριώτης
Σία Αναγνωστοπούλου
Ελένη Αυλωνίτoυ
Φωτεινή Βάκη
Γιάννα Γαϊτάνη
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Ηρώ Διώτη
Ζήσης Ζάννας
Κώστας Ζαχαριάς
Γιάννης Ζερδελής
Μαρία Θελερίτη
Κατερίνα Ιγγλέση
Ηλίας Ιωαννίδης
Αννέτα Καββαδία
Μαρία Κανελλοπούλου
Xρήστος Καραγιαννίδης
Βασιλική Κατριβάνου
Φάνης Κουρεμπές
Bασίλης Κυριακάκης
Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα
Βάσω Λέβα
Νίκος Μανιός
Μάκης Μπαλαούρας
Δημήτρης Μπαξεβανάκης
Θανάσης Πετράκος
Θανάσης Σκούμας
Γιάννης Σταθάς
Ελένη Σταματάκη
Αϕροδίτη Σταμπουλή
Ελένη Σωτηρίου
Αλεξάνδρα Τσανάκα
Νίκος Φίλης
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Έλενα Ψαρρέα
Γιώργος Ψυχογιός
Λίτσα Πασχαλίδου- Αμανατίδου
Στάθης Γιαννακίδης Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη
Κωστής Δερμιτζάκης
Ευγενία Ουζουνίδου

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Οξύνεται η πολιτική θύελλα που έχει προκληθεί στην κυβέρνηση το τελευταίο 48ωρο, μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη να τοποθετήσει την Έλενα Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της χώρας στο Ταμείο.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν υπογραφές κατά του διορισμού της Έλενας Παναρίτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν μέχρι στιγμής βάλει υπογραφή στο κείμενο - καταγγελία κατά της επιλογής Παναρίτη ανέρχονται κοντά στους 35, ενώ αναμένεται να αυξηθούν όσο περνούν οι ώρες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Βαρουφάκη στη σκιά του πολιτικού σεισμού που προκαλεί η υπόθεση Παναρίτη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος της πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει μετά την επιλογή της Έλενας Παναρίτη για τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία κρίθηκε αναγκαία μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να εξέφρασε στον πρωθυπουργό την ενόχλησή του για τις βολές που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος για την επιλογή της Παναρίτη.

Παναρίτη: Η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει
«Λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς και είναι κρίμα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει» σχολίασε μέσω twitter η Έλενα Παναρίτη, σχολιάζοντας το μπαράζ αντιδράσεων που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την τοποθέτησή της στη θέση της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
"Δεν έχω κάνει δηλώσεις, μιλάω ταν πρέπει", ανέφερε επίσης, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που την ήθελαν να βάλλει κατά όσων έσπευσαν να επικρίνουν την επιλογή της για τη θέση της εκπροσώπου του ΔΝΤ.
"Αν δεν με θέλουν εκείνοι μία φορά, εγώ δεν τους θέλω δέκα" είχε διαρρεύσει νωρίτερα πως είχε διαμηνύσει η Έλενα Παναρίτη, σε στενούς της συνεργάτες.
Η ίδια ωστόσο διαψεύδει πως προέβη σε αυτό το σχόλιο.            

Βαρουφάκης: Πρόωρες για πολλοστή φορά οι φήμες περί επικείμενης παραίτησής μου...
Κατάφωρα πρόωρες (grossly premature) χαρακτηρίζει τις φήμες περί παραίτησής του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στη σκιά του κύματος αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή του να επιλέξει την Έλενα Παναρίτη για τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Οι φήμες για επικείμενη παραίτησή μου είναι (για πολλοστή φορά) κατάφωρα πρόωρες...», σχολιάζει μέσω twitter ο κ. Βαρουφάκης.
Αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το εξής μήνυμα:
«Rumours of my impending resignation are (for the umpteenth time) grossly premature...».  

Παπαδημούλης: Θα επανεξεταστεί η τοποθέτηση Παναρίτη στο ΔΝΤ μετά τη συμφωνία
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Το θέμα παραμένει ανοιχτό και θα επανεξεταστεί μετά την ψήφιση της συμφωνίας, διεμήνυσε ο κ. Παπαδημούλης, διατηρώντας αμείωτο τον πολιτικό σεισμό που έχει ξεσπάσει από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και ανακοινώθηκε επισήμως ότι η Έλενα Παναρίτη αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Λεουτσάκος: Να «παραιτηθεί» από τη θέση της εκπροσώπου του ΔΝΤ η Παναρίτη - Ο Βαρουφάκης έχει ευθύνη
Να «παραιτηθεί» από τη θέση της εκπροσώπου του ΔΝΤ κάλεσε την Έλενα Παναρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Λεουτσάκος, σε σημερινή τοποθέτησή του και κληθείς να σχολιάσει τα όσα έχουν λάβει χώρα τα τελευταία δύο 24ωρα.
«Θεωρώ πως είναι μία άστοχη επιλογή και θα έπρεπε ο Γ. Βαρουφάκης να αποφύγει να εμπιστευτεί και να αναθέσει την θέση αυτή στην Έλενα Παναρίτη» τόνισε ο κ. Λεουτσάκος.
«Ελπίζω να επανεξετάσει η κυβέρνηση αυτή την επιλογή.
Έχει ευθύνη ο κ. Βαρουφάκης γιατί οι επιλογές πρέπει να συνάδουν με το τι εκπροσωπεί η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση εκπροσωπεί το κομμάτι του λαού που μάτωσε τα τελευταία χρόνια κι έτσι δεν είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο».
«Μπορεί η ίδια να το λύσει!
Γι' αυτό είπα ότι είναι άδικο και για την ίδια.
Επίσης έχει ευθύνη κι αυτός που την κάνει την επιλογή» επανέλαβε ο κ. Λεουτσάκος.

(Πρώτη ενημέρωση 11:00, Κυριακή 31 Μαίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης