Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Tσίπρα, Merkel, Ηοllande στις 10/6 στο περιθώριο της Συνόδου - Συμφωνία με αναδιάρθρωση χρέους ζητάει η Ελλάδα

Συνάντηση Tσίπρα, Merkel, Ηοllande στις 10/6 στο περιθώριο της Συνόδου - Συμφωνία με αναδιάρθρωση χρέους ζητάει η Ελλάδα
Οι συνεχείς τηλεδιασκέψεις Τσίπρα - Μerkel - Hollande επιβεβαιώνουν πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα είναι μια πολιτική λύση
(upd5)Νέα κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχαν το βράδυ του Σαββάτου οι τρεις ηγέτες.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια νέα προσπάθεια να δοθεί καθοριστική ώθηση για την επίτευξη συμφωνίας, για την οποία σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να έχει πολιτική σφραγίδα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η νέα τηλεδιάσκεψη του Αλ. Τσίπρα με Μerkel και Hollande - η οποία διήρκησε 35 λεπτά - πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Αλ. Τσίπρα να επισημαίνει στους δύο ηγέτες ότι πρέπει ακόμη και την ύτστατη στιγμή να γίνει προσπάθεια και βήματα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πρωτίστως από τους θεσμούς και το ΔΝΤ για να υπάρξει συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η συμφωνία πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα, να επιλύει το ζήτημα του χρέους, να περιλαμβάνει γενναίο αναπτυξιακό πακέτο, ενώ ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ο ίδιος έφερε τη δική του πρόταση στην ελληνική βουλή.

Τι λένε κύκλοι του Μαξίμου

"Η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της, αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Σημειώσαν μάλιστα ότι «μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή.
Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του».
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, «η ελληνική κυβέρνηση έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.
Ακόμη, οι ίδιοι  κύκλοι υπογράμμιζαν πως «η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.
Αποσαφήνισαν δε, πως η Ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση, υπενθυμίζοντας ότι «όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.
Ακόμη, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν πως οι τρεις ηγέτες, Αλ. Τσίπρας, A. Merkel (Α. Μέρκελ) και F. Hollande (Φρ. Ολάντ), θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της  θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί».

Τι δήλωσε στις 5 Ιουνίου στη Βουλή ο Τσίπρας

Ευρωπαϊκή λύση για το ελληνικό ζήτημα, χωρίς λιτότητα και συμφωνία για το ελληνικό χρέος επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, όπως διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.
Η κυβέρνηση επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση για το ελληνικό ζήτημα, εξήγησε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δώσει μία νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Δεν έχουμε να κρατήσουμε τίποτα κρυφό, κατέστησε σαφές από την αρχή της παρέμβασής του, για να παραδεχθεί πως βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.
Bρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως "θέλουμε μία συμφωνία που θα βάλει τέλος στη λιτότητα και θα λύσει το πρόβλημα του χρέους".
Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η Ευρωζώνη είναι ενιαία και αδιαίρετη, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Καταθέσαμε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για βάση συμφωνίας με τους θεσμούς, εξήγησε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις που αφορούν στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η πρόταση δεν αποτύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Brussels Group, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ασκώντας ευθέως σφοδρή επίθεση προς τους δανειστές ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως δεν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις των δανειστών, καθώς αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων.
Δεν υπάρχει Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10%, τόνισε.
Η λύση για την Ελλάδα πρέπει να βάζει τέλος στα σενάρια του Grexit, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως πρώτιστο κριτήριο για τη συμφωνία είναι η οικονομική βιωσιμότητα.
Δεν χρειαζόμαστε μία ακόμη συμφωνία, αλλά μία οριστική λύση, επανέλαβε πως εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.
Για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, πρέπει να υπάρξει μία συνολική λύση για το χρέος, πρέπει να υπάρξει μία ουσιαστική λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε.
Το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, διεμήνυσε.
Η εφαρμογή της ελληνικής πρότασης προϋποθέτει την ύπαρξη μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα, σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως η ελληνική πρόταση αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική βάση για συμφωνία.
Βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής πρότασης είναι η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, εξήγησε.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αδυνατούν να κατανοήσουν πως οι Έλληνες βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, πρόσθεσε.
Κλιμακώνοντας την επίθεση του προς τους δανειστές, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε πως η πρόταση του Juncker δεν περιελάμβανε το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group.
Η πρόταση Juncker με εξέπληξε δυσάρεστα, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.
Παρά το πισωγύρισμα με την πρόταση Juncker, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας, έσπευσε να εξηγήσει ο πρωθυπουργός, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει την πρόταση Juncker μία κακιά στιγμή για την Ευρώπη και ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ.
Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας για να τονίσει πως ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς, λιγοστεύει για όλους.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουμε κατορθώσει να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια, εξήγησε, για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν αδιαφορεί για τους κανόνες της Ε.Ε.
Οι Έλληνες ζητούν να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας, υποστήριξε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως "Αν στην Ευρώπη δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν ένα λαό να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα".
Όποιος επιθυμεί να υποτάξει ένα λαό, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, τόνισε για να προσθέσει πως πρέπει να αποδείξουν όλοι πως δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν ένα λαό.
Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε, τόνισε, για να προσθέσει πως "διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό πως η αντοχή και η υπομονή στη διαπραγμάτευση θα φέρει σύντομα αποτελέσματα.
Όσο προχωρούμε προς την τελική ευθεία, θα ακούγονται πολλά, σημείωσε, για να τονίσει πως πρέπει να στηριχθεί η ελληνική διαπραγματευτική προσπάθεια.
Απαριθμώντας τους στόχους της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για:
- ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα
- αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των πολλών, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- χαμηλά πλεονάσματα, αναδιάρθρωση χρέους, προστασία συντάξεων
Οι εταίροι πρέπει να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό και στις ελληνικές θέσεις, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει, για πολλοστή φορά, πως είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την κριτική της αντιπολίτευσης.
Από τον Ιούνιο του 2014 δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση προς την Ελλάδα, και η κυβέρνηση πληρώνει κανονικά τις δόσεις, διεμήνυσε.

Δευτερολογία Τσίπρα: Aυτή η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει μνημόνιο - Δεν συναινεί σε συμφωνία, χωρίς προοπτική για αναδιάρθρωση χρέους

Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η βουλή δεν θα ψηφίσουν νέο μνημόνιο, διεμήνυσε, οξύνοντας περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση στη βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσδοκούν πως η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτο μνημόνιο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει, στη συνέχεια πως, η συμφωνία δεν έχει κλείσει γιατί δεν υπογράψαμε ό,τι μας έφεραν, όπως έκαναν οι προηγούμενοι...
Όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση αγωνίζεται σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, αγωνίζεται για να δώσει μία προοπτική.
Αυτός είναι και ο λόγος που καταθέσαμε και την πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους, εξήγησε.
Διαπραγματευόμαστε υπό αντίξοες συνθήκες για να κλείσουμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, πρόσθεσε.
"Κύριε Σαμαρά συντάσσεστε με τους δανειστές που ζητούν υψηλότερα πλεονάσματα;", τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, βάλλοντας ευθέως κατά του προέδρου της ΝΔ.
Ο Σαμαράς δηλώνει υποστηρικτής του ιδιωτικού τομέα, ενώ τον διέλυσε με τις επιλογές του, κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, για να τονίσει επιδεικτικά στη συνέχεια:
"Κύριε Σαμαρά, καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μόνο στην Κηφισιά...".
Για να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους φτωχούς, δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας, για να εξηγήσει πως "θέλουμε να αυξήσουμε τα βάρη στους πλούσιους και όχι στους φτωχούς".
Τα έσοδα του ΦΠΑ θα αυξηθούν μόνο εάν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα, εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως... "Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό Σαμαρά, που τον είχαμε ξεχάσει από την εποχή των Ζαππείων".
Με βοηθάει η στάση της ΝΔ που τάσσεται εναντίον της πρότασης Juncker και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δεν δίστασε ωστόσο να σχολιάσει.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε πως δεν θα έβγαινε από το μνημόνιο, έχοντας ένα χρέος 180%, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως "διαπραγματευόμαστε σκληρά για να τελειώσουμε με τα μνημόνια".
Δεν θα δεχθούμε καμία συμφωνία, δίχως να υπάρξει προοπτική για την αναδιάρθρωση του χρέους, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου.
Ωθώντας στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση και απαντώντας στις πρότερες επισημάνσεις του Στ. Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως "Δεν υπάρχει προθεσμία έως τις 14 Ιουνίου.
Δεν υπάρχει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση.
Όριο στη διαπραγμάτευση είναι μόνο η προοπτική του ελληνικού λαού".
Υλοποιήσαμε πολιτική που ανακουφίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας, τόνισε επίσης.

Τριτολογία Τσίπρα: Είμαι αισιόδοξος - H μάχη θα κερδηθεί και όλοι θα επωφεληθούν - Κυνικοί οι δανειστές

Ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης των θεσμών, τόνισε, κατά την τριτολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη τη διαδικασία στη Βουλή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "άξιζε τον κόπο να συμβεί η διαδικασία".
Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει δύο φορές τη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις, σχολίασε επίσης.
Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με στόχο τα χαμηλά πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης.
Στόχος μας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η κατάρτιση ενός επενδυτικού προγράμματος, συνέχισε, προσθέτοντας πως θέλουμε μία Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
Είναι βέβαιο πως όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη ντρέπονται με τον κυνισμό των δανειστών, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, ενώ ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους σημείωσε πως "είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως η τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα".
Είμαστε βέβαιοι πως στο τέλος θα κερδίσουμε τη μάχη και όλοι θα επωφεληθούν, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Παρά τις δυσκολίες είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, είμαι αισιόδοξος, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

(Πρώτη ενημέρωση: Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, ώρα 20:00)

Δ. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης