Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τόσκας: Έχουν αρχίσει οι προεργασίες για να συμφωνήσουμε σε διεργασίες επιστροφής των προσφύγων

Τόσκας: Έχουν αρχίσει οι προεργασίες για να συμφωνήσουμε σε διεργασίες επιστροφής των προσφύγων
Τι ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας
«Γίνονται προεργασίες προκειμένου να συμφωνηθεί μία διαδικασία επιστροφών των μεταναστών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μείνουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Ο κ. Τόσκας, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και του τούρκου ομολόγου του, κ. Τσαβούσογλου και τη συζήτηση που γίνεται γύρω από αυτές, σημείωσε ότι «τα όποια νησιά μας και η όποια κυριαρχία μας δεν καθορίζεται αυθαίρετα.
Έχει καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες, οι οποίες προήλθαν μέσα από αγώνες, από θυσίες αυτού του τόπου να σταθεί όρθιος και να αποκτήσει την ανεξαρτησία του.
Επικυρώθηκαν αυτοί οι αγώνες μέσα από τις διεθνείς σχέσεις και τις διεθνείς συνθήκες. Επομένως, τώρα νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να τίθεται και κακώς τίθεται από κάποιους την στιγμή που έχουμε να λύσουμε κοινά προβλήματα στο περίγυρό μας».
Τονίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα είναι το προσφυγικό, ο  Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων είπε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε κοινό συμφέρον με την γείτονα Τουρκία να συνεργαστούμε σε αυτόν τον τομέα, γιατί αλλιώς και η Τουρκία θα έχει τεράστιο πρόβλημα και εμείς θα έχουμε πρόβλημα πολύ μεγάλο και στη συνέχεια και η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα.
Άρα πιστεύω ότι θα πρέπει να βάλουμε κάτω τα πράγματα.
Έχουν αρχίσει οι προεργασίες για να συμφωνήσουμε σε κάποιες διεργασίες επιστροφής των προσφύγων.
Πάμε καλά σε αυτόν τον τομέα και ελπίζω την Τρίτη, στην Σμύρνη, να ληφθούν αποφάσεις».
Όπως ανέφερε, «η Ευρώπη οφείλει να αγκαλιάσει αυτούς τους ανθρώπους που τρέχουν να σώσουν το κεφάλι τους και βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να γίνουμε αποθήκη ψυχών με ατέλειωτους αριθμούς.
Πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί.
Και οι οικονομικοί μετανάστες τρέχουν οι άνθρωποι να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε εμείς, αλλά ίσως ούτε οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης τεράστιους αριθμούς».
Για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι είναι χώροι κλειστοί «για τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες, για οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν κανέναν λόγο πέραν του να βρουν καλύτερη τύχη και έρχονται στη χώρα μας οι οποίοι κρατούνται για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να σταλούν στις χώρες τους ή να σταλούν στην Τουρκία τη χώρα από την οποία ήρθαν ή να σταλούν στις χώρες προέλευσης τους».
Τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν ανοίγουν καινούργια, υπάρχουν ήδη τέτοια κέντρα κράτησης και είναι ενεργοποιημένα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν.
Σε άλλο σημείο ο κ. Τόσκας υπογράμμισε «δεν γίνονται επειδή μας αρέσουν οι πρακτικές αυτές, να κρατάμε ανθρώπους που, ακόμη και αν αναζητούν καλύτερη τύχη, θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από άλλους αριθμούς και από άλλες συνθήκες.
Αλλά δεν γίνεται αλλιώς.
Είναι θέμα ρεαλισμού.
 Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να δεχθούμε, η μικρή μας χώρα να δεχθεί ατέλειωτους αριθμούς και γίνονται συνομιλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο χώρας και με την Τουρκία και με τις χώρες προέλευσης, δυστυχώς όχι πάντα με καλή διάθεση από πλευράς άλλων χωρών, για παράδειγμα το Πακιστάν».
Όπως εξήγησε, το Πακιστάν δεν είναι τόσο δεκτικό στο να δεχθεί τους υπηκόους του, έχουν γίνει προσπάθειες, δέχεται τους μισούς από όσους στάλθηκαν με το αεροπλάνο.
Σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι  «δεν θα στέλνει πίσω, δεν θα απωθεί τους πρόσφυγες, απλά θα παρατηρεί, θα καταγράφει τις ροές των προσφύγων, σε περίπτωση που βρεθούν άνθρωποι στη θάλασσα θα τους σώζει, αλλά μόνο σε αυτήν την περίπτωση και θα τους περισυλλέγει, αλλά δεν θα κάνει απώθηση αυτών των προσφύγων.
Όμως δεν θα μπορεί η Τουρκία να κλείνει τα μάτια στην Ευρώπη, γιατί θα καταγράφονται όλες αυτές οι κινήσεις.
Οι ροές των προσφύγων είναι από συγκεκριμένα μέρη της Τουρκίας προς τα νησιά μας και δεν θα μπορεί να δημιουργεί εικόνα παραπλανητική στον διεθνή περίγυρο».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δεχθεί και τη δίκαιη κατανομή μεταξύ των χωρών, ανάλογα με τον πληθυσμό την οικονομική κατάσταση και όλα αυτά και παράλληλα η Τουρκία να δεχθεί τους πρόσφυγες, τις κατηγορίες των προσφύγων τις οποίες συζητάει και θα πρέπει αυτό να γίνει και στην πράξη, όχι στα λόγια και στα χαρτιά».
Ακόμη, για το θέμα οικουμενικής ή κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «η πρόσφατη ιστορία μας δείχνει ότι οι Οικουμενικές Κυβερνήσεις και οι συναφούς τύπου, δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «δεν είναι λύση οι Οικουμενικές Κυβερνήσεις».
«Προσωπικά πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δίνει μία μεγάλη μάχη. Δίνει μία μάχη σε πολλά μέτωπα.
Επομένως, αυτή τη στιγμή χρειάζεται στήριξη, όχι απλά των κυβερνητικών επιλογών έτσι επειδή μας συμφέρει, αλλά επειδή πρέπει να λυθούν βασικά ζητήματα, υπαρξιακά ζητήματα σε αυτόν τον τόπο για να προχωρήσουν τα πράγματα.
Τώρα, όσοι έχουν κότσια, όσες πολιτικές δυνάμεις μπορούν, όσες νομίζουν ότι μπορεί και ο ελληνικός λαός να δείξει το δρόμο σε άλλες κατευθύνσεις για να πάει καλύτερα ο τόπος, αυτό η ιστορία θα το κρίνει και μακάρι να πάει καλύτερα ο τόπος με όποιον μπορεί.
Όμως αυτή τη στιγμή δίνεται μεγάλη μάχη από την Κυβέρνηση.
Ζητάμε την στήριξη ή τουλάχιστον όχι τον ανταρτοπόλεμο σε κάποια θέματα καθημερινότητας, προκειμένου να επιλυθούν τα βασικά, τα υπαρξιακά ζητήματα που μας απασχολούν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης