Τελευταία Νέα
Πολιτική

Που το πάει ο Τσίπρας με την κόντρα με το ΔΝΤ; - Τα σενάρια και τα ερωτήματα

Που το πάει ο Τσίπρας με την κόντρα με το ΔΝΤ; - Τα σενάρια και τα ερωτήματα
Δεν συμβαδίζουν το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και η σύγκρουση με το ΔΝΤ
Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως η αξιολόγηση θα έχει κλείσει έως τις 22 Απριλίου.
Τόνισε ότι αυτό επιθυμούν όλοι οι Ευρωπαίοι (και όχι μόνο) ηγέτες αλλά την ίδια ώρα κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι ζητά μέτρα που τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου και επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όσα προβλέπει η εν λόγω συμφωνία, αναφέροντας πως δεν θα κάνει «ούτε χιλιοστό πίσω».
Αν μη τι άλλο πρόκειται για δύο αντιφατικές εκτιμήσεις καθώς για να επιτευχθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης σε λιγότερο από 20 ημέρες και δεδομένης της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ, θα πρέπει είτε να ρίξουν τους τόνους και οι δύο πλευρές είτε κάποιος να υποχωρήσει.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, διεμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με το ΔΝΤ προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς και εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Έστειλε δηλαδή σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι αποτελεί μέρος της λύσης, θέση με την οποία συμφωνούν άλλωστε πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτη και καλύτερη την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Μάλιστα και χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει να πάρει μερικές σκληρές αποφάσεις.
Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αποστροφή του λόγου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, είναι προφανές πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ τάσσονται υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Άρα γεννάται το ερώτημα που το πάει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση όταν υψώνουν τους τόνους απέναντι στο ΔΝΤ.
Το σενάριο περί αποχώρησης του ΔΝΤ και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μόνο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (σενάριο ιδανικό για την κυβέρνηση) μάλλον αποκλείεται.
Συνεπώς το ΔΝΤ μένει και πλέον το ερώτημα είναι αν θα επιμείνει στη γραμμή του για νέα σκληρά μέτρα ή θα του ζητηθεί και τελικά θα συναινέσει να επιδείξει μια σχετική χαλαρότητα, κινούμενο στην ευρωπαϊκή γραμμή προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση (έστω και τμηματικά).
Στη δεύτερη εκδοχή, η συμφωνία κλείνει – ενδεχομένως εντός του χρονοδιαγράμματος -, περιλαμβάνοντας ωστόσο, βαριά μέτρα.
Τα οποία με τη σειρά τους συνεπάγονται αφενός μεγάλη πολιτική πίεση για τους 153 και αφετέρου φθορά για την κυβέρνηση.
Άρα, η κόντρα με το ΔΝΤ ερμηνεύεται σε αυτήν την περίπτωση ως μια κίνηση κατευνασμού των αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι «ο εχθρός εν μέρει ηττήθηκε».
Εάν τώρα επικρατήσει η πρώτη εκδοχή και εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει και αυτή στη γραμμή «ούτε χιλιοστό πίσω», προκύπτει ένα αδιέξοδο, το οποίο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Ακόμα και αυτά που θέλουν μια αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες.
Την οποία πάντως απορρίπτει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Απρίλιος είναι η «τελευταία δύσκολη στροφή» της κυβέρνησης.

Πρώτη ενημέρωση: 08:05, Τετάρτη 6 Απριλίου 2015

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης