Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγωνία στην κυβέρνηση για το Eurogroup – Η έκβαση του καθορίζει τις κινήσεις Τσίπρα

Αγωνία στην κυβέρνηση για το Eurogroup – Η έκβαση του καθορίζει τις κινήσεις Τσίπρα
Το χειρότερο σενάριο θέλει τις όποιες αποφάσεις να μετατίθενται για τη δεύτερη αξιολόγηση
Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε ότι της αναλογούσε προκειμένου να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι.
Στην πορεία αυτή έλαβε εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες της στοίχισαν σε αξιοπιστία, δυναμική και βουλευτές – με τελευταία την προχθεσινή αποχώρηση της κας. Κατριβάνου –, αναγκάζοντας την να φορτωθεί ένα τεράστιο βάρος (που αντιβαίνει στην ιδεολογία και στην ρητορική της) και ένα ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στο σημερινό Eurogroup προκειμένου να αρχίσει να ξετυλίγει την επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση της σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το εις βάρος της αρνητικό κλίμα.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η αποδέσμευση της δόσης έως και 11 δις ευρώ είναι αναμφίβολα θετικές εξελίξεις.
Οι οποίες αφενός θα συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος και αφετέρου θα δώσουν τις απαραίτητες ανάσες στην κυβέρνηση προκειμένου να κινηθεί σε μια πορεία σχετικής πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
Ωστόσο, το «στοίχημα» είναι τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους, θέμα στο οποίο εστίασε άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου να πείσουν τους 153 να ψηφίσουν τα επαχθή μέτρα.
Εάν στο σημερινό Eurogroup οι αποφάσεις δεν είναι οι αναμενόμενες, δηλαδή δεν υπάρξουν δεσμευτικές αποφάσεις ή υπάρξουν αποφάσεις με τις οποίες τα σημαντικά μετατίθενται μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, τότε η πίεση στην κυβέρνηση θα παραμείνει.
Εξέλιξη, η οποία αν μη τι άλλο, θα είναι προβληματική ως προς τη διαχείριση της από τον Τσίπρα.
Μια και η όποια μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη λύση για την ελάφρυνση του χρέους, μάλλον θα συνοδευθεί με τα άλλα επώδυνα μέτρα.
Και εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό για το εάν πραγματικά θα μπορέσει να αντέξει η κυβέρνηση ένα νέο γύρο μέτρων, όπως π.χ. στα εργασιακά.
Και η απάντηση μόνο αρνητική μπορεί να είναι.
Άλλωστε το μόνο «χαρτί», το οποίο έχει απομείνει για την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της για την ανάταξη και ανάκαμψη της οικονομίας.
Μόνο μέσω αυτής, θα καταφέρει να ανατρέψει το κλίμα, να βάλει φρένο στην πολιτική της φθορά, να πείσει την κοινωνία ότι μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά και εν τέλει να κλείσει την ψαλίδα της διαφορά της με τη ΝΔ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης