Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Ζητώ ξεκάθαρες θέσεις για τον εκλογικό νόμο και την Συνταγματική αναθεώρηση

Γεννηματά: Ζητώ ξεκάθαρες θέσεις για τον εκλογικό νόμο και την Συνταγματική αναθεώρηση
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συμφώνησε στο δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη
Συζήτηση με «ανοικτά χαρτιά» και ξεκάθαρες θέσεις για τον εκλογικό νόμο και την Συνταγματική αναθεώρηση, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά σε δηλώσεις της, αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εστίασαν σε 5 ζητήματα που αφορούν στον εκλογικό νόμο.
Το πρώτο, αφορά το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη, στο οποίο συμφώνησε η κ. Γεννηματά, λέγοντας πως πριν πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που θεσμοθέτησε το δικαίωμα ψήφου στα 18.
Στα άλλα 4 ζητήματα δεν φάνηκε να υπήρξε συμφωνία, και συγκεκριμένα, στο μπόνους των εδρών, την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, την ψήφο των αποδήμων (το αν δηλαδή θα ψηφίζουν από ειδική λίστα που θα αφορά την ομογένεια), όπως και το θέμα του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Η κ. Γεννηματά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως ο πρωθυπουργός περισσότερο διερευνούσε προθέσεις, με στόχο τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι στη Βουλή και να ισχύσει ο εκλογικό νόμος από τις επόμενες εκλογές.
Τέλος, Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά, συζήτησαν και για το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Στο Μαξίμου «βλέπουν» πρόσφορο έδαφος για συναίνεση

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση αύριο αυτού του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και, εν συνεχεία, η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.
Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.
Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Δ.Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης