Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μουζάλας: Χωρίς τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είχαμε στην Ελλάδα άλλους 250.000 πρόσφυγες

Μουζάλας: Χωρίς τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είχαμε στην Ελλάδα άλλους 250.000 πρόσφυγες
Θα περίμενα περισσότερα από την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υποστήριξε ο υπ.Μεταναστευτικής Πολιτικής
Την θέση ότι αν δεν υπήρχε η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θα είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα άλλοι 200.000 - 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από το Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.
«Η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα ότι η επιλογή είναι μεταξύ της συμφωνίας με την Τουκρία και των ματωμένων σωσιβίων.
Η επιλογή ανάμεσα στα δύο είναι εύκολη» τόνισε ο κ.Μουζάλας απαντώντας στις επικρίσεις για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων με τη συμφωνία.
«Αυτό που σταμάτησε τις προσφυγικές ροές δεν ήταν καν το παράνομο - παρά τις αποφάσεις της ΕΕ - κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, αλλά η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.
Οι ροές συνέχισαν αμείωτες και μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια και μέσα σε είκοσι μέρες εγκλωβίστηκαν 60.000 άνθρωποι....
Με κλειστά σύνορα, έφταναν 3.000 την ημέρα», λέει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι αυτό που έλεγξε τις ροές ήταν τελικά η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας.
Ερωτώμενος δε εάν και κατά πόσο έχει βοηθήσει την προσπάθεια ελέγχου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο υπουργός σημειώνει ότι «θα περίμενα περισσότερα».
«Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχει αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.
Θα θέλαμε βεβαίως να μηδενιστούν εντελώς οι ροές, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι η Τουρκία συμβάλλει στο δικό της κομμάτι.
Όταν από 3.000-4.000 είναι 60 την ημέρα, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τη βοήθεια και την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία να ανταποκριθεί στην συμφωνία.
Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει», τόνισε ο κ.Μουζάλας.
Ερωτώμενος για τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών των νησιών που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, για δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης, εκφράζει την κατανόησή του και παραδέχεται ότι έχουν δίκιο να παραπονούνται.
Αναφέρει ωστόσο τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, με τον διπλασιασμό των ημερών διαμονής σε αυτά τα νησιά μέσω του κοινωνικού τουρισμού, ενώ δηλώνει πεπεισμένος ότι, εάν ισχύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η αξιοπρεπής στάση που έδειξαν οι νησιώτες θα εισπραχθεί πολλαπλά στον τουρισμό, καθώς, όπως λέει, η Ευρώπη έχει έναν κόσμο που αντιλαμβάνεται τι συνέβη σε αυτά τα νησιά, ενώ και η κυβέρνηση σκοπεύει να προβάλει την ιστορία της αλληλεγγύης που επέδειξαν οι άνθρωποι εκεί.
Ο υπουργός έκανε λόγο και για αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση κατά τις επαφές του στο Βερολίνο, τόσο με τον Τόμας Ντε Μεζιέρ όσο και με τον γενικό διευθυντή της Ομάδας Συντονισμού Προσφυγικής Πολιτικής της Καγκελαρίας Γιαν Χάκερ.
Ο κ. Μουζάλας σημειώνει ότι οι Γερμανοί συμφωνούν πως πρέπει οι λύσεις να είναι ευρωπαϊκές, ενώ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται από οργανώσεις για καθυστέρηση στην διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τονίζει ότι θα εξακολουθήσουν να τηρούνται οι κανόνες που προβλέπονται, δηλαδή εξέταση κάθε αιτήματος ξεχωριστά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης