Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητέρα όλων των μαχών η υπόθεση Novartis – Θα καθορίσει το μέλλον της κυβέρνησης

tags :
Μητέρα όλων των μαχών η υπόθεση Novartis – Θα καθορίσει το μέλλον της κυβέρνησης
Τα δύο σενάρια που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις
Σε μητέρα όλων των πολιτικών μαχών εξελίσσεται η υπόθεση της Novartis, ο φάκελος της οποίας διαβιβάστηκε την Τρίτη στην Βουλή προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.
Από την εξέλιξη της υπόθεσης θα κριθεί το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο πρωθυπουργός ήδη καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και σήμερα κλιμακώνει τις πολιτικές του κινήσεις συγκαλώντας Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν οι κατηγορίες εναντίον των δύο πρώην πρωθυπουργών και των οκτώ πρώην υπουργών αποδειχθούν, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πετύχει μία συντριπτική και στρατηγικού χαρακτήρα νίκη έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.
Εάν οι κατηγορίες καταρρεύσουν και προκύψει πολιτική μεθόδευση ή πολύ περισσότερο σκευωρία, τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα απαξιωθεί πλήρως στην συνείδηση της κοινής γνώμης και δύσκολα θα παραμείνει στην εξουσία, ειδικά αν τους προσεχείς μήνες συντρέξουν αρνητικοί παράγοντες στα δύο άλλα μεγάλα θέματα που έχουν ανοίξει την οικονομία και το Σκοπιανό.
Η κυβέρνηση αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση Novartis σε μία κίνηση ρελάνς έναντι της απώλειας που καταγράφει το τελευταίο διάστημα εξ αιτίας του Σκοπιανού και των μεγάλων συλλαλητηρίων.
Βάζοντας στο στόχαστρο μερικούς από τους εμβληματικούς πολιτικούς εκείνου που αποκαλεί «παλαιό πολιτικό σύστημα», επιδιώκει να ρεφάρει τις ζημιές από την υποτίμηση της λαϊκής δυναμικής που αναπτύχθηκε γύρω από το Σκοπιανό και να καταγράψει κέρδη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πλέον ότι υποτίμησαν το Σκοπιανό, το άνοιξαν βιαστικά και δίχως την κατάλληλη προετοιμασία, δεν επεδίωξαν ευρύτερη συναίνεση  και βρέθηκαν απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Φυσικά  υποστηρίζουν ότι η ευκαιρία για την επίλυση είναι μοναδική και θα συνεχίσουν την προσπάθεια.
Θεωρούν δε, δικαίωση της μέχρι τώρα πρακτικής τους την δήλωση Ζάεφ ότι η κυβέρνησή του δέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σημειώνουν ότι από καταβολής του προβλήματος είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των Σκοπίων κάνει βήματα υποχώρησης.

Στο λαϊκό παράγοντα ποντάρει για τη Novartis η κυβέρνηση

Ενώ όμως αναγνωρίζουν ότι στο Σκοπιανό βρέθηκαν απέναντι στον λαϊκό παράγοντα, εκτιμούν ότι με το άνοιγμα της υπόθεσης Novartis ο ίδιος αυτός λαϊκός παράγοντας θα είναι στο πλευρό τους.
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν βέβαιοι ότι η κοινωνία είναι αγανακτισμένη από την σπατάλη και τα σκάνδαλα των προηγούμενων ετών που την οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και θέλει να δει έστω κάποιους από τους υπαιτίους να τιμωρούνται.
Στο πλαίσιο αυτό αντιπαρέρχονται τις αιτιάσεις για τον βιαστικό και παράτυπο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση την Δευτέρα, επομένη του συλλαλητηρίου.
Απαντούν ότι «δεν υπήρξε καμία παρατυπία», παρότι οι δηλώσεις Κοντονή και Παπαγγελόπουλου τους διαψεύδουν, αφού οι δύο υπουργοί από μόνοι τους δήλωσαν ότι είχαν γνώση της δικογραφίας, κάτι που είναι αντικανονικό και ότι ο πρωθυπουργός διέταξε την διαβίβαση της δικογραφίας  στην Βουλή, ενώ βάση του Συντάγματος διαβιβάζεται αμελλητί στην Βουλή.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει παρέμβαση στα στοιχεία αλλά αποκαλύπτει την σπουδή της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση.
Το αντεπιχείρημα που προβάλλει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι «η αντιπολίτευση και οι θιγόμενοι εστιάζουν στα δευτερεύοντα στοιχεία ενώ το σημαντικό είναι τα 23 δις που πλήρωσε ο ελληνικός λαός ακόμη και σε περίοδο κρίσης, τα 3 δις που κέρδισε παράνομα η εταιρεία και τα 50 εκατομμύρια που ενθυλάκωσαν οι πολιτικού του παλαιού πολιτικού συστήματος, την ώρα που οι πολίτες πλήρωναν πανάκριβα τα φάρμακα».
Οι κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι η υπόθεση «είναι δεμένη και οι κατηγορίες στοιχειοθετημένες». Στον αντίποδα οι θιγόμενοι λένε ότι «οι κατηγορίες είναι στον αέρα και η υπόθεση είναι γελοία».

Στο στόχαστρο το παλαιό πολιτικό σύστημα

Αμέσως μόλις διέρρευσαν τα ονόματα των πολιτικών που εμπλέκονται επικράτησε πολιτική ατμόσφαιρα λόγω της δριμύτητας των αντιδράσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι  θα καταθέσει σήμερα στον Αρειο Πάγο μήνυση κατά του «ετοιμόρροπου Τσίπρα».   
Μηνύσεις και αγωγές κατά φυσικών και ηθικών αυτουργών «αυτής της ελεεινής σκευωρίας», δήλωσε ότι θα καταθέσει και ο έτερος των θιγομένων, Ανδρέας Λοβέρδος. Με μηνύσεις απειλεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι « Θα προχωρήσω σε μηνύσεις, αγωγές. Με τον πρωθυπουργό, θα ασχοληθούμε μετά τις εκλογές, τώρα θα ασχοληθούμε με τους ψευδομάρτυρες».
Η απάντηση ήλθε από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από την Πάτρα όπου βρισκόταν για το 9ο αναπτυξιακό συνέδριο στράφηκε κατά των εμπλεκομένων συνδέοντας μάλιστα την υπόθεση Novartis με το Σκοπιανό.
Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: «Δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς...Είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».
Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει ότι και ότι «Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν και εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους. Πρόκειται για γελοία και αδίστακτη σκευωρία που αποκαλύφθηκε από το πρώτο άνοιγμα του φακέλλου».
Αντίθετα προσεκτική στάση τηρεί μέχρι τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού πρώτα με διαρροές εστίασε στο παράτυπο της διαδικασίας που παραπέμπει σε πολιτική μεθόδευση και προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση», προδικάζοντας και την στάση που θα ακολουθήσει όχι μόνο στην διαλεύκανση του σκανδάλου από την Βουλή αλλά και στο άλλο μεγάλο ζήτημα, το Σκοπιανό.

Τσίπρας εναντίον Σαμαρά

Το Σκοπιανό και η Novartis τέμνονται σε ένα ακόμη σημείο, αμφότερες έχουν σαν πρωταγωνιστή τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο φωτογράφισε στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. Με το Σκοπιανό και την παρουσία του στο συλλαλητήριο ο Αντώνης Σαμαράς υποβάλλει την γραμμή του στη ΝΔ, και εμφανίζεται ως ο πραγματικός αρχηγός της εν γένει δεξιάς έχοντας παραγκωνίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Σαμαράς μέσω του Σκοπιανού μεθοδεύει την επάνοδό του σε ηγετικό ρόλο. Ενώ όμως ηγείται του λαϊκού κύματος κατά του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται απολογούμενος σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, δεν προκύπτει χρηματισμός συνεργάτων του, Δημήτρη Πτωχού, Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου.
Ενώ όμως όπως λένε οι συνεργάτες του «ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πραγματικός αρχηγός που υποβάλλει την γραμμή στη ΝΔ, στο μείζον εθνικό θέμα και δι αυτού επαναπροσανατολίζει συνολικά τη ΝΔ στον δεξιό χώρο», στην γωνία περιμένει και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δέχεται πιέσεις όχι μόνο από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό να τοποθετηθεί δημοσίως. Ο κ. Καραμανλής από την απώλεια της πρωθυπουργίας και μετά έχει κάνει μόνο μία δήλωση τις παραμονές του δημοψηφίσματος. Θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη κι αν δεν μιλήσει δημοσίως θα στηρίξει με τις δυνάμεις του συμβιβαστική λύση στο Σκοπιανό, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα τους εσωκομματικού λογαριασμούς του με τον Αντώνη Σαμαρά.
 
Σπύρος Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης