Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρό πόκερ για το «Μακεδονικό» - Άρνηση Zaev για αλλαγή Συντάγματος – Ζητά διεθνή συνθήκη για… αιώνια λύση

Σκληρό πόκερ για το «Μακεδονικό» - Άρνηση Zaev για αλλαγή Συντάγματος – Ζητά διεθνή συνθήκη για… αιώνια λύση
Να… ανοίξει το Σύνταγμά της και η Ελλάδα, ζητά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
Κάτι παραπάνω από προκλητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος θεωρεί ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, μίας μεγάλης λεωφόρου και η «κατάρριψη» των αγαλμάτων αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα Σκόπια δεν έχουν… αλυτρωτικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας.
Οι νέες δηλώσεις του κ. Zaev επαναφέρουν στο προσκήνιο τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν –παρά την ιδιαίτερα αισιόδοξη αρχική στάση της ελληνικής πλευράς- στην επίλυση του «Μακεδονικού».
Επιπρόσθετα  πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Antonio Guterres –λίγε ώρες μετά από αντίστοιχη επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κορυφαίο αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού- τον οποίο φέρεται να έχει ενημερώσει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Όμως ο κ. Zaev είχε φροντίσει να θέσει ξεκάθαρα τα όρια τα οποία είναι διατεθειμένη να ξεπεράσει η χώρα του και σε αυτά σαφώς δεν συγκαταλέγεται η αλλαγή του Συντάγματός της.
«Η όποια αλλαγή στο νομικό σύστημα της «Μακεδονίας» δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα, επειδή ό,τι αλλάξει μπορεί να επανέλθει.
Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών - διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ - και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια.
Είμαι πεπεισμένος ότι με τέτοιες προσεγγίσεις, μεριμνώντας για αυτό που είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ελλάδας και της «Μακεδονίας», μπορούμε να βρούμε τη λύση στη διένεξη που έχουμε με την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Όχι στις κόκκινες γραμμές

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τάχθηκε κατά των επονομαζόμενων «κόκκινων γραμμών», την ίδια ώρα φυσικά που ο ίδιος τις θέτει ξεκάθαρα, αλλά προφανώς αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πάψει να έχει η Αθήνα τις δικές της «κόκκινες γραμμές» και ακολούθως να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
«Δεν πρέπει να βάζουμε κόκκινες γραμμές αν θέλουμε να βρούμε λύση.
Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον, για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε αυτό που σημαίνει συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα.
Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι' αυτήν.
Εγώ πιστεύω ότι, σε αυτό το πνεύμα, προσεγγίζοντας προσεκτικά τους εταίρους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, θα βρούμε λύση», υποστήριξε.

Να «ανοίξει» το ελληνικό… Σύνταγμα

Ο κ. Zaev όχι μόνο δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αλλά έχει και τη διάθεση να συμβουλέψει την Ελλάδα να… ανοίξει το δικό της.
Η προκλητικότητά του ξεπέρασε, αρκούντως, τα όρια καθώς υποστήριξε ότι η χώρα του φροντίζει τους «Μακεδόνες» και εκτός «Μακεδονίας», αφήνοντας, σαφώς, να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει στο ελάχιστο άρει τις αλυτρωτικές της διαθέσεις.
«Ταυτόχρονα ας ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας και να δούμε πώς αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας.
Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους «Μακεδόνες» εκτός «Μακεδονίας»», ήταν η δήλωσή του.
Πάντως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έπεισε τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Antonio Guterres για τις καλές του προθέσεις έναντι της Ελλάδας και για την πιθανότητα το όλο θέμα να επιλυθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης