Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άρθρο Μητσοτάκη σε Bloomberg: Η πρόταση του για πλαφόν σε αέριο - «Είναι ζήτημα κοινής λογικής»

Άρθρο Μητσοτάκη σε Bloomberg: Η πρόταση του για πλαφόν σε αέριο - «Είναι ζήτημα κοινής λογικής»

Ο πρωθυπουργός περιγράφει πως θα λειτουργεί το πλαφόν στο ρωσικό αέριο και επισημαίνει ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα»

Σχετικά Άρθρα
Την πρόταση του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο περιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετικό άρθρο του στο Bloomberg με τίτλο «Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Putin με πλαφόν στις τιμές του αερίου».

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς μας εναντίον μας» και κάνει λόγο για «πράξη κοινής λογικής».
Αναφερόμενος στην πρόταση για το φυσικό αέριο επισημαίνει ότι θα είναι σε ένα επίπεδο αρκετά υψηλό ώστε να λειτουργεί ως «διακόπτης» αλλά να επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς σε λογικά επίπεδα. «Έχω κατά νου ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο, αλλά το ποσό αυτό αποτελεί αντικείμενο εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών, τις οποίες θέλω να σεβαστώ - γι' αυτό και δεν θα το αποκαλύψω εδώ. Παρόλα αυτά, με αρκετά υψηλές τιμές, οι προμηθευτές θα εξακολουθούν να στέλνουν το φυσικό αέριο τους στην Ευρώπη και οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να έχουν λόγους να μειώσουν τη ζήτησή τους. Ένα ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι ένα ανοδικό όριο για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι τιμές, όχι ένας τεχνητά χαμηλός αριθμός που θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στο Bloomberg και τονίζει ότι «η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία».
Kiriako.JPG
Το... όπλο της ενέργειας

Στο άρθρο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι «η Ρωσία χρησιμοποθεί ως όπλο την ενέργεια, με σαφή στόχο την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας. Δεκαπέντε κράτη μέλη έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή τους για την επιβολή πλαφόν στις τιμές. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου της».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Ρωσία αθετεί τα συμβόλαια που έχει υπογράψει και περιορίζει σκόπιμα την προσφορά. Όταν ένας παίκτης μπορεί να μετακινεί σκόπιμα τις τιμές, δεν έχει νόημα η έννοια “αφήνουμε τις αγορές να λειτουργήσουν”. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να παρέχουν το πλαίσιο και να εποπτεύουν τις αγορές. Αντιμέτωπη με μια εμφανέστατη χειραγώγηση της αγοράς, η κρατική παρέμβαση δεν δικαιολογείται απλώς, αλλά επιβάλλεται».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη πληρώνει δύο έως τρεις φορές περισσότερα για το φυσικό αέριο από τα ασιατικά έθνη. Μια ορισμένη αύξηση της τιμής ήταν αναπόφευκτη, αλλά η επιτυχία της Ευρώπης στην απόκτηση φυσικού αερίου οφείλεται εν μέρει στην οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα. Σε ένα τυπικό έτος, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας αυξάνονται κατά 25%. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν μειωθεί κατά 20%. Αυτή η μετατόπιση, πέρα ​​από τις υψηλές τιμές, επέτρεψε στην Ευρώπη να εισάγει το φυσικό αέριο που χρειάζεται».

Διάκριση μεταξύ της «εξοικονόμησης» και της καταστροφής

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από την ενεργειακή ακρίβεια υπογραμίζοντας τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας.
«Αντιμέτωποι με τεράστιο κόστος, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρέπει να εξοικονομήσουν ενέργεια και να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα. Πρέπει ωστόσο να κάνουμε διάκριση μεταξύ της “εξοικονόμησης” και της καταστροφής, μεταξύ των λογικών μειώσεων στην κατανάλωση ενέργειας και των ανεξέλεγκτων τιμών που κλείνουν τις βιομηχανίες μας και χρεοκοπούν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Αργά ή γρήγορα, οι αγορές θα ισορροπήσουν – χωρίς όμως περιορισμό στις τιμές, το κόστος αυτής της εξισορρόπησης θα μετριέται σε ζωές οι οποίες θα έχουν καταστραφεί και σε θέσεις εργασίας που θα έχουν χαθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρότεινα τον Ιούλιο ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για την αποζημίωση των μεγάλων χρηστών ενέργειας για τη μείωση της κατανάλωσής τους, φέρνοντας την αγορά σε ισορροπία, χωρίς να καταφεύγουμε σε ακραίες τιμές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης