Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – «Πάτησαν» και αντέδρασαν οι τράπεζες, προβληματίζουν οι ξένες αγορές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – «Πάτησαν» και αντέδρασαν οι τράπεζες, προβληματίζουν οι ξένες αγορές

ΑΓΟΡΑ: Η πτώση του τζίρου και η σχετική κόπωση που δείχνει έχουν προβληματίσει κάποιους. Κυρίως αυτό που αναρωτιούνται είναι αν απλά διορθώνει ή μήπως μας άφησαν οι ξένοι και θα μας ξανακοιτάξουν αργότερα, άρα θα βλέπουμε τους επόμενους μήνες τέτοιους τζίρους και περιορισμένο ενδιαφέρον.

Δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Η εξέλιξη της πανδημίας θα συνεχίσει να μας επηρεάζει βραχυπρόθεσμα, όπως και η πορεία των ξένων αγορών. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει και πάλι την οικονομία. Θεωρούμε θετική την εξέλιξη. Χάνονται πολλά δισεκατομμύρια κάθε μήνα και κινδυνεύουν πολλές θέσεις εργασίας. Πρέπει να ανοίξει η αγορά, αλλά να είμαστε και όσο πιο προσεκτικοί μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημία και κλείσει η οικονομία ξανά.

Σήμερα, η αγορά την ώρα που οι ξένες αγορές διεύρυναν τις απώλειες, επιχειρούσε αντίδραση και έως ένα βαθμό την πέτυχε και έκλεισε καλύτερα. Χθες είχε κάνει το αντίστροφο. Βοήθησαν οι τράπεζες και η Jumbo. Από την άλλη η πορεία του ΟΠΑΠ, της Μυτιληναίος και μερικών ακόμα φρέναραν την αντίδραση από τα χαμηλά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Διαγραμματικά ΑΛΦΑ και ΕΤΕ «πάτησαν» γερά στα προηγούμενα χαμηλά και αντέδρασαν. Μία κίνηση που μας άρεσε αρκετά. Δε θέλουμε να πάνε χαμηλότερα. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι. Αν θέλουν τα παλικάρια, τις γυρνάνε από όπου θελήσουν. Μπήκαν και καλές εντολές στο κλείσιμο με αποτέλεσμα να κρατήσουν το θετικό πρόσημο.

Η ΑΛΦΑ με χαμηλό στα 0,8372 ευρώ έκλεισε στα 0,8630 ευρώ και με άνοδο 0,35%, ενώ η ΕΤΕ με χαμηλό στα 1,8760 ευρώ έκλεισε στα 1,9360 ευρώ. Καλή εικόνα και από ΕΥΡΩΒ. Με απώλειες η ΠΕΙΡ.
Alpha_Bank.jpg
Θεωρούμε όμως σημαντικό για την επενδυτική ψυχολογία να κρατήσουν τα επίπεδα αυτά οι τράπεζες και να πάνε υψηλότερα. Σήμερα έδειξαν αντανακλαστικά και παρά το γεγονός ότι ο DAX έχανε άνω του 1% εμείς πήγαμε να γυρίσουμε το… ματσάκι.

JUMBO: Αντέδρασε μετά την πίεση που είχε δεχθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις και έβαλε πλάτη. Αδάνειστη και αυτή και βλέπετε οι επενδυτές παίζουν άλλα stories αυτή την εποχή. Στα 13,43 ευρώ και στο +2,68% με καλό όγκο 359 χιλ. τεμάχια.

ΕΧΑΕ: Η Optima Bank διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή αλλά αυξάνει την τιμή στόχο στα 4,60 ευρώ από 3,75 ευρώ. Περιμένει ανάκαμψη κερδών το 2021 και συγκεκριμένα περιμένει 7,8 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ που αναμένει για το 2020. Έχει κάνει μία πολύ ωραία διόρθωση η μετοχή και κατά την ταπεινή μας άποψη γίνεται και πάλι ελκυστική.

Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ευνοήσουν το ΧΑ, γιατί για να πάρουν οι εταιρείες δουλειές θα πρέπει να έχουν και δικά τους κεφάλαια και από όσα ακούσαμε στο σημερινό webinar της ΕΧΑΕ θα παίξει ρόλο και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια, άρα ίσως κάποιες εταιρείες να προσπαθήσουν να μπουν στο ΧΑ για να αντλήσουν κεφάλαια και να βελτιώσουν την καθαρή τους θέση. Επιπλέον όσοι πιστεύουν πως θα βγούμε από αυτή την κρίση και το ΧΑ θα πάει στις 1.000 μονάδες, δε γίνεται χωρίς να ευνοηθεί η συγκεκριμένη. Στα 3,78 ευρώ και στο -1,31%. Εμμονή μας από τα 2,50 ευρώ και συνεχίζουμε…

ΟΠΑΠ: Η Euroxx αύξησε την τιμή στόχο στα 14,50 ευρώ από 11,60 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς. Για το σύνολο του 2020 περιμένει καθαρά κέρδη 105 εκατ. ευρώ ενώ για το 2021 περιμένει 352 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα και από αυτά που είχε το 2019 (202 εκατ. ευρώ). Μεγάλη η πίεση σήμερα στον τίτλο. Έχασε 2,33% αλλά ποιος μπορεί να έχει παράπονο από την πορεία της μετοχής μέσα στην πανδημία και με κλειστό το δίκτυο των καταστημάτων.

ΕΥΑΘ: Ισχυρή πίεση δέχθηκε η μετοχή και μάλιστα ο όγκος αυξήθηκε σημαντικά. Πουλούσαν μία εισηγμένη με αποτίμηση 150 εκατ. ευρώ, αδάνειστη και με ταμείο 74 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και κέρδη προ φόρων 13,5 εκατ. ευρώ. Άμα ήταν καμία που έκανε αναδιάρθρωση χρέους θα πήγαινε πάνω. Πάτησε τον εκθετικό 200άρη η μετοχή και ψιλοαντέδρασε…

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Έρχεται η ώρα που όλες οι μετοχές κάνουν όγκο. Η συγκεκριμένη όλο το 2020 δεν είχε συνεδρίαση με τέτοιο όγκο. Ούτε το μισό δεν είχε. Μερικές χιλιάδες κομμάτια έκανε συνήθως. Όμως το τελευταίο διάστημα η άνοδος από τα 0,52 ευρώ που ήταν στις 21/12/2020 προς τα 0,80 ευρώ συνοδεύτηκε με καλούς όγκους. Σήμερα γύρω από τα 0,74 ευρώ έκανε πολλά κομμάτια και αφού απορροφήθηκαν πήγε ακόμα υψηλότερα και στα 0,8150 ευρώ (+9,4%). Υψηλό ημέρας στα 0,86 ευρώ. Πρόσφατα είχαμε θέμα για τον κλάδο και είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη φαινόταν η πιο φθηνή.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Η πρώτη δημοπρασία είχε όγκο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια και πήγε στα 0,2260 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 0,20 ευρώ με άνοδο 4,17% με συνολικό όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια.

AUTOHELLAS: Έχει διορθώσει σημαντικά η μετοχή, αλλά χωρίς να βλέπουμε τους όγκους που είχε παλιά. Στον εκθετικό των 50 ημερών πήγε σήμερα γράφοντας χαμηλό στα 5,56 ευρώ. Αντέδρασε όμως και έκλεισε αμετάβλητη στα 5,74 ευρώ και μάλιστα με σχετική ευκολία. Ωραίο επομένως και το δικό της πάτημα και πρέπει να το κρατήσει.

ΚΛΜ: Μας κούρασε πια…

NEWSPHONE: Αυτό που γράφαμε χθες επιβεβαιώνεται. Οι βασικοί μέτοχοι δε το βάζουν κάτω. Σε αυτούς πήγαν οι μετοχές που διακινήθηκαν χθες και πάλι στην τιμή των 0,47 ευρώ. Δεν αγοράζουν πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης που είχαν κάνει. Σήμερα το κατάλαβαν οι εμπλεκόμενοι στη μετοχή και αγόρασαν πάνω από 50 χιλ. τεμάχια στα 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Πτωτική η εβδομάδα κατά 3,56%

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης