Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τα φθηνά χαρτιά τράβηξαν τους επενδυτές – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τα φθηνά χαρτιά τράβηξαν τους επενδυτές – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μας έδειξε ότι περισσότερες από 40 εισηγμένες είναι φθηνές με βάση κέρδη και αποτίμηση. Έτσι με μία απλή ανάγνωση, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις και χωρίς να μετράμε και άλλους παράγοντες, όπου θα οδηγούσαν σε αύξηση του αριθμού. Το χρηματιστήριό μας επομένως δεν είναι ακριβό. Κάθε άλλο… Τώρα αν θα πάει 1.000 μονάδες ή 800 ο Γενικός Δείκτης σε πέντε μέρες ή σε 5 μήνες, λίγο πρέπει να μας απασχολεί.

Πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές στις καλές εταιρείες, με κέρδη, μερίσματα, προοπτικές κ.α. Να επιβραβεύσουν τις διοικήσεις που έχουν χαμηλό δανεισμό και δεν πουλάνε περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν δάνεια, που δεν τρέχουν κάθε τόσο στις τράπεζες για αναδιάρθρωση και νέες γραμμές χρηματοδότησης και που επιβραβεύουν εδώ και χρόνια τους μετόχους τους. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και γνωστοί και φυσικά τους συμπεριλαμβάνουμε στην επενδυτική μας στρατηγική, μέσω αυξομείωσης της ρευστότητας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση είχαμε μία καλή άνοδο σήμερα, αλλά πιο ήπια έναντι των ευρωπαϊκών με χαμηλό τζίρο. Οι στηρίξεις, οι κρίσιμες, απέκτησαν μία απόσταση ασφαλείας και είδαμε κάποιες ενδιαφέρουσες κινήσεις σε μετοχές. Η συσσώρευση συνεχίζεται, αλλά οι ανοδικές κινήσεις βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία, η οποία δέχθηκε πλήγμα σημαντικό λίγες μέρες πριν. Στο επίκεντρο βρέθηκαν αρκετές μετοχές με καλά αποτελέσματα.

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: Σιγά το κόστος να δημοσιεύσουν ένα δελτίο τύπου και να λένε σε κάθε τρίμηνο την πορεία τους! Πρέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να το κάνει μόνιμο. Ούτε ορκωτός υπογράφει, ούτε έξοδα δημοσίευσης έχουν. Άλλωστε τα οικονομικά τμήματα των εταιρειών δίνουν ανά μήνα τζίρο και EBITDA στις διοικήσεις. Τουλάχιστον…

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Είχε την καλύτερη άνοδο στον FTSE 25 κατά 3,45% και μάλλον οφείλεται στη γνωστή κίνηση που κάνει όταν ακουμπά τα όρια της συσσώρευσης. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση που στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη δε βρέθηκε ένας αναλυτής ή θεσμικός να ρωτήσει για όλα όσα ακούγονται και γράφονται. Γενικά φαίνεται πως δεν υπήρχαν απορίες ή δεν υπήρχε συμμετοχή, αφού έγινε μόλις μία ερώτηση. Αυτή η ερώτηση έβγαλε και την είδηση για το πότε θα σταματήσουν οι ζημιές στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Κάτω από τα ίδια κεφάλαια διαπραγματεύεται η μετοχή και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο εννεάμηνο στα 115,38 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 22 εκατ. ευρώ έκτακτα από την αποτίμηση της Cenergy. Αυξημένες οι υποχρεώσεις έναντι αυτών στο τέλος της προηγούμενης χρήσης. Η μετοχή ενισχύθηκε 2,41%, αλλά παραμένει χαμηλή και δεν νομίζουμε ότι το δυνατό εξάμηνο έχει αποτυπωθεί στην τιμή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανοδικά και οι 4 συστημικές, αλλά χωρίς μεγάλες εξάρσεις.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η αναβάθμιση από την S&P βοήθησε σήμερα τη μετοχή, αλλά δεν κράτησε τα 15 ευρώ και έκλεισε στα 14,80 ευρώ.

ΔΕΗ: Το γεγονός ότι δημιουργεί πλέον υψηλό EBITDA είναι ενθαρρυντικό για να μπορούν να πληρώνονται οι τόκοι. Πρέπει να αρχίσει να μένει και κάτι στον επενδυτή, ήτοι να αρχίσει να βγάζει κέρδη και να δίνει μέρισμα. Στα 9,4550 ευρώ με μικρή άνοδο.

FOURLIS: Λογικά όταν θα μπει η Trade ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο θα φανεί και το πόσο φθηνή είναι η μετοχή. Τεράστια «σκούπα» σήμερα στη μετοχή. Συνεχίστηκαν οι μεγάλοι όγκοι και τα πακέτα. Μάλιστα έγιναν πακέτα που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό πάνω από το 1% του συνόλου. Ο αγοραστής των τελευταίων ημερών έχει βελτιώσει τη συμπεριφορά της μετοχής. Στα 3,97 ευρώ και στο +3,12% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια.

MEZZ: Ανοδική κίνηση για τις εισηγμένες του ΧΑ. Τη ΦΒΜΕΖΖ και την ΚΑΙΡΟ. Τα αποτελέσματα της πρώτης ήταν μάλλον η αφορμή. Δυνατή κερδοφορία και με λίγους μήνες λειτουργίας. Η πρώτη στο +18,83% και η δεύτερη στο +7,83%.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Αυξημένος ο όγκος σήμερα στη μετοχή. Δεν έχει δημοσιεύσει ενημέρωση για το εννεάμηνο, προκειμένου να έχουμε και από εδώ εικόνα. Το εξάμηνο ήταν ισχυρό, αλλά τέτοιες καθυστερήσεις δε μας αρέσουν. Δεν είναι η μόνη βέβαια, λείπουν ακόμα τα αποτελέσματα κάποιων. Στο -2,35% και στα 0,4980 ευρώ με όγκο 124 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 10,5 εκατ. ευρώ.

MEDICON: Υψηλά 11 ετών για τη μετοχή και αν σπάσει τα 4 ευρώ μάλλον θα δει τα 6 ευρώ. Στα 3,90 ευρώ και στο +5,41% με την αποτίμηση στα 17,2 εκατ. ευρώ. Με βάση το εννεάμηνο δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίσει κάποιος αστεία την αποτίμηση.

ΣΙΔΜΑ: Στα 2,92 ευρώ και στο +8,15%.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Έφαγε ξύλο στις προηγούμενες συνεδριάσεις και σήμερα έβγαλε αντίδραση και με όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης