Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Ήπια υποχώρηση με το βλέμμα στα αποτελέσματα

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Ήπια υποχώρηση με το βλέμμα στα αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικό είναι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών και με κάποιες ήπιες απώλειες. Υπάρχει μία ανησυχία για τη νομισματική πολιτική της FED και επηρεάζει λένε οι αναλυτές τις αγορές. Από την άλλη εμείς έχουμε εταιρικά αποτελέσματα και αναμένεται να τραβήξουν τα επενδυτικά βλέμματα. Υποχωρεί λίγο η ΔΕΗ στο άνοιγμα και βλέπουμε μία μικρή πίεση στις τράπεζες στα πρώτα λεπτά. Ο Γ.Δ. άνοιξε με μικρές απώλειες. Η Coca Cola με καλή άνοδο. Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα ΛΑΜΔΑ και ΚΟΥΕΣ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στοχεύει σε διπλασιασμό της κερδοφορίας προ προβλέψεων σε επαναλαμβανόμενη βάση 1,2 δισ. ευρώ το 2025 από 0,6 δισ. ευρώ το 2021. Επίσης στόχος είναι η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 13% το 2021 σε περίπου 9% το 2022 και 3% το 2025. Μερικά από τα βασικά σημεία της παρουσίασης του business plan είναι τα παραπάνω. Με ήπιες απώλειες και πολύ χαμηλό όγκο άνοιξε η μετοχή.

ΔΕΗ: Θα πούμε πως τα αποτελέσματα δίνουν πάτημα να δει κάποιος το ποτήρι ή μισογεμάτο ή μισοάδειο. Με άλλα λόγια αυτοί που θεωρούν την αποτίμηση ακριβή έχουν πατήματα και αυτή που τη θεωρούν φθηνή έχουν επίσης πατήματα. Αρχικά θα πούμε πως το επαναλαμβανόμενο EBITDA είναι πολύ καλό και η διοίκηση είχε στην τηλεδιάσκεψη πως θα έχει το ίδιο φέτος και θα κάνει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ενώ δεν επηρεάζεται από τον έκτακτο φόρο.

Η βελτίωση πάντως του EBITDA, έστω και αυτή η μικρή, δε βοήθησε το μικτό περιθώριο το οποίο υποχώρησε πάνω από 3 μονάδες. Επίσης βλέπουμε ζημιές προ φόρων 149,8 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 18,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή πως παρά το υψηλό EBITDA δυσκολεύεται να βγάλει κέρδη. Από την άλλη είχαμε ιδιαίτερες συνθήκες στο τέλος του 2021, οι οποίες συνεχίζονται το 2022. Η διαφορά στη ζημιά προ φόρων και στη ζημιά μετά από φόρους οφείλεται στην επιστροφή φόρου προηγούμενων ετών 103,1 εκατ. ευρώ και αναβαλλόμενου 39,2 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ έχει μετά την αύξηση ίδια κεφάλαια 5,07 δισ. ευρώ και συνολικό δανεισμό 5,2 δισ. ευρώ. Είχε και ταμειακά διαθέσιμα 2,9 δισ. ευρώ άρα ο καθαρός δανεισμός είναι στα 2,3 δισ. ευρώ. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει περάσει στα αποτελέσματα και όταν γίνει θα βελτιώσει περαιτέρω το ταμειακό. Πιέζεται λίγο στο ξεκίνημα η μετοχή και χάνει 1%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζει χαμηλότερα η Alpha Bank με την τιμή στα 1,11 ευρώ. Ήπια πτωτικά και οι άλλες συστημικές. Χαμηλός ο τζίρος.

COCA COLA: Με άνοδο 1% και πάνω από τα 19 ευρώ άνοιξε η μετοχή, κίνηση που στηρίζει συνολικά την αγορά.

ΟΠΑΠ: Με όρεξη ξεκίνησε η μετοχή και με όγκο πάνω από 27 χιλ. τεμάχια ενισχύεται 0,67% και βρίσκεται στα 13,61 ευρώ.

ATTICA GROUP: Το τέταρτο τρίμηνο είναι αδύναμο και επιβάρυνε την εικόνα που είχε στο εννεάμηνο. Αναμενόμενο. Ζημιές 13,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 49,42 εκατ. ευρώ το 2020. Η μετοχή είναι κάτω και μάλιστα σημαντικά από τα επίπεδα που την είχαμε αφαιρέσει από τις επιλογές μας, αλλά το υψηλό ενεργειακό κόστος δε μας αφήνει να την επαναφέρουμε.

Όπως αναφέρει η διοίκηση, η μέση τιμή των ναυτιλιακών καυσίμων το 2021 αυξήθηκε κατά 32,4% σε σχέση με την χρήση 2020, ενώ η μέση τιμή των καυσίμων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε περαιτέρω κατά 28% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021.

Η διοίκηση έχει προβεί σε σειρά ενεργειών όπως, προσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής στις νέες συνθήκες, βελτιστοποίηση των δρομολογίων των πλοίων, μείωση ταχυτήτων, καθώς και πράξεις αντιστάθμισης του κινδύνου από την διακύμανση της τιμής του καυσίμου για μέρος της καταναλωμένης ποσότητας καυσίμων προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν επιπτώσεις.

CENTRIC: Άνοιξε με απώλειες περίπου 1% και πήγε σε δημοπρασία. Πωλητής στα 0,3150 ευρώ με 15 χιλ. τεμάχια και λίγο πιο πάνω υπάρχει εντολή πώλησης 50 χιλ. τεμαχίων.

BYTE: Με καλή άνοδο 2,22% το άνοιγμα και όγκο 2 χιλ. τεμάχια. Αξίζει καλύτερης αποτίμησης αν κάνουμε τη σύγκριση με άλλες του κλάδου. Στα 51 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης