Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες απώλειες – Στήριξη από τις προσδοκίες για deals

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες απώλειες – Στήριξη από τις προσδοκίες για deals
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Υποχωρούν περίπου 1% οι αγορές της Ευρώπης. Το μήνυμα της FED μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι αγορές, ή βρέθηκε και ένας λόγος για κατοχύρωση κερδών. Ακολουθεί ο Γενικός Δείκτης αν και με σημαντικά ηπιότερες απώλειες. Η ΔΕΗ είναι ανοδική λόγω της ανακοίνωσης ότι εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Enel Romania. Πιέζονται οι τράπεζες και λίγο παραπάνω ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Στήριξη προσφέρει στο άνοιγμα ο ΟΤΕ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ολοκληρώνεται σήμερα η δημοσίευση ενημέρωσης που υποχρεώθηκαν οι εισηγμένες να δώσουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Προφανώς και δεν διαβάζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο τα αποτελέσματα και παίζουν πολλά ρόλο. Η στήλη εκτός από τα θεμελιώδη εξετάζει και τις διοικήσεις. Κάποιες που άλλα λένε και άλλα κάνουν, αυτόματα τις αφήνουμε έξω από τον αριθμό που παρακολουθούμε. Θέλουμε καλή κερδοφορία, χαμηλό p/e και p/bv, μέρισμα, ανάπτυξη και δανεισμό σε λογικά επίπεδα.

Στα αρνητικά το γεγονός ότι έχουμε εντοπίσει πολλές μετοχές που δεν έχουν προοπτικές. Γνωστές βέβαια, γιατί έχουν απαξιωθεί. Βλέπουμε όμως πως αυξάνεται και ο αριθμός εκείνων που σιγά-σιγά χάνουν τζίρο και περιορίζονται οι προοπτικές τους. Πρέπει να γίνουν πιο δραστήριες οι διοικήσεις.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Από το spin off δεν αποκλείεται να δούμε τη ΜΕΤΚΑ σε 2-3 χρόνια να επιστρέφει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Δεν αποκλείεται όμως να έχουμε δει νωρίτερα την εισαγωγή της Μυτιληναίος σε άλλη αγορά.

ΟΤΕ: Ακούγεται μέρες ότι η D.T. θέλει να βγάλει τη μετοχή από το Χ.Α. Ελπίζουμε να μην το κάνει γιατί το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Μετά δεν πιάνεται ο στόχος σύγκλισης ΑΕΠ με κεφαλαιοποίηση που θέλει ο CEO της ΕΧΑΕ ούτε με… σφαίρες. Όχι, ότι μαζί με τον ΟΤΕ πιάνεται αλλά τέλος πάντων…

ATTICA GROUP: Ξανά στο limit up. Για τη στήλη, ξαναγράφουμε πως θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει δημόσια πρόταση στην τιμή εξαγοράς. Βέβαια, έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Φαίνεται όμως από το σημερινό άνοιγμα της μετοχής με μικρό όγκο ότι πλέον το πιστεύουν περισσότεροι.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Εξαιρετικό το τρίτο τρίμηνο, με τη διοίκηση να μην μπαίνει στον κόπο να γράψει κάτι παραπάνω, για να ενημερώσει αλλά και να φέρει επενδυτές στη μετοχή. Όταν από ζημία 2,486 εκατ. ευρώ πέρυσι, στο φετινό εννεάμηνο έχεις κέρδη 1,45 εκατ. ευρώ και στο τρίτο τρίμηνο κέρδη προ φόρων 2,3 εκατ. ευρώ από ζημία 345 χιλ. ευρώ, πρέπει να πεις κάτι παραπάνω. Έτσι βρε αδελφέ, για να γράψουν τα sites, να ακουστεί η μετοχή και να δούμε μία κινητικότητα. Εκτός και αν δε θέλουν… Προφανώς η βασική δραστηριότητα είναι τα πλοία και από εκεί προέρχονται τα έσοδα και τα κέρδη.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Το τρίτο τρίμηνο είναι επηρεασμένο όπως φαίνεται από τα αυξημένα κόστη και στο εννεάμηνο ενώ ο τζίρος πήγε στα 18,4 εκατ. ευρώ από 14,8 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν οριακά στα 1,21 εκατ. ευρώ από 1,25 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων τρίτου τριμήνου υποχώρησαν στις 794 χιλ. ευρώ από 1,13 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση των 11,2 εκατ. ευρώ είναι χαμηλή.

PERFORMANCE: Η εταιρεία ανακοίνωσε εννεάμηνο, το οποίο αν το συγκρίνουμε με το εξάμηνο βλέπουμε ότι το τρίτο τρίμηνο έδωσε EBITDA 70 χιλ. ευρώ και κάτι, ενώ ο τζίρος του τριμήνου ήταν σχεδόν 11 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 2,5 εκατ. ευρώ από 2,25 εκατ. ευρώ. Δεν μπορούμε να πούμε πως μας ικανοποίησαν τα αποτελέσματα.

FRIGOGLASS: Ίσως είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία δε μας δίνει την ανάλυση που έδινε κάθε φορά και μάλιστα τη δημοσιεύει τελευταία μέρα της προθεσμίας. Ο καθαρός δανεισμός πήγε στα 294,2 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA έμεινε στα περσινά επίπεδα και στα 41,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Ζημιές έβγαλε στο τρίτο τρίμηνο. Ακολουθεί την τάση των άλλων εταιρειών. Στο εννεάμηνο ο τζίρος είναι σχεδόν στα περσινά επίπεδα και τα κέρδη προ φόρων και τόκων έχουν υποχωρήσει στα 4,4 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ. Και με αυτήν την κερδοφορία είναι φθηνή, αλλά επιβεβαιώνεται αυτό που υποστηρίζει και η στήλη πως αυτές οι εταιρείες δικαιολογούν να παίζουν με χαμηλό p/e. Βέβαια, ίσως όχι τόσο χαμηλό. Με λίγα κομμάτια άνοιξε στο -9,28%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης