Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Και διόρθωση στα βαριά και με άνοδο ο Γενικός Δείκτης!

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Και διόρθωση στα βαριά και με άνοδο ο Γενικός Δείκτης!
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Καλή διόρθωση είδαμε σε κάποια βαριά χαρτιά, αν και σε επίπεδο γενικού δείκτη το πάρτι στην Πειραιώς και η άνοδος της Coca Cola, συγκράτησε την πτώση και τελικά τον έκλεισαν με άνοδο. Έχουμε κάποιες κινήσεις που δεν κατανοούμε και πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές, αλλά ακόμα εντοπίζουμε περιθώρια ανόδου σε επιλεγμένες μετοχές. Βέβαια, θα κινηθούν ανάλογα και με το πως θα κινηθεί η αγορά. Στα βαριά χαρτιά για παράδειγμα, φθηνή είναι η αποτίμηση του Τιτάνα αλλά και του ΟΛΠ. Της ΕΥΔΑΠ, της Quest, ενώ και στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση πάλι έχουμε ελκυστικές αποτιμήσεις.

Σημειώνουμε πάντως πως λόγω επενδυτικής ψυχολογίας, η άνοδος των μετοχών έχει γίνει πιο εύκολη. Έχουν ενισχυθεί τα χαρτοφυλάκια, ελάχιστοι θέλουν να πουλήσουν ή να μείνουν με ρευστότητα και έτσι βλέπουμε και κάποια «μαστιγώματα». Τα έχουν αυτά οι αγορές που είναι ανοδικές και έχουν διάχυση σε όλο το ταμπλό. Με τζίρο πάνω από 126 εκατ. ευρώ ο Γ.Δ. ενισχύθηκε 0,10%. Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,22%.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Τα νούμερα ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις αν και η υποχώρηση συνεχίστηκε αλλά όχι στο βαθμό που περίμεναν οι αναλυτές. Στις ΗΠΑ αναφερόμαστε. Η εξέλιξη αυτή έδωσε μία μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά μετά το ανοδικό momentum επέστρεψε. Έτσι Ευρώπη και ΗΠΑ κατέγραφαν άνοδο την ώρα που κλείναμε εμείς.

ΑΝΟΔΟΣ: Περνάει από όλα τα χαρτιά. Δικαιώνονται όλοι για τις επιλογές τους. Βάζουμε και κάτι στην τσέπη δεν το ξεχνάμε…

COCA COLA: Από -3% έως +3% η κατεύθυνση που έδωσε η διοίκηση για τα κέρδη προ φόρων και τόκων του 2023 λόγω αρνητικής επίδρασης που περιμένει από συναλλαγματικές διαφορές. Πάντως τα κέρδη του 2022 ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων και αυτό αποτυπώθηκε και στην τιμή της μετοχής. Στο +4,39% και στα 23,53 ευρώ με όγκο 254 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 8,75 δισ. ευρώ.

ΟΛΠ: Από τις λίγες μετοχές του FTSE 25 με τέτοια υστέρηση σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Έχει βέβαια απομακρυνθεί από εκείνα τα αστεία επίπεδα των 14 ευρώ, αλλά προ πανδημίας ήταν στα 23 ευρώ. Στα 18,54 ευρώ και στο +2,54%. Αποτίμηση 463 εκατ. ευρώ. Η MIG έχει κάτι λιγότερο από τη μισή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Πειραιώς στο +3,21% και στα 2,25 ευρώ! Σημαντική αλλά δικαιολογημένη διόρθωση 3,22% στην Εθνική, 1,88% στη Eurobank και 0,85% στην Alpha Bank. Η Αττικής στο -30%. Δε μας κάνει εντύπωση το -30%. Τόσα έγιναν. Εμάς μας κάνει εντύπωση ότι η μετοχή δεν είναι στην επιτήρηση.

ΤΙΤΑΝ: Αισιόδοξη εμφανίστηκε πάλι η διοίκηση στην παρουσίαση στους θεσμικούς. Στα 15 ευρώ και στο +1,63%. Πρόθεση της διοίκησης είναι να ακυρώσει τις ίδιες μετοχές στο μέλλον και να αυξήσει το μέρισμα.

MIG: Αδιανόητη η κίνηση. Στο +30% και με εκατομμύρια ανεκτέλεστα. Εξηγούμαστε για το «αδιανόητη». Η Πειραιώς έχει περάσει το 50% άρα κάνει κουμάντο. Ο Ηλιόπουλος αν ήθελε έπρεπε να είχε «μπλοκάρει» στην αρχή και λίγο πάνω από τη δημόσια πρόταση, ώστε να μην περάσει το 50%. Τώρα έχει χάσει, ή άντε να πάει πιο μακριά την κόντρα και να πάρει ποσοστό ώστε να ζητήσει διαχειριστικό. Βέβαια αυτό δεν είναι καλό νέο για να «πανηγυρίζουν» στο ταμπλό. Αν βέβαια αγοράζει έτσι, μάλλον έχει λεφτά για πέταμα, ή πληρώνει για να μάθει χρηματιστήριο. Δεν νομίζουμε πάντως να ισχύει αυτό. Από την άλλη σημειώστε πως και το 33,3% να περάσει δεν υποχρεώνεται να κάνει δημόσια πρόταση. Υπάρχει άλλος μέτοχος με μεγαλύτερο ποσοστό.

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: Στα ψιλά φαίνεται πως πέρασε η ανακοίνωση της εταιρείας, αλλά θα μας πείτε εδώ γίνεται χαμός στην αγορά, ποιος να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη. Δεν έχετε άδικο. Πάντως, η ανακοίνωση για γενική συνέλευση λέει μετατροπή προνομιούχων σε κοινές. Βάσει σχεδίου αποφάσεων θα γίνει με σχέση μία προς μία. Ένα δηλαδή προνόμιο θα γίνει ένα κοινό. Το κοινό βέβαια έχει υπερδιπλάσια τιμή από το προνόμιο και περιμέναμε να δούμε κίνηση στο προνόμιο σήμερα. Αλλά αντί για πάνω το είδαμε να πηγαίνει κάτω. Στη συνέχεια βέβαια ανέκαμψε. Με όγκο 1.791 τεμάχια έκλεισε στα 6,15 ευρώ και με άνοδο 0,82% το προνόμιο, ενώ το κοινό δεν άνοιξε και έμεινε στα 13,10 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε συμφέρει να δώσει κάποιος τις κοινές και να πάρει προνομιούχες μετοχές.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Δυνατό «σκούπισμα» στη μετοχή. Στα 0,5760 ευρώ καις το +6,67% με όγκο πάνω από 175 χιλ. τεμάχια. Τρέχουν άλλες κι άλλες. Αυτή έχει και δυνατά μεγέθη.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Στο +5% αυτή.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Στο +4% και στα 2,86 ευρώ με μικρές θα λέγαμε συναλλαγές σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Έχει δώσει δυνατή κίνηση και αύτη. Από 0,50 ευρώ και λίγο πιο κάτω που μάζευαν οι insiders σήμερα στα 0,67 ευρώ.

ΜΕΖΖ: Υψηλή μεταβλητότητα και σήμερα. Παρά τη θετική δικαστική απόφαση, οι απώλειες σήμερα ήταν μεγάλες και μάλλον θα πρέπει να αποδοθούν στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Βλέπετε, είναι προεκλογική η περίοδος και το κάθε κόμμα λέει ό,τι θέλει. Τσάμπα άλλωστε είναι οι υποσχέσεις. Ο λαός τις πληρώνει βέβαια μαζεμένες μετά. Στο -8,44% το Sunrise, στο -5,03% το Galaxy, στο -3,93% το Cairo και στο -1,87% το Phoenix.

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Έχει ανέβει και ο κάθε πικραμένος και η συγκεκριμένη είναι στο 1,0350 ευρώ μετά το σημερινό -4,17%. Νομίζουμε πως σε σύγκριση με άλλες είναι τσάμπα η μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης