Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ξεσκαρτάρισμα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών – Πώς μειώθηκαν στο μισό οι εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια

Ξεσκαρτάρισμα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών – Πώς μειώθηκαν στο μισό οι εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια
Οι περισσότερες έχουν αποχωρήσει από το Χ.Α. με τους μικρομετόχους να χάνουν τα χρήματά τους
Σχετικά Άρθρα
Τα προβλήματα για τις περισσότερες εισηγμένες λύνονται με αρνητικό μάλλον τρόπο και λίγες έχουν καταφέρει να ξεφύγουν βελτιώνοντας τη θέση τους.
Πριν από 4 χρήσεις οι εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια ήταν 26 και σήμερα (σημ. ισολογισμοί 2022) έχουν μείνει οι μισές.
Οι περισσότερες έχουν αποχωρήσει από το Χ.Α. με τους μικρομετόχους να χάνουν τα χρήματά τους, αυτά τα λιγοστά τουλάχιστον που είχαν απομείνει, μετά από πολυετή πτώση τιμών.
Στη χρήση 2022 οι 13 εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι: Frigoglass, Intralot, ΒΙΟΤΕΡ, Μπήτρος, ΑΝΕΚ, Yalco, SATO, Βαρβαρέσος, Ακρίτας, ΑVE, Επίλεκτος, Ελγέκα και Foodlink.
Σημειώνεται πως ο ισολογισμός της Βαρβαρέσος ήταν αφορμή να τεθεί η μετοχή εκτός διαπραγμάτευσης καθώς τα χρέη είναι μεγάλα, όπως και τα ληξιπρόθεσμα, ενώ έχει γίνει και επίσχεση εργασίας από εργαζομένους.
Σε σύγκριση με το 2019, λείπουν πλέον από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εταιρείες: Creta Farms (λειτουργεί πλέον με νέα διοίκηση και μετόχους), ΓΕΔ (εξαγοράστηκε από την Quest με καθολικό dilution), ΑΕΓΕΚ (διαγραφή από το ΧΑ), Forthnet (εξαγοράστηκε), Νίκας, Dionic, και Βαράγκης.
Στο ΧΑ είναι σήμερα αλλά τελούν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης καθώς δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα: ΚΡΕΚΑ, Λιβάνης και Δούρος.
Επιπλέον σε σύγκριση με το παρελθόν οι εισηγμένες ΣΙΔΜΑ, Ευρωσύμβουλοι και Lavipharm κατάφεραν να βελτιώσουν τα μεγέθη τους (οι δύο με αύξηση κεφαλαίου) και να βγουν από την επιτήρηση.

Οι 13 με αρνητικά ίδια κεφάλαια

Σήμερα 13 εισηγμένες έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 1,51 δισ. ευρώ.
Η Frigoglass, που έχασε τις δραστηριότητές της καθώς τις πήραν οι ομολογιούχοι έχει έλλειψη 171 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια και η Intralot που θέλει να βάλει τη θυγατρική της στη Νέα Υόρκη, ώστε να βελτιωθεί η αποτίμηση και κατ΄επέκταση τα δικά της ίδια κεφάλαια έχει -107,9 εκατ. ευρώ.
Η ΒΙΟΤΕΡ που εδώ και χρόνια δεν έχει κάνει κάτι παρά τη συμφωνία εξυγίανσης έχει αρνητική καθαρή θέση 106,1 εκατ. ευρώ.
Η Μπήτρος έχει -81,3 εκατ. ευρώ, η ΑΝΕΚ -76 εκατ. ευρώ με την αγορά να περιμένει τι θα γίνει με τη συγχώνευση με την Attica Group και η Yalco 43,8 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία αν λάβει διαγραφή δανείων από το servicer θα μπορούσε να βελτιώσει τη θέση της.
Η SATO έχει αρνητικά ίδια κατά 31,4 εκατ. ευρώ, η Βαρβαρέσος -26,3 εκατ. ευρώ, η Ακρίτας -3,8 εκατ. ευρώ, η AVE -2,3 εκατ. ευρώ αλλά έχει ανακοινώσει και νέα αύξηση κεφαλαίου, η Επίλεκτος 1,4 εκατ. ευρώ, η ΕΛΓΕΚΑ -1,2 εκατ. ευρώ και η Foodlink -28 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η καθαρή θέση αναφέρεται στους ιδιοκτήτες της μητρικής σε κάθε μία από τις παραπάνω εταιρείες (όσες έχουν θυγατρικές).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης