Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Συνεδρίαση όνειρο με τζίρο δισεκατομμυρίου και Εθνική από τα παλιά!

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Συνεδρίαση όνειρο με τζίρο δισεκατομμυρίου και Εθνική από τα παλιά!
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Συνεδρίαση βγαλμένη από εκείνες τις μυθικές του 1999 η σημερινή με την Εθνική να μη χορταίνεις να την βλέπεις. Τέτοιες είναι οι εντολές των ξένων όταν πρέπει να μαζέψουν μετοχές. Ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ ο τζίρος και έκανε την αγορά να παραμιλάει. Από 29 Ιουνίου 2007 είχε να δει τζίρο πάνω από δισεκατομμύριο η αγορά. Στις 1.250 μονάδες το κλείσιμο με άνοδο 0,89% και πέντε συνεχόμενες ανοδικές. Εβδομαδιαία κέρδη 3,94%.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Απίστευτη κίνηση. Συνολικός όγκος 184,4 εκατ. τεμάχια και αν βγάλουμε τα πακέτα του ΤΧΣ που ήταν κάπου 160 εκατ. τεμάχια τότε και πάλι ο όγκος είναι τεράστιος και προφανώς έχει να κάνει με τις αγορές ξένων για να πιάσουν τους όγκους που θέλουν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Τρομερό σάρωμα μετοχών από το ξεκίνημα μέχρι και το κλείσιμο. Στα 6,12 ευρώ με άνοδο 5,88% και με τη διάθεση να έχει γίνει στα 5,30 ευρώ. Τρίτη πλέον στον πίνακα των μετοχών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Είχαμε γράψει και με αφορμή την πώληση του 9% της Alpha Bank, ότι δεν έχει σημασία η τιμή, αλλά η κίνηση και ποιος αγόρασε. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για την Εθνική. Φυσικά αναφερόμασταν στις προοπτικές και όχι στα έσοδα του ΤΧΣ. Το ταμπλό δείχνει ότι οι κινήσεις του ΤΧΣ και η αποδοχή των επενδυτών για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ήταν μεγάλη. Ισχυρή άνοδο και για Eurobank, Πειραιώς και μικρότερη για Alpha Bank.

ΤΧΣ: Την Τρίτη γίνεται η συζήτηση μίας αίτησης ανάκλησης του διορισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά μάλλον θα πάρει αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων. Ο μέτοχος που έχει προσφύγει ουσιαστικά θεωρεί ότι δεν είναι σύμφωνη με το ελληνικό δίκαιο, η απόφαση διορισμού και ανάληψης αποφάσεων από το ΤΧΣ, όπως έχει γίνει, δηλαδή με τις διαταγές της Τρόικας.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Υστερεί και μάλιστα σημαντικά έναντι της αγοράς αφού έχει μικρή άνοδο από την αρχή του έτους. Προφανώς και έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα, αλλά μάλλον έχουν υπερβάλει οι επενδυτές. Βλέπουμε μία διάθεση στις τελευταίες συνεδριάσεις να φύγει πάνω από τα 1,70 ευρώ, αλλά δεν το καταφέρνει πάντα. Σήμερα, έβαλες καλές βάσεις πάντως. Θα λέγαμε αν δεν υπήρχε η Εθνική, αυτή θα ξεχώριζε σήμερα με το +7,31% και το κλείσιμο στα 1,79 ευρώ. Την Τρίτη δημοσιεύει αποτελέσματα εννεαμήνου. Η αποτίμηση των 671 εκατ. ευρώ είναι μάλλον χαμηλή.

CENERGΥ: Όλοι οι αναλυτές επαναλαμβάνουν τη σύσταση αγοράς ή υπεραπόδοσης, αλλά τονίζουν και την επίδραση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Αν δεν υπήρχε τέτοια μεγάλη επίδραση, τα καθαρά κέρδη θα ήταν σημαντικά υψηλότερα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα έδιναν και ένα χαμηλό p/e σε σύγκριση με τις προοπτικές και την ανάπτυξη του ομίλου.

Το ανεκτέλεστο δημιουργεί μία εξαιρετική ορατότητα για το μέλλον, αφού είναι εξασφαλισμένες δουλειές για αρκετό χρόνο είπε η διοίκηση πριν λίγο στην ενημέρωση των αναλυτών. Φουλ θα δουλέψουν οι μηχανές και το 2024. Στο τέλος του 2024 η ολοκλήρωση της επένδυσης για τα υποβρύχια καλώδια. Αλλά και η ζήτηση για τα καλώδια ξηράς αναμένεται να είναι ισχυρή στο μέλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη, δημιουργεί ανάγκη να επεκταθεί η παραγωγή (πρώην εργοστάσιο Πετζετάκις), όπως έχει ανακοινωθεί. Και στους σωλήνες το momentum είναι ισχυρό και αυξάνεται η ορατότητα.

Το 2024 θα έχει ανάλογα με τα τωρινά περιθώρια σε καλώδια και καλύτερα στους σωλήνες. Θέλει να πετύχει EBITDA 240-250 εκατ. ευρώ και υψηλότερο τζίρο με ανάλογα περιθώρια. Για τον δανεισμό είπε ότι δεν μπόρεσε να μειώσει εκεί που ήθελε και είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ, λόγω επενδύσεων στα καλώδια και κεφάλαιο κίνησης. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να τον μειώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου. Είναι ωστόσο μία διαδικασία που δεν είναι εύκολο να την πετύχεις λόγω και παραγόντων όπως καθυστέρηση πληρωμών ή προκαταβολών, αλλά και επενδύσεων. Ξεκάθαρα κοιτάμε τον δανεισμό γιατί μας στοιχίζει», είπε ο Αλέξανδρος Μπένος, οικονομικός διευθυντής του ομίλου. Περιμένει επίσης πως το χρήμα θα είναι ακριβό για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα. Θα είναι το μέρισμα υψηλότερο επίσης για τη χρήση 2023. Η μετοχή πιέστηκε και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.

VIOXALCO: Δυνατή κίνηση και από τη συγκεκριμένη και ενισχύθηκε 5,39%.

ΕΧΑΕ: Έχει δώσει καλή αντίδραση από τα χαμηλά της και φυσικά ωφελείται από τις εξελίξεις. Ο τζίρος του Χ.Α. εξαιρετικός, οι ξένοι αγοράζουν εύκολα τις τράπεζες και αναμένεται να συνεχίσουν να κοιτάνε την αγορά μας. Στα 5,26 ευρώ και στο +2,33%.

MIG: Φαίνονται οι διαθέσεις βελτίωσης της αποτίμησης. Γίνονται παράλληλα και κάποιες εκποιήσεις μετοχών και τις βλέπουμε στο τέλος στην πλευρά των πωλητών. Ίσως να πρέπει να απορροφηθούν για να πάει υψηλότερα η μετοχή.

ΚΕΚΡΟΨ: Δυνατή διόρθωση μετά τη μεγάλη κίνηση που έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα 1,7350 ευρώ και στο -6,72%.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης