Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν, η αναμονή των επενδυτών και σχόλια για τον νέο κανονισμό

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν, η αναμονή των επενδυτών και σχόλια για τον νέο κανονισμό
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικό προς ήπια ανοδικό το άνοιγμα στην Ευρώπη. Ακολουθεί και η δική μας αγορά. Το βλέμμα στο rebalancing του MSCI και στα αποτελέσματα της HelleniQ Energy. Καλά νούμερα δημοσίευσε η Entersoft νωρίτερα και η Lavipharm χθες. Το βλέμμα περιμένει στις τράπεζες και ειδικά στην Πειραιώς, με την αγορά να περιμένει την ανακοίνωση του ΤΧΣ για τη διάθεση των μετοχών.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Χ.Α.: Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως αυτοί που σκέφτονται να πετάνε έξω από το χρηματιστήριο εταιρείες λόγω περιορισμένης διασποράς θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Υπάρχουν πολλοί εισηγμένοι που θέλουν να αυξήσουν τη διασπορά, αλλά δε βρίσκουν επενδυτές. Αν έχει ο κ.Κοντόπουλος επενδυτές, ας τους βοηθήσει. Αλλά να πετάει έξω εταιρείες, είναι μάλλον άτοπο. Ας κάνει μία άλλη κατηγορία στο Χρηματιστήριο να τις βάλει εκεί.

Αν τώρα κάποιοι επιχειρηματίες δείχνουν αδιαφορία επί σειρά ετών, ναι, ας τους «τιμωρήσει», αλλά όχι αφήνοντας να γίνουν και άλλες αστείες δημόσιες προτάσεις όπως εκείνες που έγιναν στο παρελθόν και με ευθύνη όλων των αρχών έφυγαν τσάμπα. Μπήκαν δηλαδή στο Χ.Α., πήραν τα ωραία λεφτά των επενδυτών και μετά τις άφησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να φύγουν σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από την πραγματική αξία. Για αυτά τα ευτράπελα κ.Κοντόπουλε έχετε πάρει κάποια πρόβλεψη; Εκεί έπρεπε να εξαντλήσουν την αυστηρότητα οι αρμόδιες αρχές και όχι σε αυτές που είναι μέσα και απλά δεν έχουν επενδυτές.

Ξέρετε πόσες εταιρείες είναι φθηνές στο χρηματιστήριο, αλλά δεν τις ακουμπάνε οι αναλυτές; Τις γνωρίζει ο κ.Κοντόπουλος; Ξέρει τα μεγέθη τους; Ή μήπως, όπως είχε πει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΧΑΕ, «δεν είναι δουλειά τους». Μέχρι πρόσφατα δηλαδή δεν ήταν δουλειά της ΕΧΑΕ να φέρνει εταιρείες για εισαγωγή, αλλά είναι δουλειά της να τις πετάει έξω; Για αυτές τις ιδέες πήραν τέτοιες αυξήσεις στους μισθούς τους και χαντάκωσαν τη μετοχή;

MSCI: Σήμερα το rebalancing και μπορεί στη μεγάλη κατηγορία να μην έχουμε διαφοροποιήσεις αλλά ο τζίρος θα πάει ψηλά σήμερα. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση εισέρχονται Intralot και Intrakat.

HELLENIQ ENERGY: Σήμερα τα αποτελέσματα και η ενημέρωση των αναλυτών. Τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Στο μέρισμα στρέφεται το ενδιαφέρον μήπως υπάρχει κάποια έκπληξη. Έχει δώσει ήδη 0,30 ευρώ και περιμένουν κάτι παραπάνω από 0,30 ευρώ οι αναλυτές για υπόλοιπο. Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η τιμή στο ταμπλό δείχνει πως το discount θα είναι μικρό. Αυτό είναι και το σωστό, αν το ενδιαφέρον είναι όπως ακούγεται, δηλαδή μεγάλο. Προς τα 3,90 ευρώ κινείται η μετοχή στα πρώτα λεπτά.

INTRALOT: Ο Σ.Κόκκαλης έστειλε χθες μήνυμα σε συγκεκριμένο επενδυτή που έβγαζε μεγάλες εντολές πώλησης (500 χιλ. τεμαχίων) στη μετοχή την περίοδο της δημόσιας προσφοράς του ομολόγου. Όπως μάλιστα μάθαμε του ειπώθηκε πως «τις δικές σου μετοχές, όποτε θέλεις βγάλ΄ τες να σου τις πάρω». Έτσι αγόρασε 400 χιλ. μετοχές με μέση τιμή 1,1322 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως χθες η μετοχή έγραψε χαμηλό στα 1,1020 ευρώ (-5,16%) και έκλεισε στα 1,1680 ευρώ (+0,52%), πραγματοποιώντας εντυπωσιακό γύρισμα. Ανοδικό το ξεκίνημα σήμερα και πάνω από τα 1,18 ευρώ.

ENTERSOFT: Βελτιωμένα τα μεγέθη για το 2023 και όπως όλες του κλάδου διαπραγματεύεται με υψηλούς δείκτες αποτίμησης. Ο τζίρος στα 37,8 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 28%. Τα EBITDA στα 12,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 33% και τα κέρδη προ φόρων στα 8,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 31%. Επιδιώκει παρόμοια πορεία η διοίκηση και το 2024 και ψάχνει εξαγορές σε Ελλάδα και Ρουμανία.

PREMIA: Μπαινοβγαίνουν μεγάλες εντολές πώλησης και προκαλούν εντύπωση καθώς το discount της μετοχής πλέον είναι μεγάλο. Σήμερα στην προσυνεδρίαση στα 0,81 ευρώ (-30%) μπήκαν σταδιακά εντολές πώλησης 70 χιλ. τεμαχίων. Αμέσως έμπαιναν και αντίστοιχες εντολές αγοράς σε υψηλότερη τιμή. Δύο λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης ακυρώθηκαν όλες. Γενικά θα σημειώσουμε πως έχει υποχωρήσει σημαντικά η μετοχή και δεν αποκλείεται κάποιες πωλήσεις να βγαίνουν από εγκλωβισμένους που τοποθετήθηκαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Όμως τους τελευταίους μήνες συσσωρεύει πέριξ των 1,15 ευρώ και πάνω χτίζοντας μία καλή βάση.

CENTRIC: Ανοδικό το άνοιγμα και με καλές συναλλαγές. Δεν έχει ωφεληθεί από τη σημαντική άνοδο της αγοράς τους τελευταίους μήνες, αν και διαθέτει καλά περιουσιακά στοιχεία και ρευστότητα. Ένα μερισματάκι αν έδινε βέβαια θα βοηθούσε τη μετοχή. Στα 0,3740 ευρώ και στο +1,08%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης