Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αδιαφορούν οι καταθέτες για τα επιτόκια, «τρίβουν τα χέρια τους» οι τράπεζες – Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός

Αδιαφορούν οι καταθέτες για τα επιτόκια, «τρίβουν τα χέρια τους» οι τράπεζες – Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός
Την ίδια ώρα οι τράπεζες, έχουν αυξήσει, με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τα επιτόκια σε κάθε είδους δάνειο
Σχετικά Άρθρα
Προφανώς και δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός για τα επιτόκια καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών και είναι ένα θέμα που πρώτο είχε αναδείξει το Bankingnews, από τον Οκτώβριο του 2022.
Σήμερα φαίνεται πως ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί, καθώς οι τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα, αλλά και επειδή οι καταθέτες μάλλον αδιαφορούν.
Δηλαδή από τη μία οι τράπεζες δε χρειάζονται καταθέσεις όπως κάποια χρόνια πριν (π.χ. την περίοδο του bank run) και άρα δεν βελτιώνουν τα επιτόκια προκειμένου να τραβήξουν καταθέτες, αλλά μάλλον δεν ψάχνουν και κάτι καλύτερο και οι ίδιοι οι καταθέτες.
Τα στοιχεία από τις συστημικές τράπεζες για το ύψος των καταθέσεων που είναι σε απλή κατάθεση και αυτές που είναι σε προθεσμιακή δείχνουν, ότι μάλλον οι καταθέτες δεν ασχολούνται και η βελτίωση του ποσοστού των προθεσμιακών τρίμηνο με τρίμηνο είναι χαμηλή.
Επιπλέον σε σύγκριση με πέρυσι, οι καταθέσεις αυξάνονται, άρα δεν παρατηρείται μεγάλη κίνηση για παράδειγμα προς έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικά ομόλογα και άλλες επενδυτικά προϊόντα παρόμοιου ρίσκου, δηλαδή χαμηλού έως μηδενικού.
Αυτό φυσικά και αφήνει σε χαμηλά επίπεδα και τις προθεσμιακές καταθέσεις με το επιτόκιο να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των εντόκων ή και από αρκετά εταιρικά ομόλογα, τα οποία έχουν και φόρο 15%.
Την ίδια ώρα όπως δείχνουν και τα επιτόκια που επιβαρύνουν τις εισηγμένες οι τράπεζες, έχουν αυξήσει, με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τα επιτόκια σε κάθε είδους δάνειο.
Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν υπερκέρδη ακόμα και με χαμηλή ανάπτυξη χορηγήσεων.
Η Εθνική είχε στο τέλος του 2022 καταθέσεις 53,4 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2023 55,1 δισ. ευρώ.
Σε απλή κατάθεση είναι το 79% στο τέλος του 2023, από 80% που ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και 84% στο τέλος του 2022.
Ελάχιστη διαφοροποίηση με άλλα λόγια.
Το αντίστοιχο ποσοστό των προθεσμιακών ήταν 19%, από 12% στο τέλος του 2022 και 18% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2023.
Η Τράπεζα Πειραιώς είχε καταθέσεις 58,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 και 59,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.
Το 23% ήταν προθεσμιακή στο τέλος του 2023,
Στα 52,5 δισ. ευρώ ανέρχονταν οι καταθέσεις τoυ Ομίλου Alpha Bank στο τέλος του 2023 από 50,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.
Στο τέλος του 2023 το ποσοστό των προθεσμιακών ήταν στο 26% από 16% ένα χρόνο πριν και 23% στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
Αντίστοιχη τέλος και η εικόνα της Eurobank με το 35% των καταθέσεων του ομίλου να είναι σε προθεσμιακή κατάθεση και το 32% των ελληνικών καταθέσεων.
Το ποσοστό στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 32% και 30% αντίστοιχα και 24% και 22% στο τέλος του 2022.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης