Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μείωση των πτήσεων πανευρωπαϊκά λόγω Omicron - Η εικόνα της Ελλάδας

Μείωση των πτήσεων πανευρωπαϊκά λόγω Omicron - Η εικόνα της Ελλάδας

της Εύας Οικονομάκη

Ορατές είναι οι επιπτώσεις της μετάλλαξης «Ομικρον» στις αερομεταφορές, με τις χώρες της Ευρώπης να καταγράφουν σημαντικές μειώσεις σε επίπεδο πτήσεων από τις πρώτες εβδομάδες του 2022, επιβραδύνοντας την αναμενόμενη ανάκαμψη.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 σημειώθηκαν 16.281 πτήσεις, αριθμός που προσεγγίζει το 63% των επιπέδων του 2019. Ωστόσο, αποτυπώνει μια μείωση 19% σε διάστημα 2 εβδομάδων και αντίστοιχα πτώση -15%, με 2.932 λιγότερες πτήσεις σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.
Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 κρατών που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων σημείωσε η Βρετανία με τη μείωση των δρομολογίων από αέρος να διαμορφώνεται το 39%.

Η εικόνα της Ελλάδας

Σημαντική μείωση 26% σε επίπεδο πτήσεων κατέγραψε και η Ελλάδα την 12η Ιανουαρίου σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν. Σε σύγκριση με το 2019, η πτώση διαμορφώνεται στο 22%.
Στην κατεύθυνση αυτή, ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες προχωρούν σε… ψαλίδισμα των πτητικών τους προγραμμάτων για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ως απόρροια της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η παραλλαγή «Ομικρον», εξαιτίας της οποίας πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν παγκοσμίως την περίοδο των εορτών και πολλοί ταξιδιώτες άλλαξαν τα πλάνα τους, έχει οδηγήσει σε μείωση των διεθνών πτήσεων σε ποσοστό 25%-30%.
Στα συν της περιόδου, ωστόσο, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι το «παράθυρο» των κρατήσεων εισιτηρίων έχει αρχίσει να διευρύνεται και πάλι, με τους ταξιδιώτες να μπαίνουν ξανά σταδιακά στη λογική κρατήσεων εισιτηρίων με ορίζοντα 2 ή και 3 μηνών.

Οι αριθμοί για το 2021

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Eurocontrol, πάντως, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, ο αριθμός ημερήσιων πτήσεων μειώθηκε σταδιακά, ακολουθώντας φθίνουσα πορεία, εκτός από την περίοδο των Χριστουγέννων, κατά την οποία καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση.
Από την αρχή του 2022 ο αριθμός των πτήσεων επέστρεψε εκ νέου σε αρνητική τροχιά, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν υιοθετήσει αρκετές χώρες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παραλλαγής «Ομικρον».
Το 2021 ο αριθμός των πτήσεων στην Ευρώπη διαμορφώθηκε τελικά στο 56% των επιπέδων του 2019, και ανήλθε σε συνολικά 6,2 εκατομμύρια.
Η κίνηση σε επίπεδο δικτύου έφτασε στο μέγιστο την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 με 26.773 πτήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση -27,7% έναντι του 2019.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης