Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρ. Μεγάλου: Σε άριστη θέση η Eurobank για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ανάκαμψη - Εφικτή η επιστροφή στην κερδοφορία το 2015

Χρ. Μεγάλου: Σε άριστη θέση η Eurobank για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ανάκαμψη - Εφικτή η επιστροφή στην κερδοφορία το 2015
Η Eurobank δίνει προτεραιότητα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Πολύ επιτυχημένη χαρακτήρισε  την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,9 δισ. ευρώ της Eurobank ο Διευθύνων Σύμβουλος Xρήστος Μεγάλου, αφού, όπως εξήγησε, η ΑΜΚ σηματοδότησε την επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα με ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
Μιλώντας στο 3ο Eurobank Investor Forum Athens, ο κ. Μεγάλου παραδέχθηκε πως η Eurobank είναι σήμερα η μόνη ελληνική τράπεζα με πλειοψηφική συμμετοχή ιδιωτών μετόχων (περίπου 65%) και διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια (CET1 17,7%). Διεθνείς επενδυτές παγκόσμιου κύρους συμμετέχουν τόσο στην επενδυτική βάση της τράπεζας όσο και στο Δ.Σ. Η Eurobank πρόσφατα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές, με την έκδοση senior unsecured bond ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε περισσότερο από δύο φορές.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η Eurobank βρίσκεται σήμερα σε άριστη θέση για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο βασικός μας στόχος είναι η επάνοδος της Eurobank στην κερδοφορία το ταχύτερο δυνατό. Ελπίζουμε πως θα το επιτύχουμε μέσα στον επόμενο χρόνο. Για το σκοπό αυτό, εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο λειτουργικού μετασχηματισμού, με συγκεκριμένες προτεραιότητες και στοχοθετήσεις, συνέχισε.
Το Strategic Transformation Programme της τράπεζας βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
•    Τη διαχείριση των κινδύνων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων
•    Την ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες για να μεγιστοποιήσουμε τα έσοδα και να βελτιώσουμε τη ρευστότητα
•    Το μετασχηματισμό του λειτουργικού μας προτύπου με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Ο μετασχηματισμός αυτός εφαρμόζεται με συνέπεια και επιτυχία. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του και θα παραμείνει το βασικό πλαίσιο για το επόμενο διάστημα.
Σε πρώτη φάση, δίνουμε προτεραιότητα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η Eurobank έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, εστιάζοντας σε όλες τις πτυχές των προβληματικών δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο κ. Μεγάλου, ήμασταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που δημιούργησε μια ξεχωριστή εσωτερική μονάδα, με αποκλειστική ευθύνη τη διαχείριση των NPLs. Σε συνεργασία με άλλες τράπεζες, αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση προβληματικού δανεισμού και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, βάσει της αναδιάρθρωσης της πελατειακής μας βάσης, δημιουργήσαμε μια εξειδικευμένη μονάδα (remedial), σχεδιασμένη για να παρέχει υποστήριξη σε πελάτες που συνεργάζονται μαζί μας και παρουσιάζουν δυνατότητες ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό, από τη μία πλευρά συγκεντρώνουμε και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία στη διαχείριση προβληματικών δανείων και από την άλλη απελευθερώνουμε τις επιχειρηματικές μας μονάδες από το φόρτο εργασίας που συνεπάγεται η διαχείριση τέτοιων δανείων.
Εφεξής σκοπεύουμε να εστιάσουμε όλες μας τις προσπάθειες στο βασικό μας επιχειρηματικό στόχο, δηλαδή στην ανάπτυξη των εργασιών μας. Χρηματοδοτώντας την υγιή επιχειρηματικότητα, προσβλέπουμε στην σταθερή ανάκαμψη των εσόδων προ προβλέψεων, ήδη από αυτό το έτος και στο εξής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης