Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυβέρνηση και DGComp απορρίπτουν την bad bank (ΤτΕ) θετικά νέα για τις μετοχές - Προκρίνουν Ηρακλή 2, τα νέα NPEs 6 δισ

Κυβέρνηση και DGComp απορρίπτουν την bad bank (ΤτΕ) θετικά νέα για τις μετοχές - Προκρίνουν Ηρακλή 2, τα νέα NPEs 6 δισ
Τα προβληματικά δάνεια που θα προκύψουν από τα μορατόρια είναι περίπου 6 δισεκ. ή το 22% του συνόλου των 27 δισεκ. ή χωρίς τα εγγυημένα 28% στα 21 δισεκ.
Σχετικά Άρθρα

Η Ελληνική κυβέρνηση και η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απορρίπτουν την πρόταση για την σύσταση bad bank στην Ελλάδα, πρόταση που έχει υποβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος, εξέλιξη άκρως θετική για τις τραπεζικές μετοχές.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ομόφωνα έχει υποστηρίξει τον Ηρακλή 2 άπαξ και κρίθηκε αποτελεσματικός ο Ηρακλής 1 με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον έλληνα φορολογούμενο.
Οι παρεχόμενες εγγυήσεις 11 δισεκ. του Ηρακλή 1 στις τράπεζες δεν είναι υπαρκτά κεφάλαια, δεν δόθηκαν 11 δισεκ. στις τράπεζες αλλά το κράτος εγγυήθηκε ομόλογα υψηλής εξασφάλισης senior bond που εκδίδουν οι τράπεζες.
Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης του Ηρακλή 2 που θα λάβει εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές καθώς τόσο ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών όσο και η DGComp δεν εγείρουν κανένα ζήτημα.

Τι σημαίνει η απόρριψη της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος

Η απόρριψη της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για σύσταση bad bank είναι στρατηγικά σωστή επιλογή.
Γιατί;
Δεν μπορεί να εμφανίζεται μια χώρα με δύο λύσεις.
Είναι σαν η προτεινόμενη ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 να είναι χαμηλής αποτελεσματικότητας και αναζητούνται και εναλλακτικές λύσεις.
Δεν είναι δυνατό σε όλη την Ευρώπη και οι θεσμοί να επικροτούν τον Ηρακλή, να προετοιμάζεται ο Ηρακλής 2 και η κυβέρνηση να δέχεται και μια bad bank που ζητάει από το κράτος να εγγυηθεί τα mezzanine ομόλογα τα μεσαίου ρίσκου ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες.
Συν τοις άλλοις η bad bank προτείνει τιτλοποιήσεις, παραδόξως και ο Ηρακλής την λύση των τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων προκρίνει και έχει πλήρως υιοθετήσει.
Η πρόταση της ΤτΕ δημιουργούσε ένα είδος κεφαλαιακής αβεβαιότητας και ανασφάλειας, καθώς θα υποχρέωνε τις τράπεζες να δαπανήσουν 8 δισεκ. τα οποία ουσιαστικά θα τα επωμιζόταν το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος.

Πόσα είναι τα νέα προβληματικά δάνεια;

Με βάση πηγές με γνώση στο ζήτημα αυτό... τα νέα NPEs από τον κορωνοιό δηλαδή τα προβληματικά δάνεια που θα προκύψουν από τα μορατόρια είναι περίπου 6 δισεκ. ή το 22% του συνόλου των 27 δισεκ. ή χωρίς τα εγγυημένα 28% στα 21 δισεκ. εάν δεν συμπεριληφθούν οι κρατικές εγγυήσεις.
Η Εθνική τράπεζα έχει υπολογίσει ότι από την άρση των μορατορίων θα προκύψουν περίπου 700 εκατ νέα προβληματικά δάνεια με το 70% αυτών να έχουν καλυφθεί με νέες προβλέψεις.
Η Eurobank έχει εκτιμήσει ότι σε σύνολο μορατορίων 4,9 με 5 δισεκ. ευρώ θα προκύψει ζημία 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ που θεωρείται πλήρως απορροφήσιμη λόγω της καλής πορείας των εσόδων.
Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι τα νέα NPEs θα είναι 6 δισεκ. που θεωρείται κόστος απορροφήσιμο με ίδια μέσα από το σύστημα τουλάχιστον για τις περισσότερες τράπεζες και σε βάθος 2ετίας 2021 και 2022.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις μετοχές;

Οι τράπεζες έχουν ακόμη να τιτλοποιήσουν 35 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια στο πλαίσιο του Ηρακλή 2 και απομένουν και ορισμένες κινήσεις από τον Ηρακλή 1.
Έχει υπολογιστεί ότι για τα 35 δισεκ. NPEs θα δαπανήσουν οι τράπεζες περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ.
Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα 5,5 δισεκ. για το 2021 και 2022 σε συνδυασμό με τις επιδόσεις σε προ προβλέψεων βάση καθώς και άλλες κινήσεις που σχεδιάζουν, όλες οι τράπεζες, προετοιμάζουν κεφαλαιακά πλάνα ακόμη και αυξήσεις κεφαλαίου για εξυγίανση ή ανάπτυξη, μπορούν να απορροφηθούν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2022 ο δείκτης NPEs Ratio θα είναι στο 4% με 8% στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την Εθνική να βρίσκεται στο 8% ήδη από τα τέλη του 2021.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις μετοχές;
Όπως αναφέρει τραπεζίτης, όλα αυτά μπορεί να δώσουν ένα premium στις μετοχές περίπου 30%...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης