Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση θα έχει… προσεχώς μια ευκαιρία να υποστηρίξει τον κοινωνικό καπιταλισμό με τους μικρομετόχους στις τράπεζες

Η κυβέρνηση θα έχει… προσεχώς μια ευκαιρία να υποστηρίξει τον κοινωνικό καπιταλισμό με τους μικρομετόχους στις τράπεζες
Εμπειρικά όπου υπάρχει αυξημένο ποσοστό μικρομετόχων η προσδοκία για χρηματιστηριακά κέρδη αυξάνεται.
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση θα έχει προσεχώς μια ευκαιρία να υποστηρίξει τον κοινωνικό καπιταλισμό.
Μπορεί στην πανδημία να μην τα πήγε καλά, μάλιστα χώρισε την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και προφανώς μπορεί στο ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών το επιτελικό κράτος να απέτυχε στην διαχείριση, ωστόσο… στην οικονομία και το χρηματιστήριο μπορεί να έχει μια ευκαιρία να κερδίσει κάποιους πόντους από μέρος της κοινωνίας.
Στο παρελθόν και ειδικά την χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου την περίοδο 2003 με 2008 ένα από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της αγοράς ήταν η μεγάλη συμμετοχή των μικρομετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Σήμερα οι μικρομέτοχοι είναι είδος προς εξαφάνιση, ενώ το 2006 ή 2007 π.χ. οι μικρομέτοχοι κατείχαν το 35% με 40% των μετοχών των μεγάλων τραπεζών.
Η συμμετοχή των μικρομετόχων στις τράπεζες πέραν των τεχνικών ζητημάτων, αυξάνουν το free float και την εμπορευσιμότητα μιας μετοχής, αποτελεί και ένα ποιοτικό δείκτη που μας δείχνει τον πλούτο που υπάρχει στην κοινωνία.
Για να μπορούν οι μικρομέτοχοι να αγοράζουν μετοχές, σημαίνει ότι έχουν διαθέσιμο εισόδημα και επίσης σημαίνει ότι κυκλοφορεί χρήμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Παρατηρούμε επίσης ότι οι καταθέσεις έχουν ανέλθει στα 170 δισεκ. εκ των οποίων των νοικοκυριών ανέρχονται σε 130 δισεκ. ευρώ με χαμηλό τα 98 δισεκ. τον Ιούλιο του 2017.
Καταγράφεται αύξηση καταθέσεων στα νοικοκυριά

Τι θα μπορούσε να πράξει το κράτος;

Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να προσελκύσει μικρομετόχους στις τράπεζες δίνοντας εντολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι βασικός μέτοχος των τραπεζών με 40,3% στην Εθνική τράπεζα, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha bank και 1,34% στην Eurobank, να διαθέσει μέρος αυτών των μετοχών στους μικρομετόχους.
Θα μπορούσε να διατεθεί το 10% της Εθνικής σε μικρομετόχους, το 5% ή 10% της Πειραιώς, το 4% της Alpha bank ή σε κάποια παραπλήσια ποσοστά.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών που έχουν υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθεια εξυγίανσης τους να διαμορφώσουν το πλαίσιο ώστε οι μικρομέτοχοι να αγοράσουν μέσω placement μετοχές των τραπεζών.
Θα είναι και μια ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, οπότε μπορούν οι μικρομέτοχοι να τις εμπιστευτούν ξανά.
Θα είναι και μια επιτυχία της κυβέρνησης η οποία θα σφραγίσει την επιστροφή στην κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά από 10 χρόνια αναξιοπιστίας, με ψήφο εμπιστοσύνης και από τους μικρομετόχους.
Οι ξένοι θεσμικοί θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές ελληνικών τραπεζών μέσω των placement αλλά θα πρέπει να δοθεί και η ευκαιρία στον λαϊκό καπιταλισμό να στηρίξει τις τράπεζες.
Εμπειρικά όπου υπάρχει αυξημένο ποσοστό μικρομετόχων η προσδοκία για χρηματιστηριακά κέρδη αυξάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης