Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποδομείται ο κρατικός πυλώνας αντιδρούν TT και Attica Bank - Τι προτείνουν οι 3 σύμβουλοι για ΑΤΕ και Ταμιευτήριο;

Αποδομείται ο κρατικός πυλώνας αντιδρούν TT και Attica Bank - Τι προτείνουν οι 3 σύμβουλοι για ΑΤΕ και Ταμιευτήριο;
H αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, πιθανότατα την Παρασκευή ή το αργότερο αρχές νέας εβδομάδας οι 3 σύμβουλοι του δημοσίου η Lazard, η HSBC και η Deutsche Bank θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ΑΤΕ και το ΤΤ.
Όπως έχει τονιστεί η πρόταση των συμβούλων είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία και οι υποψήφιοι να μπορούν να υποβάλλουν προσφορές είτε συνδυαστικά είτε μεμονωμένα σε ένα διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό...
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις των συμβούλων δεν θα περιορίζονται μόνο στον πλειοδοτικό διαγωνισμό το οποίο φαίνεται να προκρίνουν αλλά όλα τα πιθανά σενάρια.
Δηλαδή της ιδιωτικοποίησης, της δημιουργίας κρατικού πυλώνα, της πώλησης από κοινού ή ξεχωριστά ή ακόμη και της διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης.
Στις προτάσεις τους θα περιλαμβάνονται τα υπέρ και τα κατά της κάθε εναλλακτικής πρότασης καθώς και η εισήγηση του κάθε συμβούλου ως προς την βέλτιστη λύση.
Όμως και ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο Attica bank και ΤΤ φαίνεται να μην διάκεινται θετικά σε ένα deal με την ΑΤΕ καθώς φοβούνται εγκλωβισμό και εκτροπή.
H διοίκηση της Attica Bank έχει πάρει καθαρή θέση ουσιαστικά ενώ και η διοίκηση του ΤΤ φέρεται να προκρίνει την λύση της ... Εθνικής. Αν υπάρξει deal με ΤΤ καλύτερα η Εθνική λένε με νόημα στελέχη του Ταμιευτηρίου. Να αξιολογηθεί στις παραμέτρους και το γεγονός ότι λόγω της καλής σχέσης Ταμβακάκη Εθνική με Παπαδόπουλο ΤΤ το Ταμειυτήριο ανέλαβε ανάδοχος στην αμκ της Εθνικής.
Πέραν από τις προτάσεις για το μέλλον της ΑΤΕ και του ΤΤ οι σύμβουλοι θα αποτιμήσουν τις δύο τράπεζες.
Αν ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη δομή της καθαρής θέσης της ΑΤΕ που ουσιαστικά αν αφαιρεθούν οι προνομιούχες μετοχές δεν έχει κεφάλαια και με δεδομένο ότι το ΤΤ διαθέτει με βάση το α΄ 6μηνο 853 εκατ ευρώ κεφάλαια τα οποία μειώνονται λόγω των υποαξιών ομολόγων το νέο σχήμα αν αποφασιζόταν συγχώνευση κρατικών τραπεζών θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα ανοικτά  ζητήματα.
Το ΤΤ διαθέτει ουσιαστικά μόνο ένα βασικό πλεονέκτημα την πλεονάζουσα ρευστότητα 4,7 δις ευρώ από καταθέσεις.
Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 8 δις ευρώ και οι καταθέσεις στα 12,7 δις ευρώ.
Στην ΑΤΕ οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 19,5 δις ευρώ με βάση τα τρέχοντα στοιχεία.
Ποιο είναι το συμπέρασμα ότι μια συγχώνευση ΑΤΕ με ΤΤ σε καμία περίπτωση δεν είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει την ΑΤΕ ενώ ελλοχεύει πολύ σοβαρός κίνδυνος το ΤΤ να παρασυρθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια και ο εκτροχιασμός και οι αποκλίσεις από την ορθή πορεία να είναι συχνό φαινόμενο.
Η κρατικοποίηση ή η δημιουργία κρατικού πυλώνα δεν μπορεί να εγγυηθεί την βιωσιμότητα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη και το κυριότερο θέτει σε κίνδυνο την δομή της ΑΤΕ και του ΤΤ.

Η αποτίμηση

Το βασικό ερώτημα είναι πόσο μπορεί να αποτιμάται η ΑΤΕ και το ΤΤ; Αρχικά αξιολογώντας τις χρηματιστηριακές παραμέτρους .
Η ΑΤΕ εμφανίζει τρέχουσα  κεφαλαιοποίηση περίπου 1 δις ευρώ περίπου άρα το 77% αντιστοιχεί σε 770 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 1,3 δις ευρώ άρα το 34% αποτιμάται σε 445 εκατ ευρώ.
Παραμένοντας στις χρηματιστηριακές παραμέτρους θα ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος των τελευταίων 6 μηνών.
Η ΑΤΕ εμφάνισε μέση τιμή στους τελευταίους 6 μήνες 1,41 ευρώ ή συνολικά 1,27 δις ευρώ.
Το ΤΤ εμφάνισε μέση τιμή τους τελευταίους 6 μήνες 3,52 ευρώ ή συνολικά 1 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Για την ΑΤΕ το υψηλό της μετοχής ήταν 2,04 ευρώ και το χαμηλό 0,96 ευρώ.
Για το ΤΤ υψηλό της μετοχής ήταν 4,8 ευρώ και χαμηλό 2,34 ευρώ.
Την τρέχουσα περίοδο η χρηματιστηριακή αξία του ΤΤ στο ΧΑ είναι στα 4,8 ευρώ και της ΑΤΕ στα 1,09 ευρώ.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους η ΑΤΕ για το 77% αποτιμάται 977 εκατ ευρώ και το ΤΤ περίπου 340 εκατ ευρώ.
Δηλαδή οι δύο τράπεζες αποτιμώνται με χρηματιστηριακούς όρους 1,3 δις ευρώ.
Η ΑΤΕ διαθέτει καθαρή θέση 998 εκατ  ευρώ άρα το 77% αντιστοιχεί σε 768  εκατ ευρώ και το ΤΤ διαθέτει 853  εκατ ευρώ άρα 290 εκατ ευρώ για το 34%.  
Θεωρητικά λοιπόν με 1,058 δις ευρώ θα μπορούσε να αποτιμηθεί το 77% της ΑΤΕ και το 34% του ΤΤ.
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα καθώς η ΑΤΕ και το ΤΤ στα κεφάλαια τους περιλαμβάνουν προνομιούχες μετοχές οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν.
Πρακτικά η ΑΤΕ διαθέτει 998 εκατ  ευρώ κεφάλαια μείον τις προνομιούχες 675 εκατ ευρώ άρα 323 εκατ ευρώ καθαρό κεφάλαιο.
Το ΤΤ διαθέτει 853 εκατ  ευρώ μείον τις προνομιούχες μετοχές 225 εκατ ευρώ άρα καθαρό κεφάλαιο 628 εκατ ευρώ.
Με βάση το καθαρό κεφάλαιο η ΑΤΕ αποτιμάται για το 77% 250 εκατ ευρώ και το ΤΤ 213 εκατ ευρώ άρα συνολικά 463 εκατ ευρώ.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις φαίνεται ότι το fair value του 77% της ΑΤΕ και του 34% του ΤΤ αποτιμάται σε ένα εύρος μεταξύ 850 και 1,1 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης