Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε Intrum - Serengeti οι ομολογίες της τιτλοποίησης Sunrise II της Τράπεζας Πειραιώς

Σε Intrum - Serengeti οι ομολογίες της τιτλοποίησης Sunrise II της Τράπεζας Πειραιώς
Για την τιτλοποίηση Sunrise II η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη υποβάλει αίτημα παροχής εγγυήσεων στο Πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ
Σχετικά Άρθρα

Σε Intrum και την Serengeti Asset management θα πωλήσει η Τράπεζα Πειραιώς και το 49% και 2% αντίστοιχα των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzazine και junior notes ) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Sunrise II.
Πρόκειται για δάνεια, συνολικής μεικτής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν όλες τις κατηγορίες δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) και τα οποία αποτελούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια “νεότερης” εσοδείας, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναλλαγή αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου και πρόκειται για την δεύτερη συναλλαγή την οποία πραγματοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς με την εταιρεία διαχείρισης Intrum καθώς και το αμερικανικό fund Serengeti.
Για την τιτλοποίηση Sunrise II η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη υποβάλει αίτημα παροχής εγγυήσεων στο Πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ.
Eίχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο, η πώληση αντίστοιχων ποσοστών ομολογιών για την τιτλοποίηση Sunrise 1, προς Intrum- Serengeti συνολικής μεικτής αξίας 7,2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η αποτίμηση της πρώτης συναλλαγής που προέκυψε από την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και την τιμή των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αντιστοιχούσε σε περίπου 34% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.
Δηλαδή, τα 2,4 δις. ευρώ που καλύπτονται από τις εγγυήσεις Ηρακλή θεωρούνται ανακτήσιμα και ένα αντίστοιχη ποσοστό θα υπάρχει και στην δεύτερη συναλλαγή.

Γιατί στρέφονται οι ξένοι επενδυτές προς τις τιτλοποιήσεις και τις συναλλαγές με τα κόκκινα δάνεια

Η ζήτηση από τους ξένους επενδυτές για τις τιτλοποιήσεις και την αγορά “κόκκινων” δανείων αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, προέρχεται από τους πιο παλαιότερους επενδυτές στην Ελλάδα που ήδη έχουν προχωρήσει σε συναλλαγές στην χώρα σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα.
Και οι λόγοι της στροφής προς τα κόκκινα “δάνεια” εδράζεται στο γεγονός ότι, οι περισσότεροι από αυτούς τους επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έχουν θέσει όρια και στόχους σ ότι αφορά τις επενδύσεις τους.
Για το χρηματιστήριο, οι στόχοι τους οριοθετούνται προς τις 1000-1200 μονάδες ίσως και λίγο υψηλότερα εφόσον προχωρήσει η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Οι κινήσεις, όμως, των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη για μια σταδιακή μείωση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, αλλά και οι συζητήσεις για την αύξηση των επιτοκίων, τους οδηγεί τους επενδυτές να αναλάβουν ένα διαφορετικό ρίσκο, όπως τους κινδύνους που διαθέτει μια τιτλοποίηση ή η αγορά των κόκκινων δανείων, η οποία ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί στα επίπεδα των υπόλοιπων ανεπτυγμένων αγορών.
Από την άλλη πλευρά, το δελέαρ των τιτλοποιήσεων για τα ξένα funds είναι τα υψηλά επιτόκια που φέρουν οι ομολογίες καθώς κινούνται μεταξύ 7-8%.
Ο απώτερος στόχος, των επενδυτών - οι οποίοι εξειδικεύονται στα distressed δάνεια- είναι όταν θα ξεκινήσουν οι μεγάλες συναλλαγές θεραπευμένων δανείων με αγοραστές τις τράπεζες και πωλητές τις εταιρείες διαχείρισης.
Πρόκειται για τα δάνεια τα οποία βρίσκονται στις τιτλοποιήσεις και για τα οποία δεν υπάρχει ακόμα νομοθετικό πλαίσιο για την επιστροφή τους στις τράπεζες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών από τις εταιρείες διαχείρισης οι συναλλαγές αυτές θα μπορούσαν να φθάσουν έως και 15 δις. ευρώ, ωστόσο δεν αναμένονται να ξεκινήσουν πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης