Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως έγραψε ιστορία η Εθνική τράπεζα, στο χρηματιστήριο με ένα απροσδόκητο και ένα «σκιώδες» βιβλίο προσφορών;

Πως έγραψε ιστορία η Εθνική τράπεζα, στο χρηματιστήριο με ένα απροσδόκητο και ένα «σκιώδες» βιβλίο προσφορών;
Χαρακτηρίζουν το βιβλίο προσφορών της Εθνικής (20% έως και 21,99%) ως ένα από τα καλύτερα που έχουν αντικρύσει εδώ και πολλά χρόνια
Όταν τα μεγαλύτερα ονόματα των διεθνών επενδύσεων διαγκωνίζονται να αποκτήσουν μια θέση στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας και βάζουν στο τραπέζι 5 δισ. ευρώ τότε η ελληνική αγορά έχει δρόμο μπροστά της, όσο κι αν αρκετοί θεωρούν τις τράπεζες πεπερασμένο trade λόγω της επερχόμενης μείωσης των επιτοκίων.
Πληροφορίες από τους αναδόχους και τις ξένες επενδυτικές τράπεζες χαρακτηρίζουν το βιβλίο προσφορών της Εθνικής (20% έως και 21,99%) ως ένα από τα καλύτερα –από πλευράς ποιότητας συμμετοχής- που έχουν αντικρύσει εδώ και πολλά χρόνια.
Όπως ανέφεραν στο Bankingnews πηγές της διαδικασίας, οποιοδήποτε μεγάλο όνομα των διεθνών αγορών από long only funds, sovereign funds, συνταξιοδοτικά & ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ορισμένα hedge funds έσπευσαν να δώσουν προσφορές.
Το αποτέλεσμα ήταν το ζητούμενο 1 δισ. ευρώ να καλυφθεί μέσα στα πρώτα είκοσι λεπτά της διαδικασίας, ενώ λίγο αργότερα η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 5 φορές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή από επενδυτική τράπεζα, «ήταν απροσδόκητα καλές οι προσφορές στο βιβλίο. Πρόκειται για ένα από τα πιο στρωτά deals της καριέρας μου» ενώ έγκυρη χρηματιστηριακή πηγή χαρακτήρισε το βιβλίο προσφορών ως το καλύτερο - από πλευράς ποιότητας – που έχει δει από όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα placements.
Βεβαίως, τους επόμενους μήνες η αντοχή της ποιότητας του βιβλίου θα «δοκιμαστεί» εμπράκτως όταν υπάρχουν τόσα ανοιχτά μέτωπα σε οικονομία και γεωπολιτική.
Την ίδια στιγμή, η εκρηκτική ζήτηση για την μετοχή μεταφέρθηκε άμεσα στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η μετοχή της Εθνικής έκλεισε άνοδο 5,8% στα 5,80 ευρώ – αν και η τιμή διάθεσης της Εθνικής τόσο στην διεθνή προσφορά, όσο και στην ελληνική θα είναι 5,44 ευρώ.
Η άνοδος επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση τους να ανέλθει σε 18,4 δισ. ευρώ όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση φθάνει τα 83,6 δισ. ευρώ.

Η υπερκάλυψη στηρίχθηκε στο «σκιώδες» βιβλίο με 500 – 600 εκατ. ευρώ

Για να επιτευχθεί, η εκρηκτική ζήτηση η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε παρουσιάσεις της στο Λονδίνο – πριν από το placement - είχε εξασφαλίσει άτυπες δεσμεύσεις από ξένους θεσμικούς επενδυτές δημιουργώντας ένα “σκιώδες” βιβλίο ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ.
Στις παρουσιάσεις σύμφωνα με πληροφορίες είχαν συμμετάσχει 50 ξένοι θεσμικοί.
Οι ξένοι θεσμικοί βολιδοσκοπήθηκαν εγκαίρως από τους συμβούλους της έκδοσης (Goldman Sachs, Morgan Stanley) προκειμένου να δεσμεύσουν ποσό 50 εκατ. ευρώ κατ΄ ελάχιστο και εφόσον ήταν και υφιστάμενος μέτοχος της τράπεζας τότε είχε κερδίσει μια προτιμησιακή θέση για την διάθεση των μετοχών.
Μεταξύ των ονομάτων που συμμετείχαν είναι και υφιστάμενοι μεγάλοι μέτοχοι όπως η Capital research (5,04%), Fidelity (4,85%), The Vanguard (1,94%), Norges bank (1,08%), Blackrock, Charles Schwab, Eaton vance management, T Rowe Price, California state teachers, Columbia Threeneedle, Scroeders κα.
Στην διεθνή προσφορά αναμένεται να συμμετάσχουν και Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες (E. Mυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Αφοί Μαρτίνου κα) πρός τους οποίους πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από την Εθνική Τράπεζα.

Πλεονέκτημα για την Εθνική Τράπεζα

Η ταχύτατη υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών από μια ευρεία και ποιοτική ομάδα ξένων θεσμικών επενδυτών, αντί της συμμετοχής ενός ή δυο Cornerstone investors δίνει στην τράπεζα ένα πλεονέκτημα, όπως αναφέρει ένας τραπεζίτης επενδυτικής τραπεζικής.
Εφόσον η τράπεζα επιδιώξει μια αύξηση κεφαλαίου, αυτή θα είναι πιο εύκολη όταν απευθυνθεί σε μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία.
Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει και το νέο ισχυρό μετοχολόγιο αναμένεται να “τρέξει” την τράπεζα με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης