Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο: Μετρητά 2,5 δισ. ευρώ διαθέτουν 15 εισηγμένες - Αντιστοιχούν στο 2% του φετινού ΑΕΠ της Ελλάδας - Τι δείχνουν τα αποτελέσματα α' 6μηνου του 2013

Χρηματιστήριο: Μετρητά 2,5 δισ. ευρώ διαθέτουν 15 εισηγμένες - Αντιστοιχούν στο 2% του φετινού ΑΕΠ της Ελλάδας - Τι δείχνουν τα αποτελέσματα α' 6μηνου του 2013
Mετρητά 2,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σχεδόν στο 2% του  ΑΕΠ της χώρας για το 2013,  διαθέτουν 15 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2013.
Η ρευστότητα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις εισηγμένες, οι οποίες την τριετία 2010-2012 σημείωσαν ιστορικές ζημίες, που σωρευτικά ξεπέρασαν τα 56 δισ. ευρώ. Η λίστα των 15 εταιρειών περιλαμβάνει επιχειρήσεις από τους κλάδους της βιομηχανίας (Μυτιληναίος, Frigoglass, Τιτάν), των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), του λιανεμπορίου (Πλαίσιο Computers, Σαράντης), της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας (Eurobank Properties, MIG Real estate, Trastor), αλλά και του τουρισμού (Autohellas).
Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν κατορθώσει έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, αφού και η χρηματιστηριακή τους αξία παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα και αποτελούν στόχο των ξένων και εγχώριων επενδυτικών funds.
Ακολουθώντας με ευλάβεια και πειθαρχία ένα πρόγραμμα αυστηρής παρακολούθησης των δαπανών και του κόστους οι εταιρείες διαθέτουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας απέναντι σε πιθανές ανατροπές των επενδυτικών τους σχεδιασμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 30 όταν ολοκληρωθούν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα, αποτελούν σημείο αναφοράς για τα ξένα funds, σε περίπτωση που θέλουν να προχωρήσουν σε κινήσεις εξαγοράς.
Ουσιαστικά είναι οι επιχειρήσεις που έστω και με ελαφρές απώλειες κατορθώνουν να εξέλθουν της πολύχρονης ύφεσης και μάλιστα με γεμάτο ταμείο.
Στην Ελλάδα της ύφεσης και της καθίζησης της εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που όχι μόνο διατηρούν σταθερές τις ταμειακές ροές αλλά και ενισχύουν τα ταμειακά τους αποθέματα εφαρμόζοντας σταθερά και απαρέγκλιτα ένα management, που διακρίνεται για τη χρηστή διαχείριση, τον έλεγχο του κόστους και την επέκταση των εργασιών.
Στην κορυφή των εταιρειών με τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα παρέμεινε και το φετινό πρώτο εξάμηνο ο ΟΤΕ και ακολούθησε ο όμιλος Μυτιληναίου, με την εξωστρέφεια να αποτελεί το ισχυρότερο πλεονέκτημα για τις θυγατρικές του επιχειρήσεις. Ικανοποιητική εικόνα παρουσίασε η Eurobank Properties αλλά και οι άλλες δύο εταιρείες του κλάδου που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα.
Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της Frigoglass λόγω και της μεγάλης γεωγραφικής επέκτασης της εταιρείας σε πολλές ηπείρους. Ανάλογη η εικόνα στα ταμειακά διαθέσιμα παραμένει και της Σαράντης, όπου δραστηριοποιείται κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη και σχεδιάζει μάλιστα να επαναφέρει την παραγωγή στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Η Παπουτσάνης -πρώην Plias- μετά την αλλαγή του management έχει καταφέρει να επανέλθει σε θετική τροχιά αλλά και να ενισχύσει το ταμείο της.
Η Πλαίσιο Computers παραμένει στις πιο κερδοφόρες εταιρείες του κλάδου πληροφορικής, με τη διοίκηση Γεράρδου να δείχνει ιδιαίτερη σπουδή στο τρίπτυχο: κερδοφορία, σταθερές ταμειακές ροές, χαμηλός δανεισμός. Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής βιομηχανίας και παράδειγμα για πολλές επιχειρήσεις, που με τον τραπεζικό δανεισμό εκτόξευσαν τα χρέη τους και σπατάλησαν τα πολύτιμα κεφάλαιά τους.
Η Τιτάν συνεχίζει να στηρίζεται στις εξαγωγές, αφού η εγχώρια ζήτηση τσιμέντου έχει υποχωρήσει στις αρχές της δεκαετίας του ʼ60.
Για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες η έλλειψη ρευστότητας προκλήθηκε από τους εξής παράγοντες: α. την αύξηση των επισφαλειών, β. την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, γ. τη μείωση των εισοδημάτων που προκάλεσε η αύξηση της ανεργίας, δ. τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, ε. τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, στ. τις λογιστικές απομειώσεις και τη συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και του όγκου των πωλήσεων.
Την εξαετία 2003-2008 κορυφώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι εισηγμένες εταιρείες να υπερδιπλασιάσουν τα τραπεζικά χρέη τους, καθώς από 19,8 δισ. ευρώ το 2003 είχαν αυξήσει τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό το 2008 στο επίπεδο των 43,9 δισ. ευρώ. Από το 2009 που κλείνουν σταδιακά οι στρόφιγγες των τραπεζών, οι εταιρείες αρχίζουν να περιορίζουν τον δανεισμό τους μειώνοντας τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες στα 38,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012.
Πωλήσεις παγίων, περικοπές κόστους, αναστολή επενδύσεων, μείωση προσωπικού ήταν μερικά από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που εφάρμοσαν οι εταιρείες την τελευταία πενταετία της σκληρής ύφεσης για να επιβιώσουν και να χαμηλώσουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης