Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

XA: 14 εισηγμένες στη λίστα διαγραφών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Σεπτέμβριο - Παραμένουν εκτός ταμπλό για πάνω από 12 μήνες

XA: 14 εισηγμένες στη λίστα διαγραφών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Σεπτέμβριο - Παραμένουν εκτός ταμπλό για πάνω από 12 μήνες
Η εκκαθάριση του χρηματιστηριακού ταμπλό θα συνεχισθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται η διαγραφή εισηγμένων από το Χρηματιστήριο που παραμένουν εκτός συναλλαγών για περισσότερους από 12 μήνες και δεν παρουσιάζουν οικονομική ανάκαμψη, αλλά αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας και βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Στη σχετική λίστα που επεξεργάζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με την διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών περιλαμβάνονται συνολικά 14 εταιρίες, εκ των οποίων μία εισηγμένη παραμένει εκτός ταμπλό από το 2008, συνολικά 10 εισηγμένες - 5 για κάθε έτος- περιλαμβάνονται το 2009 και το 2010 και 4 εισηγμένες έχουν τεθεί εκτός συναλλαγών το 2011. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη αρχίζει να δημιουργείται και νέα λίστα εισηγμένων που μετά τον Σεπτέμβριο συμπληρώνουν ένα χρόνο εκτός χρηματιστηριακών συναλλαγών, αφού αυτές οι επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια του 2012.
Ιστορικά η διαδικασία οριστικών διαγραφών μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Οι πρώτες που διεγράφησαν παρουσίασαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για τις εξής εταιρείες: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Δάριγκ, Cosmos, Globe, Ipirotiki Software&Publications, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δυναμική Ζωή.
Το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41), η πλειονότητα των οποίων (29) αφορούσε διαγραφές κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λόγω πτώχευσης. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή νομοθεσία, η διαγραφή μία εισηγμένης μπορεί να αποφασισθεί εάν υπάρχει αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρισης ή απειλείται οριστικά η ομαλή διαπραγμάτευση. Επίσης το ΧΑ μπορεί να αποφασίσει σε διαγραφή εισηγμένης: α) όταν εμφανίζει ετήσια συνολικά έσοδα μικρότερα των 2 εκατ. ευρώ και β) ύπαρξη ποσοστού διασποράς μικρότερου του 10% κατανεμημένου σε λιγότερους των 30 μετόχων.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης