Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H λίστα των 15 μεγαλύτερων funds που θα παραβρεθούν στο Road Show του Λονδίνου - Την κατάργηση του φόρου υπεραξίας ζητούν ΧΑ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον Στουρνάρα, ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση της αγοράς από τον Ftse στις 20/9

H λίστα των 15 μεγαλύτερων funds που θα παραβρεθούν στο Road Show του Λονδίνου - Την κατάργηση του φόρου υπεραξίας ζητούν ΧΑ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον Στουρνάρα, ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση της αγοράς από τον Ftse στις 20/9
Τα μεγαλύτερα ξένα funds από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία θα βρεθούν στο ελληνικό road show του Λονδίνου στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.bankingnews.gr έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εξής εταιρίες:
Capital World, Centaurus, Fair Fax, Fidelity, Gladstone Partners, JP Morgan, KKR, Lansdowne, Lazard, Marathon, Nomura, Sumitomo Mitsui Banking, T Rowe Price, UBS Wealth και Wellington.
Mέχρι και χθές το βράδυ, περισσότεροι από 130 fund managers εναντι 100 πέρυσι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο φετεινό road show του ΧΑ στο Λονδίνο για να «ανακρίνουν» σε one to one συναντήσεις τις 27 εισηγμενες εταιριες έναντι 25 που ήταν η περσινη ελληνική συμμετοχή.
Επίσης έχουν ήδη κλεισθεί περισσότερα από 600 ραντεβού (400 πέρυσι).
Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά το road show του Λονδίνου αναμένεται και η ετήσια αξιολόγηση του ΧΑ από τον οίκο Ftse που έχει προσδιορισθεί για τις 20 Σεπτεμβρίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑ Κων/νος Μποτόπουλος και Σωκράτης Λαζαρίδης αντίστοιχα, θα προσπαθήσουν να πείσουν τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για την οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας που εχει αναβληθεί η εφαρμογή του για την πρώτη συνεδρίαση του 2014.
Είναι ξεκάθαρη η στάση του οίκου Ftse ότι εφόσον ισχύσει ο φόρος υπεραξίας τότε πολύ δύσκολα το ΧΑ θα αποφύγει την υποβάθμιση σε αναδυόμενη αγορά για πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας στην ζώνη του ευρώ(2001).
Υπενθυμίζεται ότι το ΧΑ υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά τον περασμένο Μαϊο από την Morgan Stanley Capital International.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι περίπου 3 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην αγορά μέσα στην επόμενη διετία από τα hedge funds που παρακολουθούν τις αναδυόμενες αγορές. Επίσης προσθέτουν ότι ο κύριος λόγος της υποβάθμισης ήταν η πολιτικοοικονομική αστάθεια της χώρας να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Η MSCI ανακοίνωσε ότι θα επαναταξινομήσει τον δείκτη MSCI Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης των δεικτών τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι ο δείκτης MSCI Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται σε αρκετά κριτήρια για την πρόσβαση στις αγορές. Ωστόσο, προσθέτει, πολύ λίγες από αυτές τις βελτιωμένες πρακτικές βρίσκονται στην ελληνική αγορά. Αυτό οδήγησε την Ελλάδα να μην πετύχει πολλαπλά κριτήρια: τις διευκολύνσεις για τον δανεισμό χρεογράφων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και τη μεταφορά τίτλων.
Αναφέρει επίσης ότι φορείς της αγοράς έχουν σχολιάσει ότι οι διευκολύνσεις που έχουν παρουσιάσει οι ελληνικές αρχές από το 2008 για τις μεταφορές τίτλων και τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές είναι τόσο περιοριστικές που πρακτικά δεν χρησιμοποιούνται.
Ταυτόχρονα, η μακροχρόνια απουσία ενός καθιερωμένου συστήματος για τον δανεισμό τίτλων, καθώς και πρακτικών στις ανοικτές πωλήσεις (short selling), καθιστούν την ελληνική αγορά μη συμβατή με τα πρότυπα των άλλων ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών.
Αναφέρει ακόμη ο αμερικανικός οίκος ότι ο δείκτης δεν έχει ευθυγραμμιστεί με το κριτήριο μεγέθους των ανεπτυγμένων αγορών τουλάχιστον για δύο χρόνια. Εάν δεν υπήρχε η πρόβλεψη στη μεθοδολογία διατήρησης του δείκτη, να απαρτίζεται από τουλάχιστον δυο μετοχές, μόλις ένας τίτλος θα πληρούσε τις προϋποθέσεις εισαγωγής στον δείκτη MSCI Greece.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης