Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Delisting η έξοδος εταιριών από χρηματιστήρια - Τι ισχύει διεθνώς και στην Ελλάδα

tags :
Delisting η έξοδος εταιριών από χρηματιστήρια - Τι ισχύει διεθνώς και στην Ελλάδα
Επειδή γίνεται πολύς λόγος για το κύμα εξόδου εισηγμένων από το Ελληνικό χρηματιστήριο τη τελευταία διετία-αφού μόνο το 2010 διεγράφησαν 10 εισηγμένες και ήδη στο ξεκίνημα του 2011 έχουν διαγραφεί 4 εισηγμένες-αξίζει να παρουσιάσουμε την εικόνα σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού σύμφωνα με την Ένωση Εισηγμένων Εταιριών.
Πιο συγκεκριμένα μία ομάδα μελέτης για τις μικρές εισηγμένες επιχειρήσεις κατέγραψε ενδιαφέρουσες πληροφορίες στα πρακτικά της συνάντησης της ομάδας στη Φραγκφούρτη στις 19 Νοεμβρίου 2010.

Έξοδος από Χρηματιστήριο [Delistings]

Γαλλία: Υπάρχουν λιγότερες από 600 εισηγμένες στην Γαλλική Αγορά και περί τις 40 εταιρείες εξέρχονται κάθε χρόνο.  Άλλες 150 σκέπτονται να αποχωρήσουν.  Σε ένα σύνολο 2,3 εκατομμυρίων εταιρειών στην Γαλλία το 50% είναι μικρά συνοικιακά καταστήματα [φούρνοι, καφενεία, κρεοπωλεία κλπ].  27.500 έχουν περισσότερους από 50 υπαλλήλους, 4.600 είναι μεσαίες επιχειρήσεις με 250 - 5.000 υπαλλήλους και υπάρχουν και 120 μεγάλες εταιρείες.
Αγγλία: Η αγορά ΑΙΜ [ανάλογη της δικής μας εναλλακτικής] έχει χάσει 400 εταιρείες στα τελευταία δυο χρόνια.  Η αποχώρηση μπορεί να γίνει με μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Υπάρχουν 4,8 εκατομμύρια εταιρείες αλλά μόνο 2.300 είναι εισηγμένες σε Χρηματιστήριο.
Γερμανία: Σε αρμόδιο δικαστήριο κρίνεται αυτές τις μέρες εάν πρέπει μια εταιρεία να προσφερθεί να αγοράσει τις μετοχές της εάν θέλει να μεταφερθεί σε δευτερεύουσα αγορά, ή εάν θέλει να φύγει εντελώς από το Χρηματιστήριο. 100 εταιρείες έχουν φύγει από τα Γερμανικά Χρηματιστήρια τα τελευταία 8 χρόνια χωρίς να περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις υποχρεωτικών εξαγορών [squeeze-out].  Η Γερμανία έχει έξι τοπικά ανταγωνιζόμενα χρηματιστήρια.  Πρώτο, με το 98% του τζίρου, είναι της Φραγκφούρτης.  Στο Βερολίνο και το Μόναχο τα χρηματιστήρια είναι για όλες τις συναλλαγές. Στο Αμβούργο-Αννόβερο υπάρχει ένα χρηματιστήριο που ειδικεύεται σε αμοιβαία κεφάλαια, όπως και αυτό του Ντίσελντορφ, ενώ τέλος αυτό της Στουτγάρδης ειδικεύεται στα παράγωγα και στα εταιρικά ομόλογα.
Αυστρία: Οι εταιρείες δεν μπορούν να εξέλθουν από το Χρηματιστήριο αλλά πρέπει να προβαίνουν στην πλήρη διαδικασία του squeeze-out.
Η.Π.Α: Οι εταιρείες μπορούν με  πλειοψηφία 50% Γενικής Συνέλευσης να εγκρίνουν την απομάκρυνση από ένα Χρηματιστήριο για να μεταφερθούν σε ένα άλλο.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης