Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δις ευρώ έχουν προγραμματισθεί για το 2011

tags :
Αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δις ευρώ έχουν προγραμματισθεί για το 2011
Η ολοκλήρωση την ερχόμενη Τρίτη της διαδικασίας αυξήσεως κεφαλαίου της Τραπέζης Πειραιώς με την άντληση 807 εκατ. ευρώ, ανοίγει με τους καλύτερους οιωνούς τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν και άλλες εισηγμένες.
Ήδη έχουν προγραμματισθεί αυξήσεις κεφαλαίου άνω των 2 δισ. ευρώ το 2011, όταν το 2010 οι αυξήσεις κεφαλαίου άντλησαν 3,7 δισ. ευρώ από την χρηματιστηριακή αγορά. Αξίζει να σημειώσουμε  ότι την 6ετία (2005-2010) περισσότερα από 32 δισ. ευρώ  άντλησαν οι εισηγμένες από το ΧΑ μέσω της αύξησης κεφαλαίων με μετρητά. Η εικόνα αποψίλωσης του αριθμού των εισηγμένων εταιριών συνεχίζεται και φέτος με τέσσερις διαγραφές (Elmec, Folli Follie, Euroline, Interinvest) στις οποίες θα προστεθούν ακόμη οι εξής μετοχές (Βάρδας, Interfish και Δίας ΑΕΕΧ).
Όπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο ανοδικός στόχος για φέτος είναι τουλάχιστον οι 1.700 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί και την βασική αντίσταση του Γενικού Δείκτη. Από την άλλη πλευρά η διάσπαση της ζώνης στήριξης των 1.400 μονάδων θα λειτουργούσε πολύ επιβαρυντικά για την ψυχολογία της αγοράς καθώς οι όποιες στηρίξεις εντοπίζονται απευθύνονται σε ιστορικούς χρόνους όπου το ΧΑ είχε αποτίμηση σε δραχμές (1998 - 1997) και η σύνθεση των μετοχών του δείκτη ήταν πολύ διαφορετική.  Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι το σύνθημα της επιστροφής των ξένων επενδυτών οι οποίοι ορίζουν και τις τύχες των μεγαλύτερων ροών στην Ελληνική αγορά. Η επιστροφή θα έχει στοιχεία τάσης και διακυμάνσεων όπως το 1998 και οι αποδόσεις που θα καταγραφούν θα είναι εντυπωσιακές λόγω της μεγάλης υποτιμητικής υπερβολής και των στρεβλώσεων που έχει οδηγηθεί η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης